Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Győri Törvényszék - Bíróságnak is jó lenne a MTESZ-székház

A Győri Törvényszéken tavaly 263 százalékkal többet fizettek ki tolmácsolásra a migrációs helyzet és a befogadóállomások megugró forgalma miatt.

Abban a megyében, ahol pénz van, ott a bíróság sem unatkozik – ezt az alapvetést a mögöttünk hagyott év ismét megerősítette.

Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke tegnap tartott tájékoztatót az elmúlt év perei- ről, feladatairól. Mintegy 43 ezer elkezdett ügyből talán a gazdasági bűncselekmények garantálják a legtöbb munkát a bírák számára. Évek óta tart a pécsi egyetemi ügy, mintegy 80 ezer oldalt tesz ki a győri színesfém-kereskedők nyomozati anyaga, s ott van más áfacsalási per is.

Dr. Takács József
Dr. Takács József


A pertartamoknál továbbra is választóvonal a két év, ha egy ügy ennél tovább húzódik, annak az okát is megnézik. A Győri Járásbíróságon 8,2 százalékról 3,2-re csökkent az elhúzódó perek számra. Sopronban 10-ről 4-re, Mosonmagyaróváron nincs olyan per, ami ne zárulna le két éven belül.

A migrációs helyzetről, amely a közelmúltban számos alkalommal témát adott a Kisalföldnek is, beszédes adatot ad a bíróság: 2013-hoz képest 263 százalékkal nőtt a tolmácsolásra, fordításra kifizetett összeg nagysága; ez tízmillió forint, nem kis összeg tehát. Ide tartozik, hogy a Győri Törvényszék pénzügyi stabilitása továbbra is ténykérdés.

Dr. Takács József törvényszéki elnök az idei év nagy tervének nevezte a MTESZ-székház megszerzését a bíróság számára. Fotók: Mészáros Mátyás
Dr. Takács József törvényszéki elnök az idei év nagy tervének nevezte a MTESZ-székház megszerzését a bíróság számára. Fotók: Mészáros Mátyás


Dr. Takács József itt jegyezte meg, hogy a könyvtár tetőszerkezetének felújítása mellett a győri Szent István úti épület külső falszigetelésére is költeni kell idén. S azt is, hogy a vakolatomlás veszélye miatt az országban egyedüliként a Győri Törvényszék biztosítást is kötött. Így ha bármi történne (nyilván ne történjen), akkor nem kell a bíróságnak pereskednie a károsulttal...

Az éves beszámolóból kiderült az is, hogy nemcsak az egészségügyben vagy a szolgáltatóiparban nehéz szakembereket találni a külföldi lehetőségek miatt, hanem már az igazságszolgáltatásban is. Az ok prózai: bruttó 122 ezer forintért vehetnek fel igazságügyi alkalmazottat (írnokot, jegyző- könyvvezetőt, belső ellenőrt... stb.), s ez a bér tíz évig nem is változik.

Az életpályamodell tervezésekor nem véletlenül Győr-Moson-Sopron megyéből érkezik az a javaslat, hogy itt is tenni kell valamit; mert Sopronban lassan a lasszó is kevés lesz igazságügyi alkalmazott szerződtetésére – s még inkább a megtartására.
Végül a tájékoztatón jelentette be dr. Takács József, hogy az idei tervek közül a legnehezebbnek a MTESZ-székház lehetséges megvásárlása tűnik.

Az eladó tábla hónapok óta kint van az épületen, most már tudjuk, hogy ki nézte ki magának: a törvényszék. Az ok itt is nyilvánvaló, a bíróságra ki lehet tenni a betelt táblát. Szükség lenne további bírói irodákra és tárgyalótermekre, amelyeket a MTESZ-székházban – ha az valóban bírósági épület lesz – ki lehetne alakítani. Ez tehát egyelőre terv, de az biztos, hogy ügyek már most is érkeznek a törvényszék épületébe. 

Befejezett ügyek
45 ezer peres eljárást fejeztek be 2014-ben a Győri Törvényszéken.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuper party Győrben Majkával és Curtissel - sok-sok bulifotó

Csodás szombat éjszaka sok szép és szexi lánnyal Győrben. Tovább olvasom