Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Győrladamér a következő célpont

Győrújfalu és a Győrzámoly után most már Győrladamért is belakják a városból kiköltözők.
Győrújfalu és a Győrzámoly után a szigetközi út következő faluját, Győrladamért is belakják a városból kiköltözők. A nemrég még 1200 lelket számlált település lakossága néhány éven belül kétezres lesz. Ma a megyeszékhely környékén egyébként ez az egyik legdinamikusabban fejlődő község, ahol nincs gond a gyermeklétszámmal, sőt...

Több mint kétszázötven új telket alakítottak ki Győrladaméron. Általános tendencia, hogy míg a várostól távol eső kisközségek lassan elöregszenek, addig a közeliek megfiatalodnak, s mellette dinamikusan fejlődnek. Csak egy példa: Öttevényen a lakosság harminc százalékát képezik az elmúlt tizenöt év alatt betelepültek. Győrújfalun, Győrzámolyon és környékén is gomba módra nőnek ki a földből a szebbnél szebb családi házak, s már Győrladamér is beköltözők százaira számít.

Molnár Győrgyné
A falu polgármestere, Tatai Zoltánné elmondta: 250 új telket alakítottak ki, ebből 57-et az Országúton, azaz a főút mentén. A telkek saját tulajdonúak, s szinte kivétel nélkül győri, fiatal házaspárok vásárolják őket. Több helyen már megoldódott, máshol folyamatban van a közművesítés és 60 építési engedélyt adtak ki. Egy-két hónapon belül már mind a hatvan házban családok fognak lakni.

Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy az iskolák normatív támogatását szabályozó törvény figyelembe veszi-e a számokat.

Tatai Zoltánné szerint az a probléma, hogy a rendszer csak az első és ötödik osztály létszámát tekinti mértékadónak. Az iskola ötödik osztálya egy-két fővel marad el a szükséges tizennégytől, s így nem részesül a kívánt támogatásban, annak ellenére, hogy az összes diák száma meghaladja a nyolcszor tizennégyes, azaz 112-es összlétszámot.

A hatodik osztályba már 21-en járnak. A község azonban nem kíván kistérségi társulásban élni, hiszen tartozott már Dunaszeghez, korábban Győrzámolyhoz és egyre inkább bebizonyosodik, hogy önállóan is az egyik legdinamikusabban fejlődő falu a megyeszékhely környékén.

A polgármester szerint hibás lenne egy ilyen döntés azért is, mert ötvennégyen járnak a nemrég átadott, szép, 700 négyzetméteres óvodába, s a betelepülő fiatal házaspárok is előbb-utóbb gondosko dnak utánpótlásról. Néhány éven belül a lélekszám valószínűleg eléri a kétezret. Az Országútra költözöttek között egy budapesti fiatalembert is találtunk, aki győri feleségével egy hónapon belül beköltözik új otthonába. A férfi nem kívánt név szerint szerepelni az újságban, de elmondta, hogy Győr teljes környékét végigpásztázták feleségével, mielőtt Győrladamérra esett a választásuk.

A községet még egyáltalán nem ismerik, a lakókat talán még kevésbé, de igen elégedettek a környezettel. Győrladamér vonzerejéhez persze nagyban hozzátartozik, hogy hét kilométerre fekszik a várostól, autóval negyedóra alatt beérnek a lakók. A legtöbben ezért Győrött dolgoznak, de több száz munkaerőt fogad be helyben a német tulajdonú műanyaggyártó üzem is.

A betelepülők nem is sejtik, hogy új otthonuk mennyire máshogy festett néhány évtizeddel ezelőtt. Igazi kis falucska volt, istállószaggal, nyikorgó kapukkal és poros utakkal. Az őslakosok száma sajnos már igen megfogyatkozott, s „betelepülőnek" számít még a hetvennyolc éves Molnár Györgyné is. Az égszínkék szemű, kendős özvegyasszony – amikor arról kérdezzük, hogy ő régebbi lakosa-e a falunak – csak legyint egyet. Ugyanis „csak" 1962-ben költözött be, s igazából győrzámolyi. Pedig az eltelt negyvenhárom évben szinte az egyetlen régi lakosa maradt közvetlen körzetének. Utcájában – mint meséli – már majdnem mindenki meghalt a régi szomszédok közül, az ikerházban lakó nővérét is elvesztette, férje pedig kilenc éve távozott el.

Az asszony elmondta: az újak közül csak azt ismeri, aki megvette a kertje végét, de vele igen jól kijönnek. Nem hiszi, hogy konfliktus lenne az újak és a régiek között, mert 1962-ben is szívesen látták a beköltözőket. „Nem érzem már otthonosan magam ebben a faluban. Senki nincs a régiek közül, egyedül vagyok, beteg is vagyok. A gyerekeim tartják bennem az erőt. Szépen fejlődik a község, bár én keveset járok ki. Most már legyen a fiataloké."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés turistát hozott a nyár Győrnek

Győr nem lett turisztikai célpont idén sem – az idegenforgalomban dolgozók majd mindegyike ezt állítja. Az idegenforgalmi bizottság elnöke mégis elégedett a mutatókkal. Mi kellene ahhoz, hogy a turisták napokat töltsenek el a megyeszékhelyen? Reklám, reklám és megint csak reklám: Győrnek hirdetnie kellene, amije van, s fejleszteni, amije nincs. Tovább olvasom