Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Győri vasútállomás: egyelőre maradnak a lépcsők

Már nem kellene, hogy gondot okozzon Győrben a mozgáskorlátozottaknak a vonatozás: a jegyvásárlás, a pénztárakhoz és a peronokhoz való eljutás. A győri vasútállomás akadálymentesítésére tavaly februárban írt ki közbeszerzést a MÁV, a kivitelezést 2011. május 31-ére ígérte – a keret szűknek bizonyult.

"A MÁV Zrt. már kiírta a győri vasútállomás akadálymentesítésére a közbeszerzést. A beruházás során négy személyfelvonót és két automata bejárati ajtót helyeznek üzembe, bejárati rámpákat építenek ki, valamint akadálymentesítik a mellékhelyiséget is. A kivitelezés a tervek szerint május 31-én fejeződik be" – írtuk 2011. február 11-én (Akadálymentes lesz a vasútállomás). Az akadálymentesítés akkor biztosnak tűnt: keresték a kivitelezőt, tárgyalásokat folytattak az ajánlattevőkkel, volt kidolgozott terv, határidő és pénz.

Ez utóbbi az, ami akadályt gördített az akadálymentesítés elé. "A 2011-ben indított közbeszerzés érvénytelen lett, mert a forrást magasan (több mint kétszeresen) meghaladó árajánlatok érkeztek be" – közölte megkeresésünkre a MÁV Zrt. (Kérdésünkre, hogy mekkora összeg állt rendelkezésre, nem kaptunk választ.)

Érdeklődtünk afelől is, hogy mikor valósulhat meg az akadálymentesítés. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága erre így válaszolt: "a felvételi épület akadálymentesítését csak a teljes felújítással egy időben fogja elvégezni a vasúttársaság. A felújítási tervek elkészítése, az engedélyek beszerzése, azaz a munka előkészítése a 2013. évi tervünkben szerepel.

A kivitelezés abban az esetben kezdhető, amennyiben a felújításhoz szükséges források rendelkezésre állnak." Új időpont tehát nincs, egyelőre marad a mozgáskorlátozottak számára a hosszas szervezgetés, a kiszolgáltatottság vonatozáskor.

Benei László számos akadályt – az épület előtti lépcsőket, a pénztárnál lévő csomagtartót – küzd le, hogy aztán az üzemi bejárón át – ott nincs lépcső – eljusson a peronra. Fotó: Mészáros Mátyás
Benei László számos akadályt – az épület előtti lépcsőket, a pénztárnál lévő csomagtartót – küzd le, hogy aztán az üzemi bejárón át – ott nincs lépcső – eljusson a peronra. Fotó: Mészáros Mátyás

– A győri vasútállomáson már az épületbe való bejutás is kihívás, lépcsősoron kell feljutni, ajtót nyitni. Legutóbb idegeneket kértem meg, hogy emeljenek fel, de ez veszélyes, hiszen a legtöbben azt sem tudják, hogy hol és miként kell megfogni a kerekes széket. A jegyvásárlás is problémás, a márvány csomagtartóktól nem férünk oda a pénztárhoz.

Ezután következik a peronra való eljutás, bár abban és a vonatra való felszállásban már segítenek a vasúti dolgozók, ha legalább egy nappal előre jelezzük nekik igényünket. Ehhez képest maga az utazás már nem jelent gondot. Egyre több az alacsony padlós vonat, arra váltunk jegyet – beszélt a győri vasútállomáson tapasztalt nehézségekről a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének titkára. Pécsi Gertrúd hozzátette:

– A MÁV egyesületünket is kérte, hogy osszuk meg velük tapasztalatainkat. Vártuk a felújítást, sajnálom, hogy várat magára. Tőlünk százhúsz kilométerre nem gond a mozgáskorlátozottaknak az utazás, nem igényel különösebb szervezést. Bízom benne, hogy nemsokára mi is ezt mondhatjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félkész bozótvágás Győr határában

„Szinte megnyúzták ezeket a fákat, bokrokat: nem tudni, ki csinálta, de barbár munkát végzett.… Tovább olvasom