Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Győrladamér: merhet nagyot álmodni

Kevés település mondhatja el magáról, hogy a lakossága nem fogy és munkájuk is van helyben.
Kevés település mondhatja el magáról, hogy a lakossága nem fogy és munkájuk is van helyben a falubelieknek. Győrladamér ezen szerencsés, fejlődő községek közé tartozik, s tele van tervekkel: amelyek egyike egy tornacsarnok.

Szabó Lajosné
Szabó Lajosné épp a temetőből érkezett haza akkumulátoros mozgássegítő járművével, amikor a községben jártunk. A 82 éves Etelka néni születése óta Győrladaméron él, és soha nem is vágyott el innen. Talán ötször akkora is van már a falu, mint amekkora az ő gyerekkorában volt, mesélte. S bár a megyeszékhelyen Révfaluig a távolság mindössze 8 kilométer, a településen élőknek szinte már semmiért nem kell bemenniük a városba, hiszen minden helyben van. A községben a napokban idén először hagyományteremtő szándékkal jótékonysági estet szerveztek, melynek 340 ezer forintos bevéte-
lét felesben az iskolának és az óvodának ajánlották fel.

Míg az előbbiben a füves pályára költik az összeget, addig az utóbbinál babaház kerül az udvarra a legkisebbeknek. A focinak az utóbbi időben egyébként nagy sikere van a faluban, két korszerű pályán edzhetnek a gyerekek, s az alsósok még a labdarúgó-bajnokság országos döntőjébe is bejutottak. 

Tatai Ernő Zoltánné polgármestertől megtudtuk: az iskolába 117 diák jár, s 20-an győri intézményekben tanulnak. Igyekeznek megtartani a gyerekeket, ezért aztán korszerű számítógépekkel szerelték fel az iskolát, és művészeti és zenei oktatás is van, nyárra pedig három tábort is szerveztek a gyerekeknek.

Az 1306 lelkes Győrladamérra az utóbbi években sok új betelepülő érkezett, elsősorban a megyeszékhelyről. Tavaly 60 építési engedélyt adtak ki, s folyamatban van 260 telek kialakítása. A falu éves költségvetése 170 millió forint, ami nem jelentős összeg, de nagy szerencsére a községbe települt egy német üzem, ami sok helybelinek ad munkát és az adózás révén a település bevételéhez is hozzájárul. Győrladamér tavaly 15 millió forintot költött a Szent István út aszfaltozására, s további tervekben sincs hiány. A két éve átadott 3 csoportos korszerű óvodában szeretnének kétéves kortól egy bölcsődei részt indítani, s a tornacsarnok terve is készen áll.

Az iskola és az óvoda közé építendő 800 négyzetméteres létesítményt azonban önerőből nem tudják megvalósítani, így egyelőre állami kiírásra várnak, s ha ez megtörténik, rögtön benyújtják pályázatukat. A régi óvodaépületből közösségi házat szeretnének kialakítani, ami a könyvtárnak és különböző klubfoglalkozásoknak is helyet adna. A polgármester szerint idén megtörténik a ravatalozó felújítása.

Győrladamér a Duna és a településen áthaladó kerékpárút miatt a turisták kedvelt úti célja. Az elképzelések szerint pedig, ha elkészül a dunai rehabilitáció, akkor csónakkikötő is létesül a településen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnhet a győri piac?

„Szinte több az eladó, mint a vásárló” – panaszolja az egyik őstermelő a Dunakapu téri piacon. Sajnos ha körülnézünk, igaz. Az eladók két-három évet adnak a piacnak, a Kisosz alelnöke szerint nincs mitől félni.
A szerda délelőtt piacnap amióta az eszünket tudjuk. Tíz éve még hömpölygött itt a tömeg, s az eladók asztalai is összeértek. Tovább olvasom