Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Győri turizmus: a vízpart a lényeg

Győr és a térség turisztikai fejlesztésére tett javaslatokat a megyei kereskedelmi és iparkamara.

A szakosztály elnöke által készített összeállítás kitér a kerékpárturizmusra, az állandó vízi színpad és a város ˝visszavirágosításának˝ kérdésére.

Szolgáltatók megkérdezésével felmérést készített a megyei kereskedelmi és iparkamara turisztikai szakosztálya arról, hogy mivel lehetne fellendíteni Győr és környéke turisztikai életét. Hanczné Mező Edina, a szakosztály elnöke a kevésbé költségigényes lépések közé sorolta, hogy több és frissebb útbaigazító táblára lenne szükség a megyeszékhely térségében, főként a kerékpárosokra tekintettel. Ezenkívül interaktív turistatérképeket helyezne el a főbb csomópontok – így az állomás – mellett, s Győrről szóló tájékoztatókat, gyalogtúra-prospektusokat adna ki, benne az ajánlott útvonalakkal, látványosságokkal.

A Marcal-tó most is a horgászok, például Horváth Gyula kedvence. De a kamara szerint ennél még többre hivatott. Fotó: K. Cs.
A Marcal-tó most is a horgászok, például Horváth Gyula kedvence. De a kamara szerint ennél még többre hivatott. Fotó: K. Cs.


A felmérés a közlekedésnek szenteli a legtöbb figyelmet. Bevonná például a vízi turizmusba a marcalvárosi víztározót: csónak- és vízibicikli-kölcsönzők kiépítését javasolja, emellett parkosított, kulturált környezetet szalonnasütőkkel, játszóterekkel, táblákkal. E folyamat részeként összekapcsolná Győrt és Gyirmótot, hogy csónakkal és kishajóval is többen utazhassanak át a Holt-Rábán. A kerékpárturizmusra különösen nagy hangsúlyt fektetnek a szakértők, s javaslataik nem ragadnak le az általánosság szintjén. Szerintük mindenképpen érdemes egy-egy kerékpárutat kialakítani, amely a Belvárost és Kismegyert egyrészt Győrsággal, Pannonhalmával, másrészt Győrújbaráttal, s akár a nyúli pincesorral kötné össze. Mindehhez kapcsolódóan javasolja például a több nagyvárosban is már létező biciklikölcsönzési pontok kialakítását.

Fontos lenne rendezni a vízpartokat is, az említett Marcal-tó mellett a Pándzsa-partot is parkkal, rendezvénytérrel, játszótérrel, parkolóval és szalonnasütővel látná el a javaslat készítője. De természetesen Győr két fő folyója sem esik ki a látómezejéből: hasonló beruházásokat lát szükségesnek a Dózsa rakparton, a Rába külső részein, a Kóvalter-partvidéken. A Püspökerdőt bekapcsolná az idegenforgalomba, s javasolja, hogy ezt menetrend szerinti, városnéző kisvonatok kössék össze a fürdővel, az állatkerttel, a belvárossal és a szállodákkal. S hogy az autósokra is gondoljunk: növelni kellene az élményfürdő parkolókapacitását a lebontott épületek helyén. Aztán több látványelemet is szívesen látnának a felmérés készítői, véleményük szerint például vissza kellene állítani a virágos város képét.

 A kerékpárturizmusra különösen nagy hangsúlyt fektetnek a szakértők, s javaslataik nem ragadnak le az általánosság szintjén.
Ezek még mind csak a kisebb költségigényű beruházások lennének, külön-külön nem hasonlíthatók például a kamara által javasolt konferencia-központhoz, amely ˝hiányában a város a projektlebonyolítások terén komoly lépéshátrányba kerül˝. A már sokat emlegetett jachtkikötő után egy nagy és állandó vízi színpadot is felállítanának az összeállítás készítői, olyat, amit sportrendezvényeknél is használni lehetne. A javasolt helyszín az egyetem és a szabad strand utáni partrész, hiszen itt még a parkolás sem jelentene gondot. S ha valami csoda folytán a javaslat minden pontjára lenne pénz, akkor volnának Győrnek tematikus élményparkjai, Győr- Szigetet üdülőövezetté alakítanák és – végül legyen itt egy kisebb költségű beruházás – Győr olimpiai bajnokainak dicsőségfala állna a vá-
rosban.

Olvasóink írták

 • 6. okostojas007 2010. augusztus 12. 10:11
  „az interaktív táblákat a hiperaktív éjszakai discósok eddig is
  leamortizálták..
  pl. kis erzsébet híd uszoda sarok...
  amíg ezt nem oldják meg győrben addig ne álmodozzunk...”
 • 5. anuvuk 2010. augusztus 11. 16:36
  „Az a kenuzás, még az autópálya építése előtt lehetett, (1994). Egyébként a horgászok a "micsurint" a rövidke ladikot, csak a tulpartra szokták használni. A horgászok részéről jogos volt a felháborodás !”
 • 4. urbaniastapista 2010. augusztus 10. 22:45
  „Egyszer, kb. 15 éve feleveztünk a gyirmóti legelőig, kenuval. Tábla nem tiltja, hajózási jelek vannak a holtágparton is, gondoltuk a hajózók miatt. Ami anyázást kaptunk a horgászoktól, azt nem kívánom senkinek.”
 • 3. anuvuk 2010. augusztus 10. 19:08
  „A tervekbe olvasom hogy, összekötik Győrt és Gyirmótot csónak, meg kishajó forgalommal a Holt-Rábán(Marcalon), az autópálya alatt, hogy akarnak átjutni?- jártak arra?
  A Rábán eltudom képzelni a Radics tanyáig, - de az nem Holt Rába !
  A TVK részén meg nemtudom elképzelni a hajókázást, - erre külön engedély kell a Nemzeti Park hozzájárulásával !!!”
 • 2. anuvuk 2010. augusztus 10. 18:54
  „A csodálatos tervekbe, egyet nagyon hiányolok, - mivel tudtommal, a terület egy jelentős része a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet része, ez pedig a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik.
  Natura 2000-es terület? - vagy csak volt?
  Az illetékesek nagyon hallgatnak az ügyben, - lassan Győr körül az összes védett terület megszünik?
  Pedig még lenne mit védeni, - mert a TVK táblák jelzik valóban a védelmet, - de a mai helyzetben ez kevés.

  "Madárvédelem -Természetvédelem"”
 • 1. Elemér 2010. augusztus 10. 16:01
  „Kezdjék szunyogirtással.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hófánkpálya, nem csak betyároknak

Újabb látványossággal bővült a bakonyi Sobri Jóska Kalandpark: a vállalkozó szellemű látogatók óriás… Tovább olvasom