Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Győri volt az egyik szökevény

A hétvégén három rab szökött meg az ország két börtönéből. A szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetből celldömölki társával együtt lépett meg a győri Bernáth Attila.

A 26 éves fiatalembert jól ismerik a megyeszékhely hajléktalanellátásában. A szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetből az ablakrács elfűrészelése után szökött meg szombaton (október 26-án) délután Bernáth Attila és a 25 éves Kolompár Zoltán. A két férfi az utcán öltözött át, Kolompárról annyit lehet sejteni, hogy szürkésfehér hosszú ujjú pólót, sötét színű melegítőalsót és fehér sportcipőt visel. Győri társáról azonban még ennyit sem tudnak a hatóságok.

A vagyon elleni bűncselekmény miatt elítélt szökött rabokat, Bernáth Attilát és Kolompár Zoltánt a rendőrség nagy erőkkel keresi: Vas, illetve a szomszédos megyék – így Győr-Moson-Sopron – rendőrei ellenőrző pontokat állítottak fel az utakon, a nyomozók tanúk után kutatnak és azokat a címeket ellenőrzik, ahol a bűnözők felbukkanása lehetséges.

Felnőttkorától hajléktalan
A győri Bernáth Attila esetében ez nem lesz egyszerű feladat, a férfi letartóztatása előtt ugyanis a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat győri, Stromfeld Aurél utcai szállására volt bejelentve. Bernáthról sokan tudnak, de csak keveset. A magányos farkasként élő hajléktalan ugyan is csak mosakodni járt a szállásra, miután végzett, szinte azonnal továbbállt. Gyermekkorában került a győri Gyivibe, ahonnan rövid időre Pérre költözött.

A lakást, amelyet nagykorúságakor kapott, állítólag a lakásmaffia játszotta ki kezéből, tizennyolc éves korától mindenesetre hajléktalanként élt a megye székhelyen és környékén. Sokan sérült szeméről jegyezték meg maguknak (gyermekkorában anyja sebesítette meg tűsarkú cipőjével, aminek következtében majdnem megvakult), vastag üvegű szemüvege nélkül soha nem látták. A hajléktalanszállón dolgozók több mint egy éve nem találkoztak vele.

Lopásért ült Szombathelyen
A Győri Városi Bíróság 2000-ben lopásért egy év börtönre ítélte Bernáth Attilát, és két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi korábban már ült, valószínű tehát, hogy az akkor elengedett/felfüggesztett büntetését is most kellett (volna) leülnie. Csitke Sándor alezredes, a győri börtön parancsnoka lapunk érdeklődésére elmondta: Bernáth nem mehetett a győri bv-intézetbe, ugyanis oda zömében előzetes letartóztatásban lévők kerülnek; a jogerősen elítéltek közül csak azok maradnak a megyeszékhelyen, akiket foglalkoztatni tud a börtön. A győri parancsnok szerint – aki korábban épp a szombathelyi börtönben dolgozott – a hazai büntetés-végrehajtási intézetek megfelelnek a biztonsági előírásoknak. Várhatóan csak a belső vizsgálat után derül ki, hogy ki hibázott Szombathelyen.

Több mint százéves börtön
A Vas megyei börtön több mint száz éves, a 113 rabra méretezett bv-intézetben mintegy 300 elítéltet tartanak fogva. Az utolsó sikeres szökést 1948-ban követték el, de számon tartanak egy hetvenes évekbeli szökéskísérletet is: amikor az egyik elítéltet átkísérték a bíróságra, az félrelökte őreit és elfutott, de csak a megyeházáig jutott, ahol elkapták.

A szombathelyi börtön történelméhez tartozik az is, hogy 1957-ig kizárólag női elítélteket fogadott. Egyelőre kérdéses, hogy a hétvégi szökésnél hogyan kerülhettek olyan szerszámok az elítéltekhez, amelyekkel az ablakrácsot el tudták fűrészelni. Akik ismerik Bernáthot, azt mondják, nem valószínű, hogy Győrbe tér vissza, szerintük valamelyik nagyváros forgatagában keres menedéket – ahogy korábban hajléktalanként is tette.

A rendőrség kéri, hogy aki a körözött férfiakat felismeri vagy hollétükről tud, jelentkezzen a (96) 417-329-es győri vagy a (94) 521-102-es vagy az 521-011-es szombathelyi telefonon; a 107-es rendőrségi hívószámon, illetve az ingyenes tanúvonalon: 06 (80) 555-111.

Egy kétszeres gyilkos is megszökött
A szekszárdi börtönben is hasonló eset történt a hétvégén: vasárnap délután megszökött egy kettős gyilkosság elkövetésével vádolt férfi. A kísérletekkel együtt idén ez volt a tizedik ilyen eset Magyarországon.
Ezek közül a legnagyobb visszhangot a szintén Szekszárdról, de a rendőr-főkapitányságról megszökött V. Tibor esete váltotta ki, akit később Ausztriában fogtak el, ahol bankrablást kísérelt meg és halálos közlekedési balesetet okozott.

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingolstadt és a győri hallgatók

Közösen kutattak győri és ingolstadti egyetemisták Győrött, két, a megyeszékhelyre települt német… Tovább olvasom