Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Győriek sem vesznek több autót idén?

Győr- A gazdasági válság a győri autószalonokat sem kíméli, ők azonban állják a sarat.
Úgy tűnik, az autóipart elsők között érte el a gazdasági válság. Az európai gyárak sorra állítják le a termelést, és Magyarországon is egyre-másra bocsátják el alkalmazottaik kisebb-nagyobb részét az alkatrészgyártó vállalkozások. Mindezek ellenére Győrben néhány kereskedés még mit sem tapasztal a változásokból, mások megjósolhatatlan ideig elhúzódó recesszióról beszélnek.

Biztos, hogy csak a gazdasági válság az oka? - a megkérdezett autókereskedések közül többen teszik fel ezt a kérdést. A megkeresésünkre ugyanis volt, aki úgy reagált, már megint egy „felfújt probléma", amit a média gerjeszt.

Ménes Sándor, az Autó-Nippon Kft. ügyvezetője szerint a Mazdák eladása kapcsán is érezhető csökkenő tendencia, az arány azonban nehezen meghatározható. Elmondása szerint a társaság jelenleg sem követ más stratégiát, mint eddig: nevezetesen azt, hogy nem csak a bejövő, új ügyfelekre fordítanak figyelmet, hanem a már meglévő ügyfélkörből is felkeresnek cégeket, magánszemélyeket ajánlataikkal, akikről feltételezhető, hogy a közeljövőben autóvásárlással bővítenék vállalkozásukat. Tény azonban, mondta Ménes Sándor, hogy jelenleg tízből kilenc ember kivár. „Aki bármilyen okból is halogatja a döntést, most kiváló ürügyként adódik a gazdasági válság, amire okként hivatkozni lehet" – teszi hozzá.

A kisalföld.hu kérdésére, hogy mikorra vár változást a forgalom terén, Ménes Sándor elmondta, biztosan átnyúlik majd ez a stagnálás, illetve forgalomcsökkenés a jövő évre is. Meglátása szerint azonban az autóvásárlásban történő visszaesés már a 2004. év végén indult, a Mazda-Nippon azonban 2005-ben kezdte működését, így mint új vállalkozás, növekszik a cég eladási mutatója. Míg a tavalyi évben 2800 darab autót adtak el, addig az idei évre mintegy 4000 eladást irányoztak elő. Most, a válság begyűrűzésével úgy tűnik, körülbelül 95-98 százalékban sikerül teljesíteni a kitűzött célt. Ménes Sándor hozzátette, a válság nélkül talán az eladás még meg is haladta volna a megcélzott darabszámot.

A Blaskovics Autószalon vezetője, Blaskovics Lászlóné szerint is egyértelműen érezhető a gazdasági recesszió hatása. „Az emberek óvatosabbak, nem igazán az autóvásárlás a döntő kérdés mostanában, sokkal inkább a napi megélhetés" – mondja az ügyvezető. A válság végére vonatkozó előrejelzéssel ő sem tud szolgálni, hogy is tehetné – mondja, amikor gazdasági szakembereknek sincs fogalmuk a megoldást illetően sem. Ezidáig azonban sem a Suzuki gyártól, sem a Volvo-tól nem kaptak arra vonatkozó hivatalos tájékoztatást, hogy leállítanák a termelést. „Pletykák azonban vannak, amíg azonban hivatalos megerősítést erre vonatkozóan nem kapunk, folytatjuk a munkát, és az eladásokat" – mondta Blaskovics Lászlóné.

Illusztráció...
Illusztráció...


A kérdés kapcsán kíváncsiak lettünk volna a Győri Autóközpont Zrt. véleményére is, amely Mercedes és Peugeot típusú gépkocsikat is forgalmaz többek között, ők azonban sem a telefonos, sem az e-mailben történt megkeresésre nem válaszoltak.

Akik fittyet hánynak a válságra

Használtautó kereskedések véleményére is kíváncsiak voltunk. A Pulai Autókereskedés vezetője, Pulai Ferenc szerint náluk egyáltalán nem érezhető válsághatás. Két hét múlva tervezik indítani új autók forgalmazását, remélik, hogy ezen a téren is hasonló tapasztalatokról számolhatnak be néhány hét múlva. Hozzátette, az ő kereskedésük egyben banki tároló telephely is, azonban eddig nem jött vissza több autó, mint amennyi a válság előtt jellemzően megszokott számaránynak mondható. Vagyis egyelőre a hitelezéssel kapcsolatban sem tapasztalható komolyabb változás az ő véleménye szerint.

A Vanos Autószalon képviselője, Dusza András szerint a használt autók piaca jelenleg annyiból szerencsésebb, hogy az új autóknál jelentősen olcsóbban lehet hozzájutni egy-egy típushoz, így az esetleges hitelfelvétel is ritkább, vagy kedvezőbb feltételekkel van rá lehetőség. A bankok jövőbeni döntésétől is függ, ami a használt vagy új autókra vonatkozó hitelfelvételi lehetőségek változtatását illeti, mennyiben csappan majd meg a kereskedések forgalma a közeljövőben.

Olvasóink írták

  • 1. something like that 2008. október 31. 09:18
    „A Győri Autóközpont mar nem kereskedik Mercedessel, csak szervizelheti azokat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs influenzajárvány a megyében – egyelőre

Győr-Moson-Sopron - Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy komolyabb influenzajárványtól kell… Tovább olvasom