Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Győriek tengeri csatája

A legnagyobb első világháborús adriai-tengeri csata emlékére egy győri férfi állít emléktáblát.

Mészáros József hajós ember. Szeret vitorlázni és amatőrként tanulmányozza a hajózás történetét. Az otrantói csatáról már hosszú évek óta gyűjti az adatokat. Tények, fényképek, rajzok.

„Szerettem volna a munkámon kívül valami hasznosat is csinálni" – mondja nevetve, amikor arról kérdezzük, miért vágott bele egy költséges, macerás vállalkozásba, miért akart emléktáblát az első világháború legnagyobb adriai-tengeri ütközetének, melyet a Monarchia flottája nyert meg az antanthatalmak erősebb, nagyobb erőivel szemben.

„Sok olyan csata van a történelemben, melynek állítottak már emlékművet, ám jelentőségben elmarad az otrantói mögött. Ráadásul megdöbbentett, mennyire nem ismerik az átlagemberek azt az eseményt, amelyre mi, magyarok, de az összes ott harcoló nemzet is büszke lehet. Tengerészeink a katonai siker mellett emberiességből többször jelesre vizsgáztak."

Mészáros József nem is sejtette, mekkora fába vágja a fejszéjét. Tavaly még azt gondolta, egymaga képes lesz a táblát elkészíttetni, majd valahol a helyszín közelében baráti körben elhelyezni.

Először úgy tűnt, az engedély beszerzésénél a horvát barátokra lehet számítani, de az idő múlt és nem történt semmi. Elindult egyedül a nemzetközi bürokrácia útvesztőiben. Megkereste a zágrábi követséget, tárgyalt horvát hivatalnokokkal, szakmabeliekkel. Elutasítás, segítő szándék, problémák, jó ötletek – minden jött. „Végül sikerült megtalálnunk az ideális helyszínt és a budapesti hadtörténeti múzeum segítségével hivatalos magyar állami szintre terelni az ügyet."

Az évforduló egyre közeledett és engedély nélkül nem helyezhette el a táblát. E héten végre megnyugodhatott, hivatalos papír érkezett, engedélyezik a horvátok az emlék kihelyezését a prevlakai erőd falán.

„A tábla elkészítése is sokba került, ezért is kértem a Győri Rotary Clubban barátaim támogatását (Mészáros József a klub elnöke volt korábban), akik készséggel az ügy mellé álltak. Kis Péter grafikusművész elkészítette a 45-ször 65 centiméteres domborművet. A hadiflotta nagy címere látható rajta és egy felirat horvátul, magyarul, németül és angolul: 1917. 05. 15. – az otrantói tengeri ütközet hőseinek emlékére."

A táblát először alumíniumból öntik ki a Hydro Alumínium Kft.-nél, ezt követően bronz felületi kezelést kap. A erőd felújítása után pedig, amely mostanában esedékes, tömör bronzra cserélik azt.

„Néhány héttel a kilencvenedik évforduló után már kint lesz a tábla. Saját magunk visszük el és szereljük fel a falra. Örülök, hogy sok támogatónkkal, győri polgárokkal egy arra méltó eseményre, így emlékeztethetjük az utazókat, turistákat, akik arrafelé járnak."

Az otrantói csata leírását holnapi Szieszta mellékletünkben találják majd meg.

Fábián György

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városháza: közérdekű felhívás

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala a Győrött található, távfűtéssel ellátott lakóépületek fűtési rendszereinek korszerűsítési (pl.: az egyedi mérhetőség kialakítására, a szabályozhatóság megvalósítására irányuló) költségei kiegészítésére közérdekű kötelezettségvállalást szervez. Tovább olvasom