Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Győri tömlőben az élet vize

Nem csővezetéken, nem tartályhajóban, hanem egy Győrött készült óriási, 36 millió literes tömlőben viszik a vizet a szomjazó ciprusiaknak Törökországból.

Ciprus
A nyári hőségben nagy probléma a Földközi-tenger egyik legismertebb szigetén az édesvízhiány. A ciprusiak ezt már évtizedekkel ezelőtt is a tengeren nem túl messze fekvő Törökországból pótolták. Hajóval szállították, költséges módon az élet alapfeltételét a szigetre. Ám egy technológiai fejlesztés jelentős költségmegtakarítást tett lehetővé. Az édesvizet óriási tömlőbe préselik és úgy vontatják át a tengeren.
Az édesvízsziget a tengeren egyszerűen átúszik – tudtuk meg a tömlőt külhoni tervek alapján a megyeszékhelyen készítő Graboplan Kft. ügyvezetőjétől, Varga Jánostól. A trükk végtelenül egyszerű. Az édesvíz könnyebb fajsúlyú, mint a sós. Ezért a gigantikus tömlő, amit a friss és bőséges török patakok vizével töltenek meg, lebeg a tengeren. Mindaddig, míg a vontatóhajók rá nem csatlakoznak.

A művelet nagyon egyszerű, ám az elindulás igazán különleges. A rugalmas és szeparált tömlő az első pillanatokban, percekben nem mozdul. Csak nyúlik, csak nyúlik és nyúlik. Közben nyugodtan szaladgálhatnak rajta a műveletet irányító emberek, hiszen őket is bőven fenntartja a hatalmas vízsziget. Aztán eljön a pillanat, amikor megmozdul a 36 millió literes monstrum és meg sem áll a ciprusi kikötőig. Miután a szállítmányt kiszivattyúzták, a laborban ellenőrzik a minőségét. Eddig még soha nem volt panasz. A minősítés: fogyasztásra alkalmas ivóvíz, amelynek a különleges tengeri utazás egyáltalán nem ártott meg.

A tömlőt ezt követően egyszerűen feltekercselik, és egy kis vontatóhajóval visszaviszik Törökországba, ahol újra megtöltik.
A világon egyedülálló mutatvány nem öncélú. Vizet juttat a szomjazókhoz és közben költségeket takarít meg. A tengeri szállításnak ezt az újszerű módját azonban a vízzel korántsem aknázták ki. Számos olyan folyadék van, melyet a tervezők szerint akár nagyobb távolságra is el lehetne ilyen módon juttatni. Varga János szerint a tömlő, amelyet részekre bontva gyártanak, biztonságos, erős. Alkalmas a feladatra. Újabbak gyártásáról hasonló célra a világ más országaival is folynak tárgyalások.
Ha úgy számolunk, hogy egy család napi szükséglete egy köbméter víz, akkor a Győrött készült tömlő tartalmából száz család egy évig ellátható a száraz szigeten friss, tiszta, török hegyi patakokból származó vízzel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duna-parti fesztivál Lajcsival

Több tízezer ember fordult meg a háromnapos Duna-parti fesztiválon Győrött. Péntektől tegnap estig… Tovább olvasom