Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Győrnél a legnagyobb a szmog az országban - térkép

A légszennyezettség 175 százalékos Győr közelében, ez jóval az egészségügyi hatérérték felett van.

Forrás: Időkép.hu
Forrás: Időkép.hu


Légköri aeroszolok (szálló por, PM10): A levegőben, mint közegben diszpergált állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskék. Az aeroszol részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől és tömegétől függően. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére - olvasható az Időkép.hu-n.

Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő. Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszol képző anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet. Az azbeszt belégzés útján kerül az emberi szervezetbe és rákot vagy azbesztózist okozhat. Hazánkban országos programok szolgálnak az azbesztmentesítésre. Ennek hatására az azbeszt mennyisége jelentősen csökkent a levegőben, azonban a molibdén mennyisége nőtt.

A légköri aeroszolok képződésében nagy szerepe van a gépjárműforgalomnak. A dízel üzemű járműveknek számottevő az aeroszol kibocsátása, de a kerekek is felverik a port, amit a levegőben aeroszolnak nevezünk. A városi aeroszolok összetétele nehezen meghatározható, a részecskékre rátapadnak egyéb szennyezők pl.: PAH-ok, nehézfémek. Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget - írja a cikk.

További részletek itt >>

Olvasóink írták

 • 17. háté 2013. február 22. 12:45
  „15. oxana - nem burában kel élni, - a műszer nem "tud" különbséget tenni, hogy a szennyezés szemét, trágya, vagy egyéb anyagoktól van.
  - a metán, a széndioxid, - mint természetes a légkörben előforduló anyagok. Mindig is voltak, és lesznek!”
 • 16. Mankapunka 2013. február 20. 11:16
  „Arra még nem jöttetek rá, hogy az útra rászór só, amiért sírtatok, most valamennyire már felszáradt, és kavarog a levegőben, mert nem tudtok egy kis havas úton vezetni, most meg a dízel autó ellen megy a sírás.

  MAgyar tényleg nem ért máshoz.”
 • 15. oxana 2013. február 20. 10:37
  „14. Az már régen rossz lenne, ha valamit is éreznénk. Remélem, odáig nem jutunk el, mint legutóbb Pekingben. Nem akarok szájmaszkkal közlekedni.”
 • 14. háté 2013. február 19. 23:54
  „Levegő munkacsoport, - azért jó, hogy ilyen koszos a levegő, mert kel a munkahely!
  -ilyen jól fizető munkadarab, nincs a világon, mint a levegő. Jó, a szemét vetekszik vele.
  Igaz, hogy délben kb. 1 órát töltöttem a belvárosban,, az aluljáró felé - de semmi különöset nem éreztem.
  Nem vagyok náthás, és allergiás sem, de az orrom nagyon jó!”
 • 13. ferdo 2013. február 19. 20:47
  „12. sunsamu

  Ez a szennyezés nem jön sehonnan. Ez helyben képződik. A város közepén mérik, a városon kívül bárhol mérnéd, kb. 20-30% lenne az eredmény. A Szent István úton, a Nádor aluljáró mellett van a mérőállomás. A környéken nincs fatüzelés sem.

  Kedves autósok, tetszik vagy sem, ez a szennyezést totálisan, teljes egészében a gépjárműforgalom okozza. Részben a kipufogógáz, részben a felkavart por. Ez a szennyeződés mindig termelődik, csak a szél, az eső vagy a nyári termikek javítanak a helyzeten.”
 • 12. sunsamu 2013. február 19. 20:26
  „Az észak-északnyugati uralkodó szélirányt figyelembe véve ez a szennyezödés Szlovákiából jön.....”
 • 11. arrabonem 2013. február 19. 19:21
  „10. ferdo
  oxana írni fog neked is, hogy hülyeségeket beszélsz:)
  Amúgy be kell tiltani a vulkánokat is.”
 • 10. ferdo 2013. február 19. 19:11
  „8. háté

  Nyilván ezért van az, hogy a város közepén a mérőállomáson 175% a szennyezettség, a városon kívül pedig 25-30%. Magyarul Győr közepén egy vulkán készül kitörni :D Köszönjük Emese.”
 • 9. netro 2013. február 19. 19:05
  „Hétvége óta asztmaszerű állapotban vagyok. Lehet akkor ezért..”
 • 8. háté 2013. február 19. 18:48
  „Érdemes lenne olvasni a tűzhányókról, lávákról, gejzírekről, - ezekhez képest az összes emberhez köthető kibocsájtás eltörpül, nem számottevő.
  - szén-dioxid, szén-monoxid, nitrogén, metán, ammónia, fluor, klór, kénhidrogén, kén-dioxid, sósav.
  De, míg az emberiséget lehet a környezet, károsítással,- védőkkel riogatni, - a föld elemeit nem!
  Érdekes semmit nem vettem észre ebből a nagy légszennyezésből, de különben is fújt a szél, ami ugye a szennyezésnek nem jó! - de jól fizet, mert erre van pénz!”
 • 7. oxana 2013. február 19. 17:43
  „6. Engedd meg, hogy mondjam, hülyeséget beszélsz.”
 • 6. arrabonem 2013. február 19. 17:02
  „Összefoglalom az eddigi kommenteket: Be kell tiltani a fa fűtést, a dízel autókat, az összes gépjárművet és időnként a szelet is.”
 • 5. oxana 2013. február 19. 16:49
  „Szerintem a fatüzelés nem okoz súlyos kárt, inkább az a rengeteg autó, föleg a teherautók. Meg korábban a trabik, wartburgok stb. Az avarégetés nagyon súlyos kárt okoz, évente egyszer-kétszer engedném meg. Azonkívül a szélnek is van szerepe, mert elviszi (vagy nem) a szennyezett levegöt. Manapság az emberek nagy része még a szomszédba is autóval menne.”
 • 4. Lobbo71 2013. február 19. 16:12
  „Nem a fafűtést kell betiltani, hanem a dízel autókat.”
 • 3. Mankapunka 2013. február 19. 16:02
  „Még mindig olcsó az üzemanyag.”
 • 2. egyszeri-ember 2013. február 19. 15:25
  „T Madarász!

  Ha jobban megnézné a térképet, lehet, hogy észre is venné, hogy a jellemzően "fatüzeléses" megyékben, pl. Zala megye, teljesen tiszta levegő! Kár, ennyire okosnak lenni!
  Az emberek egyébként sem puszta szórakozásból válsztják a macerás fatüzelést.”
 • 1. Madarász 2013. február 19. 14:22
  „Talán be kéne tiltani a fa fűtést... ugyanis nem az avarégetés okozza a legnagyobb légszennyezést, hanem a fatüzelés. Télen nem lehet szellőztetni, mert tele van a levegő füsttel. Ez azért 10-15 éve nem volt jellemző. Most sem kéne engedélyezni az új házaknál már ezt a környezetszennyező fűtési módot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Best of Mobilis fotópályázat

Értesítjük azokat az érdeklődőket, akik az elmúlt évben látogatást tettek a Mobilisben, hogy a… Tovább olvasom