Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Győriek kapták az `Év feltalálója 2011´ vándordíjat

Az "Év feltalálója 2011" vándordíjat vehette át a labdajátékokhoz kifejlesztett intelligens mérőrendszerért hat győri innovátor, akik a győri Széchenyi István Egyetem munkatársai, egykori hallgatói.


Az "Év feltalálója" díjat az nyerheti el, aki a külföldön rendezett innovációs és szabadalmi bemutatókon a legsikeresebb magyar résztvevő.

A győri egyetem sikeres fejlesztő csapatban dr. Molnárka Győző egyetemi docens (Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék) vezetésével Nagy Attila tanszéki mérnök (Mechatronika és Gépszerkezettan T.), Sütő István, Győrben végzett villamosmérnök, az INNO-Raab munkatársa, Varjasi Norbert egyetemi adjunktus, doktorjelölt (Informatika T.), Bozi István mechatronikai mérnök és Mórocz Tamás villamosmérnök (Távközlési T.) vett részt. Bozi István még győri mesterszakos-, Mórocz Tamás alapképzésben részt vevő hallgatóként kapcsolódott be a munkába.

12 Molnárka Győző0227-2.jpg
 Molnárka Győző


A találmány "Intelligens mérőrendszer labdajátékokra", amelynek része egy kiválasztott felület, például labdajátékokhoz rendszeresített kapu, vagy bármilyen nagyságú keret, amely infravörös fényforrásokat és azokkal szembeni érzékelőket tartalmaz. Egy test, például labda, ha áthalad a felületen, megszakítja a fénysugarakat, s jelek érkeznek a számítógépre. A számítógépre telepített speciális program – amely a találmány szerves része – a jelsorozatból meghatározza a test alakját. Ha az nem szabályos gömb, mint egy labda, nem értékel tovább. Ha a test gömbszimmetrikus (mint egy labda), a jelhalmazból megállapítja a labda sebességét, irányát és a referencia síkba (kapu) hatolásának helyét.

A fejlesztés a GOP-1.1.1-07/1-2008-0075 projekt keretében és támogatásával, a győri Széchenyi István Egyetem, az Universitas-Győr Nonprofit Kft. és az egyetem több gazdasági partnerének közreműködésével valósult meg.

Az elismerést pénteken adták át a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) budapesti közgyűlésén.

Olvasóink írták

  • 1. bumburnyák 2012. február 28. 14:23
    „Gratula!
    Ez akkor okés ha pl a labda a kapufáról lepattan a gólvonalra és megállapítja h bent volt-e teljes terjedelmében.
    Csak egy kérdés: mi van akkor ha a labda után nyúl a kapus és a levegőben a gólvonalról üti ki. Ott már érinti a keze a labdát és így egy egységet alkot, nincs gömbölyű test. Ebben az esetben hogy különíti el a rendszer a labdát a kesztyűtől hogy biztosan megállapíthassuk, az valóban bent volt-e teljes terjedelmében? Ha olvassa valamelyik közreműködő akkor leírná, légyszi? Köszi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap a Lehel utcai óvodában

A kezdő kiscsoportos óvodásoknak és szüleiknek nyílt napot tartottak a Nádorvárosi Közoktatási… Tovább olvasom