Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Győrött is létrejön a nép ügyvédje hivatal

Vitás ügyeik rendezésében, valamint az államigazgatási eljárásokkal kapcsolatban lesz kérhető az önkéntes jogi segítők közreműködése – de csak peren kívül. A nép ügyvédjei programot április 1-jétől vehetik igénybe a rászorulók.
Néhány héten belül az Igazságügyi Minisztérium (IM) valamennyi megyeszékhelyen felállítja a jogi segítségnyújtó hivatalokat.

A beadványtól a vitákig

Az egyszerűbb kérdésekben – például, hogy egy ügyben melyik az illetékes hatóság, hová kell címezni egy beadványt, mennyi illetéket kell leróni – itt adnak felvilágosítást. A bonyolultabb esetekben a hivatal az ügyfél számára segítőt jelöl ki, aki tanácsokat ad a vitás ügyek megoldásához és közreműködik beadványok szerkesztésében is. Támogatást nyújthatnak többek között a lakhatással, a foglalkoztatással vagy a szociális juttatásokkal kapcsolatos ügyekben, vagyonjogi viták megoldásában, egyes közigazgatási eljárásokban, a bűncselekmények sértettjeinek jogvédelmében, de szerződéseket nem köthetnek.

Nagy érdeklődést várnak

Mint azt a Kisalföld a szaktárca Pártfogó Felügyelői és Jogi Segítségnyújtó Szolgálat Országos Hivatalánál megtudta: Győrött az iroda a Csaba utca 16. szám alatt fog működni. Egyelőre három munkatárssal, heti két alkalommal. Ebből az egyik nap délelőtt, a másikon délután, de a pontos nyitva tartásról még nem állapodtak meg. Nagy érdeklődésre számítanak, ezért valószínűleg sorszámot fognak osztani. A budapesti központnál (e-mail cím: jogisegitsegnyujtas@im.hu) továbbra is várják a programban részt venni szándékozó ügyvédek és közjegyzők, illetve mindazon civil szervezeteknek a jelentkezését, amelyeknek jogi végzettségű munkatársai vannak, de számítanak az egyetemeken működő jogi klinikák közreműködésére is.

Az állam fizet

Az érdeklődők a szaktárca honlapján bővebb információkhoz juthatnak (www.im.hu), a részletes feltételek leírását pedig a XLII/2003. december 19-i igazságügyi miniszteri rendeletben találják meg a jogászok.
Az önkéntes segítőkkel szolgáltatási szerződést kötnek, tevékenységükért az állam fizet. A szakembereket nyilvántartásba veszik, elérhetőségüket az interneten is közzéteszik. A polgárok így kiválaszthatják, és akár közvetlenül is megkereshetik majd őket, az ingyenes, illetve kedvezményes szolgáltatás azonban csak a rászorulóknak jár.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tavalyi forgalom négyszeresére számítanak

A péri repülőter fejlesztése tavaly nyáron fejeződött be, azóta fogadhat polgári gépeket. Hat hónap… Tovább olvasom