Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Győri tetováló: `ötven év múlva mindenkinek lesz tetoválása´ - sok-sok fotóval

Virág Péter győri tetováló művésznek 62 éves férfi, s 56 éves hölgy volt a legidősebb "páciense". Riportunkból azt is megtudhatják, mennyibe kerül a teljes kar "kivarrása".
Mivel a szocialista évtizedek alatt az elvtársak gyakorlatilag tűzzel-vassal üldözték a tetoválásokat, a rendszerváltást követően el kellett telni jó pár évnek, mire az emberek többsége már nem nézett ferde szemmel egy "kivarrt" társára.

Hazai tetoválás történetének egyik kuriózuma amúgy, hogy a harmincas években a magyar színésznők körében nagy népszerűségnek örvendett egy-egy jelképes és természetesen kellően szolid, miniatűr tetoválás.


Győri tetováló művészek munkái - fotók: H. Baranyai Edina.

"Életstílusként élik meg, s tetőtől talpig kivarratják magukat"

"Napjainkban két jelentős trendet különböztethetünk meg a tetováló piacon.

Egyrészt akadnak, akik életstílusként élik meg, s tetőtől talpig kivarratják magukat, másrészt vannak, akiknek nagyon bejön egy-egy felkapott minta, elszánják magukat, s végül kiscsillagot vagy delfint tetováltatnak a testükön olyan helyre, mely alig látható" – kezdte a kisalfold.hu-nak Virág Péter, a győri Elizium tetováló szalon munkatársa.

Arra a kérdésünkre, hogy a mai kor technikájával el lehet-e tüntetni a tetkókat, ha már nem szeretné magán látni a tulajdonos, Virág Péter úgy válaszolt: "megoldható, de rendkívül drága és fájdalmas a módszer, s plasztikai sebészetet kell felkeresni ehhez.

"62 éves volt a legöregebb férfi, akinek varrtam a bőrét"

Többen felvetették már nekem, hogy fiatalon ugyan jól mutat a tetoválás, de ha megöregszik az ember, akkor milyen kellemetlen és idétlen.

Erre mindig elmesélem, hogy 62 éves volt a legöregebb férfi, akinek varrtam a bőrét, s 56 éves a legidősebb hölgy, akinek tetoválást készítettem. Utóbbinak egy szerencsét hozó delfin volt élete első tetoválása".

Virág Péter hozzátette: "amilyen rohamléptekkel ugrik a tetoválások népszerűsége mind világszerte, mind szűkebb pátriánkban, kimerem jelenteni, hogy a napjaink fiatal, húszas-harmincas éveiben járó generációjának ötven esztendő múltán szinte kivétel nélkül lesz tetoválása a testén.

Így nem okoz majd gondot, hogy 80 évesen tetoválással éljék a mindennapokat, hisz a nagy többséget emlékezetni fogja az ifjúságára egy-egy elrejtett minta vagy nagyobb testfelületet lefedő tetoválás".


Virág Péter munka közben, tűvel a kezében - fotó: H. Baranyai Edina.
Virág Péter munka közben, tűvel a kezében - fotó: H. Baranyai Edina.

"Rengetegen állnak neki otthon a saját testüket varrni, s többnyire nem számolnak a következményekkel"

"Tapasztalataim szerint úgy 16-17 éves korban kezdi el foglalkoztatni a középiskolásokat a tetoválás, de a jelenleg érvényes jogszabályok szerint 18 év alatt szülői engedély kell a varráshoz.

Az első mintát én is a 16 évesen vittem fel, s meg kell vallanom: nem sikerült túl jól.

Mindezt azért is említem, mert mindennemű előképzettség nélkül rengeteg tinédzser áll neki otthon a saját testét díszíteni, s többnyire nem számolnak a következményekkel.

Egy-egy elrontott mintát ugyanis csak nehezen lehet rendbe szedni, s a végleges változat sem lesz tökéletes.

A csajok szerint a gyantázáshoz és az epiláláshoz hasonlít a tetováló tű érintése

A szakmában a minél összetettebb, színesebb rajzokat tekintjük az igazi kihívásoknak. Egy-egy ilyen mintát többnyire nem is lehet rövid időn belül a testre varrni, hisz a bőrnek szüksége van regenerálódásra, pihenésre" – magyarázza Péter, miközben egy fiatal srác felkarját épp "kínozzák" a szomszédos széken.

Arra a nem túl kedves kérdésünkre, hogy nagyon fáj-e a tű mozgása a bőrön, azt a rövid feleletet kapjuk: "hát, volt már kellemesebb élményem is".

"Minden embernek más-más a fájdalomküszöbének a határa. A csajok azt szokták mondani, hogy a gyantázáshoz és az epiláláshoz hasonlít a tetováló tű érintése, míg a férfiak szerint a darázscsípést követő égető érzéshez.

Fájdalommentes technika a Brit-szigetekről

Angliában egyébként már kidolgoztak olyan módszert, melynek segítségével tulajdonképpen teljesen fájdalommentessé tehető a tetoválás, de Magyarországon ez még alig ismert, s a költségeket is nagyon megdobná" – mondta búcsúzóul Pétertől.


Mennyi pénzbe kerül Győrben a tetoválás?

A legkisebb, 5-6 centiméteres minta alsó határon 10 ezer forintot kóstál.

Ha valaki az egész karját tele akarja varratni, akkor legkevesebb 150 ezer forinttal kell számolni, igaz, többnyire a húzósabb összegeket részletekben is lehet fizetni.

A bőr általában 6-8 órán keresztül bírja a gyűrődést; ennyi munkaidőért nagyjából 40 ezer forintot számolnak fel a tetováló szalonokban.


Olvasóink írták

101 hozzászólás
 • 101. szh 2010. október 21. 19:15
  „soproni teljesen egyet értek veled.De hát az ilyen "értelmes" embereknek hiába is irsz bármit,csak unatkoznak otthon és végre valakival vitatkozni akarnak.A diplomáról meg csak annyit,hogy el lehet menni arra a bizonyos szórakozóhelyre és meg lehet nézni az okos egyetemisták buliját.Egyszer voltam ,de szánalmasak voltak ahogy berúgva egymást rókázták le.Persze most nem minden egyetemistáról irtam,de némelyik diplomás csak ennyit is ér.”
 • 100. kataszive 2010. október 21. 18:30
  „Nooormális? Mesélj, miként lehet még értelmezni? Mankapunka tényleg nehéz a te értelmi szintedről beszélni, mert ami nincs, arról nem is lehet. Nálad biztos értelmesebb vagyok, azért is, mert nem szólom le az alkoholistákat mert isznak, a dohányzókat, mert szívják stb.stb.stb....... az Ő dolguk. Üdv”
 • 99. ordenálé 2010. október 21. 16:45
  „mindenkinek szíve joga azt csinálni a testével,amit akar!!
  én is tele vagyok varrva,így én is tetkós oldalon állok!
  de viszont nem iszok és nem cigizek,és nem fikázom le azokat akik az utcán szívják a cigit és össze-vissza szétszórják a csikket és félmórésan eldobják sörös dobozokat!!pedig sokszor én is leb..ziznám őket!!ugyhogy inkább mennjünk el egymás mellett és kész.”
 • 98. szabo1936 2010. október 21. 16:16
  „#97 Soproni
  Uram le a kalapal mag egy igazi uriember lehet.”
 • 97. soproni 2010. október 21. 14:30
  „"Hányás,elmebetegek,undorító ,proli,primitív,ribanc,bolond" .......és még sorolhatnám azokat a jelzőket,amiket a tetoválás ellenesek használtak hozzászólásaikban. Ti értelmes embereknek tartjátok magatokat? Gondolom igen,de akkor viszont meglepődöm,hogy miért nem volt elég egyszerűen csak annyit írni,hogy nektek nem tetszik.Nekem sem tetszik sok minden ,de azért tartom magam annyira értelmesnek,hogy a véleményemet nem úgy nyilvánítom ki,mint ahogy azt itt sokan tették.”
 • 96. SC 2010. október 21. 13:52
  „92. hozzászólás Hyppolit
  Csak egy pár kép,így hirtelen....Tudod,a google a jó barátod!:-) És még egy kérdés mindenkihez! Miért kell azon vitázni,kinek van,kinek nincs tetoválása?Van e vagy soha nem lesz? Magánügy,szerintem!
  http://gallery.nomad.hu/d/6105-2/gaarktalp_2.jpg
  http://1.bp.blogspot.com/_ufQo9WKoZMU/TJCuqrdETcI/AAAAAAAAAaQ/jmE8y0vUtvU/s1600/DSC04173.JPG
  http://pctrs.network.hu/clubpicture/1/6/5/_/bator_talp_165302_63994_n.jpg
  http://tattooloaders.com/wp-content/uploads/2009/06/2126592116_ab3579f04a.jpg
  http://www.efoto.lt/files/images/4026/foot%20tatoo.jpg
  http://www.gearfuse.com/wp-content/uploads/2009/08/mario-foot-tattoo1.jpg
  http://1.bp.blogspot.com/_QYaKQV3DquA/Sy-dDEPzazI/AAAAAAAAC2E/tUNKuLeaV4o/s400/foot-tattoo.jpg”
 • 95. duhos2 2010. október 21. 12:17
  „Rajtam egy darab sincs. Nem is lesz, ha rajtam múlik.”
 • 94. Hyppolit 2010. október 21. 12:14
  „Köszi, megnézem..”
 • 93. Umig 2010. október 21. 12:09
  „Az a helyzet sokdiplomás barátom,hogy a világon azért páran már rakattak a talpukra is tetoválást....
  Én biztos nem rakatnék,de nem azért mert nem látszik hanem azért,mert nagyon nehezen gyógyul be,már ha nem csak otthon herézik az ember heteket vele,meg iszonyúan fájhat is........Van néhány újság amiben láttam,de azért itt is próbálok keresni neked,nehogy azt hidd hazudok!:D
  http://www.csakmiketten.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1077”
 • 92. Hyppolit 2010. október 21. 11:51
  „Umig! Figyelmedbe ajánlok a Kazinczy-idézetet:"Szójl, s megmondom ki vagy.."Az általad említett tévéműsorokat pedig nem ismerem.Apropó tetkó!Szerinted mi az oka, hogy a lábatalpára még a világon senki sem rakatott tetkót? Ha ezt megfejted, akkor egy véleményen leszünk...bye”
 • 91. Mankapunka 2010. október 21. 11:37
  „85. kataszive

  Idézek "azmár a ribánc faktor." Azt hiszem neked meg az értelmezéssel vannak gondjaid,úgyhogy lehet nem az én értelmi szintemről kellene beszélgetnünk,mert úgy elég nehéz. Üdv.

  Látod,noormális egyből levágta,csak te nem.”
 • 90. Umig 2010. október 21. 11:34
  „hol a maónika sóóóba vagy a josiba?bocsi ezeket nem nézem!
  tudod én olyankor még dolgozom.......
  diploma???ez itt nem erről szól,a kis haverjaid között biztos menő vagy ezzel de inkább térjünk vissza a tetoválásokhoz!:D”
 • 89. Hyppolit 2010. október 21. 11:22
  „Óh, kedves Umig!Tudom, hogy ciki, ha fején találják a szöget, de ismétlem önmagam, nem ítélek el senkit a tetoválás miatt, és szerintem Te se tedd azzal, akinek az álláspontja nem egyezik a tiedével.Magam részéről annyit, hogy jópár televíziós műsorban már láthattál, és ehhez nem volt szükségem vaksi-kígyóra a hátamon.Emellett a hobbym a diploma-gyűjtés.Neked mi?....”
 • 88. Umig 2010. október 21. 11:12
  „Miért te miben tűnsz ki a szürkeegerek közül???
  max a hülyeségeiddel,bár itt van elég belőletek ahogy olvasgatom!
  Na és itt a másik okoska!
  "Én azon szoktam jókat szórakozni amikor valakik szerelmük jeléül a másik nevét varratják magukra. Aztán amikor szétmennek vagy keresnek egy ugyanolyan nevűt vagy marad a sebész :)"
  Kicsi mir legalább tájékozodj mielőtt véleményeket írkálsz valamiről!
  Tudod bogaram attól még,hogy valamit magadra rakatsz nevet,képet,és megunják,nem kell sebész meg nem kell ugyanolyan nevü(ááááááááááá),hanem egyszerüen rávarnak egy másik mintát!!!”
 • 87. Hyppolit 2010. október 21. 09:28
  „Nem akarok senkit sem elítélni a tetoválás miatt, valóban egyre "népszerűbb", de térhódítása szerintem meglepő. Kutatások szerint a tetoválás az ősemberig vezethetőek vissza, ahol előszőr inkább a horda-főnökének voltak efféle megkülönböztető jelei. Egyesek szerint mint "művészet", úgy az 1600-as évek Edo munkásosztályának öntudatra-ébredése hozta ezt a sajátos kitűnni-akarást. Szerintem manapság inkább a japán kultúrához visszavezethető, vagyis inkább azok tetováltatnak, akik valamilyen módon ki szeretnének tűnni, kissé másak szeretnének lenni, mint az átlag, úgymond egy átlagos megjelenés fölé szeretnének nőni. A mérték mindenkinek a habitusától függ, a szemérmesebbek elrejtik, a "nagypofájuak" ezt fitogtatva még télen is -kis túlzással- inkább rövidújjuban járnak.Magam részéről a tetoválást szánalmasnak tartom, ezek a többnyire "kitűnni akaró" személyeknek többnyire "szürkeegér" hétköznapjaik vannak, pedig van az életnek bőven olyan területe (művészet, sport, tudomány, stb.), ahol lenne mód a kiemelkedésre, persze kellő felkészültséggel.Hogy pl. ismert sportolók, zenészek is tetováltatnak? Valójában ők a szűkebb pátriarkájukban szeretnének a többeiek fölé "nőni".Sebaj, irány a 16. század, vagy akár az őskor, karikák a fülbe, karikák a szájba, emlőscsont a frizurába, nyakat meghúzatni, körmöt spirálozni, ha valakinek másképp nem megy!Így biztosan oda fognak figyelni rá...”
 • 86. Nooormális? 2010. október 21. 09:13
  „A ribancot nem kell szószerint érteni.
  <moderálva>”
 • 85. kataszive 2010. október 21. 06:13
  „Mankapunka! Nekem is van a derekamon, mégsem vagyok ribanc. Lehet, hogy te vagy a nőd nagyobb ribanc, mint az akinek ott van tetkója! Sőt ahogy olvasom a hozzászólásaidat itt is és másik cikkeknél is az értelmi szintedet neked jobban meg lehet kérdőjelezni.”
 • 84. szabo1936 2010. október 21. 00:30
  „#69 Truder
  Ugyan azt a modszert es festeket hasznalnak most is mint regeben csak az a baj,hogy igen sok amator van akik azt gondoljak,hogy ok muveszek.A Japanok mindig a legjobak voltak a tetovalasban es meg a mai napig is azok.Amikor az ember megoregszik akor a bore elkezd kiszaradni es ez megtorzitja a tetovalast.
  En latam egy erdekes tetovaciot egy holgyon.Neki a nemi szerve folot volt egy szines kozlekedesi STOP tabla tetovla alata meg ra volt irva,hogy behajtani csak fizetesel szabad!”
 • 83. Lord_Hamilton 2010. október 20. 23:53
  „Azt hiszem, téved a "művész" úr. 50 év múlva a plasztikai sebészek hülyére keresdik magukat a mostani tetoválások eltávolításából.”
 • 82. Mankapunka 2010. október 20. 22:18
  „Egy értelmes nőnek nincsenek ilyen tetoválásai,mint itt a képeken is láthatóeak,főleg a derekuk felett,azmár a ribánc faktor.”
101 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egynapos önkéntes munka a vörösiszap-károsultakért

A Széchenyi István Egyetem egyik hallgatója kolontári és devecseri kármentesítéshez vár jelentkezőket. Tovább olvasom