Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Győrnek több mint százmillió forint jár

Több mint százmillió forintot kap az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-től a győri önkormányzat, a két szervezet közti per tárgya most már csak az, hogy mennyit derült ki a megyei bíróság csütörtöki tárgyalásán. Az álláspontok közti különbség mintegy 53 millió forint.
Két és fél éve húzódik a győri városháza és az ÁPV Rt. között az a jogvita, amelynek alapja az 1992. évi 54. törvény alapján átalakult vállalatok belterületi földjei után járó önkormányzati részesedés. Az ügy hátterében az áll, hogy az ÁPV Rt. 1994 és 1997 között csak részben utalta át a helyhatóságok jussát, mivel maga sem tudta pontosan, mennyi pénz illeti meg a településeket.

A Legfelsőbb Bíróság 1999 nyarán hozott jogegységi határozatából levezethető képlet alapján az rt. tételesen felülvizsgálta a kifizetéseket, és ennek alapján 82 millió 815 ezer 572 forintos követelésről írt levelet a győri önkormányzatnak. A város a túlfizetés tényét nem vitatta, azt azonban elfogadhatatlannak tartotta, hogy a cég 20 százalékos kamatot számoljon fel a korábban tévesen átutalt összegre.

A megyei bíróság 2002 szeptemberében első fokon az ÁPV Rt.-nek adott részben igazat, és Győrt 69 millió forint, az ezen összeg utáni késedelmi kamat, valamint a perköltség megfizetésére kötelezte. Az önkormányzat fellebbezést nyújtott be. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az első döntést, és új eljárás lefolytatását rendelte el. Időközben a város viszontkeresetet terjesztett elő 119 millió forintos kamatjárandóság iránt.

A megyei bíróság tegnap délelőtt tárgyalta az ügyet, ahol kiderült, a kamatok újfajta számítása folytán már szó sincs arról, hogy Győr tartozna az ÁPV Rt.-nek, s a kérdés csupán az, a város hány millióval kap többet százmillió forintnál. Dr. Gulyás Éva, a cég jogtanácsosa elismerte: a 2004. február 6-ra kiszámolt állapot szerint 107 millió forintos követelést jogosnak tekintenek.

Dr. Kerényi Ervin, az önkormányzatot képviselő ügyvéd közölte: a tőke- és a kamattartozás másféle számítását tartja helyesnek, ami alapján 119 millió forint, illetve annak késedelmi kamata a járandóság. Ez az összeg jelenleg körülbelül 160 millió forintot tesz ki. A jogvita tárgya tehát hozzávetőlegesen 53 millió forint.
A tárgyalást dr. Hammer Sándor bíró másfél óra elteltével későbbi időpontra halasztotta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetett határőrök

Ünnepi állománygyűléseken emlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire a… Tovább olvasom