Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Győrnek (is) döntő a szemle

Megtartotta pénteken győri szemléjét az Európa Kulturális Fővárosa cím bírálóbizottsága.

Az előzetesen már ismertetett programnak megfelelően a Zichy-palotában kezdték vizsgálódásukat a bírálóbizottság tagjai. A zártkörű beszélgetésen a pályázat készítőinek és a városvezetésnek tettek fel kérdéseket, s az érintettek utóbb mesélték: az apró részletek iránt is nagy érdeklődést tanúsítottak. A tagok a városról és esélyeiről nem nyilatkoztak az újságnak, mivel titoktartási kötelezettséget vállaltak.

A zsűrizéssel kilenc magyar és öt külföldi szakértőt bíztak meg, a külföldiek teljes számban jelen voltak. A magyarok közül csak ketten jöttek el, nem volt itt például Uj Péter, az egyik legolvasottabb internetes újság főszerkesztője. Pt a helyszínen arról kérdeztük volna, nem vet fel esetleg etikai kérdéseket, hogy az általa képviselt portálon Győrt és pályázatát erősen bíráló hangnemű riport jelent meg.

Mesterházy Balázs, a kulturális tárca miniszteri biztosa szerint talán nem a legszerencsésebb, hogy éppen a zsűritag nevével fémjelzett orgánum közölte ezt a cikket, de etikátlannak nem nevezhető a dolog.
Mesterházy Balázs szerint a legfontosabb az volt, hogy a külföldi tagok jelen legyenek a szemlén, mivel ők nagy valószínűséggel először járnak Győrött. A magyarok közül, akik nem tudtak eljönni – a kilencből heten –, önállóan, más időpontban végezték el a vizsgálódást. Mesterházy szerint egyébként a szokásosnál jóval nagyobb létszámú a zsűri, a hasonló bizottságok általában hét-kilenc tagból állnak. Minél nagyobb a szervezet, annál kiegyensúlyozottabb döntés születik, ugyanakkor a magas létszám nyilván technikai nehézségeket okoz. Ám a felkért tagok szakmai hozzáértését és pártatlanságát nem lehet megkérdőjelezni a miniszteri biztos szerint, és ez fontosabb annál, mint hogy úgymond mobilizálhatók legyenek.

Az egyik zsűritag, Wessely Anna szociológus és művészettörténész a Kisalfödnek úgy nyilatkozott: ez a szemle döntő jelentőségű az elbírálás szempontjából, hiszen a tagok a pályázat elolvasása után itt szembesülnek a jelen valósággal. A szakértő szerint a bizottság döntése valószínűleg perdöntő a lépcsőzetes elbírálási folyamatban, ezért minden megbízott kiemelten nagy jelentőséget tulajdonít a vizsgálódó sétának. Wessely Anna is úgy véli egyébként: akik most nincsenek jelen, azok másképp, máskor, de mindenképpen sort kerítenek vagy kerítettek a szemlére. A szociológus bavallása szerint ő maga legszívesebben mindig az adott város mellett törne lándzsát, mivel minden látogatás tanulsága, hogy a pályázók nagyon sokat tesznek azért, hogy elnyerjék a címet.

„ Nem lesz semmilyen hatása a döntésre"

Délután sikerült elérnünk Uj Pétert, az említett internetes újság főszerkesztőjét és a bírálóbizottság tagját. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy látta-e a szóban forgó cikket megjelenés előtt és bizottsági funkciójával kapcsolatban ez nem vet-e fel etikai kérdéseket, írásban válaszolt: „... Visszatérve a cikkre, illetve cikksorozatra (amely fél évvel ezelőtt kezdődött az Indexen): ugyanazok a szerzők, ugyanabban a hangnemben, stílusban, ugyanazzal a kritikai attitűddel írnak a városokról, pályázatokról. És hogy ennek nem (sem) lesz semmilyen hatása a döntésre, az elég nyilvánvaló mindenki előtt" – írta válaszában a főszerkesztő.

ELŐZMÉNYEK:

Európa kulturális fővárosa lehetnénk (2004-09-10) >>
Győr kulturális főváros címre pályázik (2004-09-24) >>
Győr és Sopron is pályázott (2005-01-04) >>
Hét magyar város küzd tovább a kulturális főváros címért (2005-03-07) >>
Kulturális Főváros: ketyeg az óra (2005-04-20) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult Vámosszabadi

A lakóközösség összefogásának köszönhetően 120 millió forintos beruházást adtak át Vámosszabadin. Tovább olvasom