Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Győrnek és Sopronnak másfél milliárd

Nyugat-Dunántúl - A regionális fejlesztési tanács Győr és Sopron belvárosára 1,5 milliárdos támogatást javasolt mai ülésén. A döntő szó a kormányé. A soproni polgármester diszkriminációról beszélt.

A győri Széchenyi tér és környéke felújítására-átalakítása 900 millió forint európai uniós támogatás juthat, csakúgy, mint Sopron kivételével a többi tervre. A hűség városa ugyancsak a kiírásban szereplő lehetséges maximumot, 900 millió forintot szeretett volna megszerezni többek között a Tűztorony és előkapuja reha bilitációjára, statikai megerősítésére és a Főtér felújítására, a tanács azonban – nagy többséggel, 18 igen szavazattal, 1 tartózkodással, 2 nem ellenében – csupán 600 millió forintot hagyott jóvá.

A döntés után a két város polgármestere sajtótájékoztatón kommentálta a tanács határozatát.

Borkai Zsolt polgármester rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: örül neki, de nem optimista, mert csupán javaslatról van szó, s a pénz még nincs a városházán. A politikus kijelentette: a szükséges hiánypótlásokat beadták, és szerinte megfelelnek az európai uniós pályázati rendszer előírásainak. A polgármester aggályát fejezte ki amiatt, hogy eddig még nem látták az uniós pénzeket, és ismer olyan beruházást, amely már egy éve vár a támogatási szerződés aláírására. Kifejtette: bízik abban, hogy a kormány még a nyáron dönt a Széchenyi tér támogatásáról, mert ősszel mindenképpen elkezdik a rekonstrukciót – ami az egyik választási ígéretük volt –, még akkor is, ha a „másik oldal" esetleg azt kommunikálja, hogy 900 millió forintot kidobnak az ablakon.

Dr. Fodor Tamás
polgármester: "Ma a Regionális Fejlesztési Tanács javaslattételt fogadott el az öt megyei jogú város kiemelt városrehabilitációs projektjének támogatásáról. Eszerint Sopron csak 600 millió forintot-, míg a többi négy város 900 millió forint támogatásban részesülhet. A Tanács hivatalos álláspontja ez ügyben, hogy a Sopron 2004-2006 között az NFT I. keretében a Deák tér felújításával támogatásban részesült. Mélységesen felháborító és méltatlan az a diszkrimináció, melyet városunkkal szemben alkalmaztak szakmai kifogások nélkül, pénzhiányra való hivatkozással.

Sajnálattal vettük azt is tudomásul, hogy a sokat hangoztatott helyi MSZP-SZDSZ ellenzék támogatása a kormányzati oldalon nem nagyon érzékelhető. Az RFT javaslattétele ellenére nem fog megállni a soproni belváros-rehabilitáció. Mindent elkövetünk azért, hogy megvalósuljanak a fejlesztési tervek akár úgy, hogy a hiányzó támogatást saját forrásból is kipótoljuk."

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. pipa 2008. április 11. 17:39
  „Sajnos a döntés az tényleg sajnálatos de, hogy ez a polgármester hibája ez aztán egyenesen egy marhaság! Szegény Sopron ha Neked ennyi fogyatékos lakosod van mint az itteni hozzászolok mi lesz Veled a jövöben? Érdekes, hogy se a baloldal se a jobboldal nem tud végre együtt Sopronért valamit tenni azonkivül hogy höbörögnek és egymást marják az ugynevezett demokrácia köppenyege alatt. Quvo vadis Sopron!!!”
 • 20. Feri 2008. április 11. 14:58
  „Nem tudom melyiktek találta ki, hogy az RFT Fidesz többségű. Ez a Lampert Mónika ténykedéséig igy lett volna. de neki köszönhetően mszp-s talpnyalók miatt mindenütt szoci többség van!
  De ez akkor sem magyarázza a mindössze két ellenszavazatot. Sajnos itt tényleg nem fogott össze az ellenzék, de ez nem jelenti azt, hogy a szocikat fel kell menteni a ténykedésük miatt.
  Itt hatalmas politikai malőr történt, és ezt a fidesz az mszp-vel együtt hozta össze. NINCS MENTSÉG!”
 • 19. Csikasz 2008. április 11. 14:26
  „Nos kedves elvakult jobbosok, a fröcsögésen túlmenően a tényekről mi a véleményetek? Mert egyébként tényleg a fidesz-többségü RFT-t minősítette valójában a polgármester-őfőméltósága. Lehet a Walteréket kritizálni, de ehhez a döntéshez vajmi köze sincs az mszp-nek, ezt a fidesz-többség lapátolta ide nekünk...”
 • 18. bal-fék 2008. április 11. 13:38
  „Fájó Igazság!

  Hogy kinek mekkora az arca, azt majd eldöntik az olvasók! Az, hogy én nem tudhatom, hogy a tények makacs dolgok, az lehet, mert azt csak a Hozzád hasonló Medgyessy-féle balosbagázs tudhatja, jóérzésű magyar honpolgár nem, maximum érzékelheti, az ilyen jött-ment kisbetűs gyurcsányféle patkányoknak köszönhetően. Nem tudom, Te kit képviselsz valójában, csak sejtéseim vannak. Az általad említett honlapot meg nem is ismerem, mint ahogy nyilván én is tudnék olyan oldalakat felsorakoztatni, amihez meg Neked nincs lövésed! Hagyma? Nem értem, szerencsére, de biztos anyád zöldséges volt, onnan az ide nem illő kép!”
 • 17. jobboldalibarát 2008. április 11. 12:47
  „Kedves barátaim, bal-fék és válasz a gyávának!

  Úgy látom, hogy kevés munkátok akad a polgármesteri hivatalban, a munkaidő meg 13.00-kor lejár. Hétfőn 7.30-kor találkozunk ugyanitt.
  Jó hétvégét nektek!”
 • 16. Veritas 2008. április 11. 12:43
  „Enyit érdemelt a Fodor által vezetett jelenlegi városvezetés. Nem
  diszkriminációról, jogellenességről kellene beszélni. Hanem tudomásul venni, hogy ez a városvezetés csak ennyire volt képes.
  Az elmúlt években Deák térre, Széchenyi Gimnázium felujításra kiemelkedő támogatásban részesült a korábbi városvezetés.
  El kell ismerni, hogy ők többet kaptak, nem pedig vádaskodni kell.
  Minden támogatás Sopron Város és a soproniakt érdekeit szolgálta szolgálja és szolgálni fogja. Talán tévedek?”
 • 15. Fájó igazság 2008. április 11. 12:38
  „Kedves válasz a gyávának!
  Ha te nem vagy tájékozott és alapdolgokkal nem vagy tisztában, akkor ne vádaskodj!! A stílus meg maga az ember! Neked is ajánlom figyelmedbe a www.westpa.hu oldalt, ahol megnézheted az RFT összetételét, melyből világosan kiderül, Fodor polgármesteredet még saját társai sem támogatták! Egyébként csak szeretnék MSZP-s képviselő lenni!! :)”
 • 14. Fájó igazság 2008. április 11. 12:33
  „Bal-fék!
  Ha te vállalod az arcod, azt az elég nagyot, akkor természetesen megteszem én is!
  Egyébként nem kell hozzá nagy ész, amiből neked kevés jutott, hogy a www.westpa.hu honlapra klikkelsz, akkor ezeket az információkat te is megtalálod.
  A tények makacs dolgok, de ezt te nem tudhatod!
  Különben szeretnén azt megkérdezni tőled, hogy szereted-e a hagymát?”
 • 13. válasz a gyávának 2008. április 11. 12:31
  „Fájó igazságnak: te egy gyáva szar alak vagy, aki ráadásul még bennfentes mszp-s képviselő is!! Ez jellemző rátok! Mi kisemberek bosszankodunk, ti meg -ugyan ez a munkátok- név nélkül fröcsögtök! Vállald a neved, ha egyszer politikus tettél!!! Ne csak a fizetésed felvételekor legyen nagy az arcod!”
 • 12. papesz 2008. április 11. 12:26
  „most mi a baj bal-fék?te eddig mit szóltál hozzá??vagy te vagy a bennfentes??”
 • 11. bal-fék 2008. április 11. 12:14
  „Kedves Fájó Igazság!
  Kompetens hozzászólásodat mernéd vállalni névvel, címmel is? Gondolom ahhoz már nem igazán lenne bátorságod... Játszod itt a nagy bennfentest, de ha arra kerül a sor, akkor meg lapítasz! Te vagy egy "elvakult baloldali emberke" vagy, vagy sík hülye!”
 • 10. papesz 2008. április 11. 12:12
  „az a baj,hogy mindig ez megy, a másikra mutogatás.komolyan mondom,mint a dedóban.csak az a baj,hogy ezt mi isszuk meg ,akik itt élnek a városban”
 • 9. Fájó igazság 2008. április 11. 10:57
  „Kedves elvakult jobboldali emberkék!!!
  Gondolkodjatok már!!! Tudjátok ti kik ülnek az RFT.-be??? Hát akkor nézzük: a Vas megyei Önkormányzat FIDESZ-es elnöke, a Zala megyei Önkormányzat FIDESZ-es elnöke, a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat FIDESZ-es elnöke, a régió FIDESZ-es polgármesterei (3-4 ember). Ez kapásból 7-8 szavazat. És ezektől az istenített embereitektől futotta 1 DB tartózkodásra, és 2 DB nemre a 600 millió kérdésében!!! Azaz 3 DB ellenszavazatra!!! Hol volt most dr. Molnár Ágnes FIDESZES PÁRTKATONÁKAT összefogó fellépése a város érdekében????? Mit tett mint megyei koordinátor a város érdekében????? És még Walter Dezsőt szapuljátok? ahelyett hogy Ágikán kérnétek számon, hogy mennyire "törődött" a várossal. A Fodor meg jobb ha hallgat, amiket ott fel szokott szólalni, ha ott van, mert ugye szokott lenni egyéb fontos ügye is, mint hogy ott képviselje a várost!!! Most meg pampog itt a baloldalra, ahelyett, hogy ott lobbizott volna Ágikával korábban!!
  Ezt ők főzték, egyék is meg!”
 • 8. FREDDY/S 2008. április 11. 09:37
  „Nem jó, ha a város érdekét egyesek összekeverik a saját korábban elkövetett hibájukkal, nemde...”
 • 7. horváthgabi 2008. április 11. 09:32
  „Szinte gondoltam, hogy ezt az ostoba és senkivel sem egyeztetett Deák tér felújítás még visszaüt. Innen látszik, hogy a baloldalnak mennyire nincs esze, a győri MSZP-s Molnár Csaba pedig egy igazi, hamisítatlan pártkatona. A Deák tér önrészéből egy betonbunkerok nélküli szép parkos kert készülhetett volna, ehelyett most az undorítóan visszataszító waltertáblás betonförmedvények miatt meg nem kapunk pénzt a valóban fontos dolgokra. Az egész helyi mszp-t elkergetném! Mocskolódni tudnak, de még a saát pártjuk se becsüli őket semmire! botrány!”
 • 6. szárazszegfű 2008. április 11. 08:38
  „Kedves Csupor és társai! Normálisak vagytok??? Ezek után meri még valaki azt mondani, hogy a Walter és elvtársai a város érdekében lobbiznak? Tisztán látszik, hogy a sajtát szoci vezetésű RFT-jükre sincs semmi befolyásuk. Csak a szájuk volt nagy, a Waltert a sajtát szocijai se tartják semmire, ebből ez világosan kiderült! Innen látszik, hogy egy senki a Dezső! Abban persze rögtön tud intézkedni, ha önkormányzati telket kell eladni saját magának. Kb. ehhez van esze. Szarjankók!”
 • 5. bal-fék 2008. április 11. 08:24
  „"Sajnálattal vettük azt is tudomásul, hogy a sokat hangoztatott helyi MSZP-SZDSZ ellenzék támogatása a kormányzati oldalon nem nagyon érzékelhető." - ez egy dolog, de hogy még szándékosan hátráltatják is saját városuk fejlődését, csak azért, mert akkor a babér nem nekik terem.... szégyen!”
 • 4. csupor 2008. április 10. 20:47
  „Fodor! Ha felgyújtunk egy házat, másnap ne kérjünk szivességet az ott lakóktól!Peres ügyeket kreáltak a Simon-Molnár páros utasításátra ,miért várja azt hogy majd a kormány pénzt is ad?Gondolom ez a gondolkodásmód nehezére esik a polgármesternek.Miért ne kér Szájjertól,az megígérte hogy talicskán tolja Sopronba az euró millió kat.Vagy ez is egy blöff volt mint a többi igérethalmaz.Igaz ő azért járta az Európai Unió feleős helyeit hogy Magyarország ne kapjon támogatást.Ennek most itt az eredménye.Sopron azt kapta amit megérdemelt.Érdekes az Egyetem 13 milliárdot költhetett fejlesztésre igaz ők nem pereskedtek,hanem végezték a dolgukat”
 • 3. ToMMo 2008. április 10. 19:59
  „600 millát kapott legutóbb Sopron mikor a többi város ló****t. ugyhogy pszzzzt”
 • 2. Jógyerek 2008. április 10. 19:21
  „Pff.. diszkrimináció....? Biztos az egyetemre is kellene még egy kis pénz meg a pereskedésre...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén is elszállítják a hulladékot

Győr - A szelektíven gyűjtött hulladékot szombaton és vasárnap is elszállítja a szolgáltató Győrben,… Tovább olvasom