Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Győrnek Almádi a Balaton

"Almádi" – ez a szó a Győr környékieknek előhívja a gyerekkori emlékeket, s szinte egyértelmű a nyaralással. Nem véletlen, hogy mi is szívesen mutatjuk be a települést idegenforgalmi szempontból, Győr-Moson-Sopronból nézve.

A Győr környékén élők mind a négy balatonalmádi strandot jól ismerik, a Wesselényit, mert óriási: 15 ezer látogatót fogad be. Sok évtizedes, régi kultusza van az ezerfős, családiasabb budatavai strandnak is és ott van Káptalanfüred két kedvelt helye, amikhez a győriek kötődése talán a vasúttal függ össze.

– Emlékszem, Győr és Balatonalmádi között közvetlen vonatjárat volt, ezt a hatvanas évek végén szüntették meg. Az állomás Káptalanfüreden állt, a régi győriek ezért ezt a településrészt kedvelik a legjobban – véli a két város kapcsolatáról a polgármester. Keszey János szerint nem véletlen, hogy arányaiban a nyaralóházak közül is Káptalanfüreden vásárolták a legtöbbet a mi megyénkben élők. S bár nagyon sok az eladásra váró, eladhatatlannak tűnő ingatlan, azt, hogy mennyien jelentkeznek be időskorukra és minősíttetik át nyaralójukat lakóházzá, azt mutatja, hogy az elmúlt négy-öt évben 7–8 százalékkal nőtt a 9300 fős Almádi lélekszáma – mondja a polgármester.

Keszey János polgármester szerint a győrieknek köszönhetően is nőtt a város lélekszáma.
Keszey János polgármester szerint a győrieknek köszönhetően is nőtt a város lélekszáma.


A körképet a strandnál kezdjük és ott is fejezzük be, a Wesselényinél, ahol számos fejlesztés történt az elmúlt években. A főépületet felújították, továbbépítették, vizesblokkjai több ütemben bővültek ki, s ma már egészen más kép fogadja a látogatót, mint hat-hét évvel ezelőtt. Érdemes is fejleszteni a strandot, hiszen ettől a barátságtalan, idei nyártól eltekintve reneszánszát éli: az elmúlt három-négy évben megközelítette a nyolcvanas években megszokott látogatószámot.

A városközpont is megújult, az ismert szökőkúttól vezet aluljáró a Wesselényi strandra.
A városközpont is megújult, az ismert szökőkúttól vezet aluljáró a Wesselényi strandra.


De a barátságtalan év témáján nem emelkedhetünk felül, hiszen Keszey János szerint a Balatonon talán csak Keszthely, Füred és Siófok az, amelynek szezonja nem függ ilyen mértékben az időjárástól, Almádiban viszont mindent ez határoz meg, s ez az oka annak is, hogy a strandon működő vállalkozások közös levelet írtak az önkormányzatnak a bérleti díj csökkentése érdekében. A polgármester szerint ez a téma bizottság előtt van, ő maga nem ért egyet vele, mert az üzleti kockázat az üzleti kockázat.

Keszey János két negatív dolgot említett: sajnos ez a strand is elkezdett kismértékben iszaposodni, márpedig ő maga épp ezért nem járt soha a helyi kis strandokra. „Lett is volna idén pénzünk a szakasz kikotrására, de nem kapunk környezetvédelmi engedélyt, hogy bárhová is elvigyük a száraz iszapot. Még az sem lehetséges, hogy ötszáz méterrel beljebb letegyük a Balatonban." A másik gond a magányosan álló óriáscsúszda, amely már három éve nem működik, a polgármester szerint eljárt felette az idő és a város nem újította meg a bérleti szerződést. A cég azonban bizonyos jogcímen ragaszkodik a régóta használt területhez, s most bíróságon folyik a per. Balatonalmádi itt mást szeretne, kész vannak a modern csúszdapark tervei is, bár ez nyilván legalább ennyire anyagi akadályokba is ütközik, mivel 6–700 milliós önrészt igényelne.

A strand a reneszánszát éli, még ilyen  időben is.
A strand a reneszánszát éli, még ilyen időben is. fotók: Cseh Róbert 


Ha a strandot elhagyjuk, s átmegyünk az aluljárón, látjuk az újonnan megszépült városközpontot a szép szökőkúttal, s szemben a térrel a Szent István parkot, ami szintén felújításon ment keresztül. S visszatérve a főbejárathoz, most a borfesztivál közepében találjuk magunkat, amelyre esténként még ebben a hűvösebb időben is ezer vendég látogat el. A polgármester elmondta: sokan nem vették komolyan nyolc éve a kezdeményezést, hiszen Almádinak nincs saját borászata.

Ebből következik azonban, hogy a badacsonyitól vagy a füreditől eltérően behozza a szekszárdit, sőt, még az egyik erdélyi pincészet nedűjét is, s ma már presztízst jelent megjelenni itt a borokkal. A hozzá kapcsolódó, gazdag program pedig majdnem úgy vonzza a látogatókat, mint az olaszrizling, s ha vége a borfesztiválnak, majd augusztus 25-től 28-ig a pálinkáké lesz a főszerep.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öttevény: terveztetésre kidobott százezrek

Három falunapot tarthatott volna Öttevény abból a pénzből, amit hiába költött el gyalogátkelők… Tovább olvasom