Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Győri tervezők budavári álmai

A Budavár épületének felújítására kiírt tenderen a győri Pláza Műhely csapata is bejutott a nyertesek közé.
A Budavár egyik, háborúban lerombolt épületének felújítására kiírt tenderen a győri Pláza Műhely csapatának terve bejutott az öt „kiemelt megvételt" nyert pályázat közé.

A budapesti Terror Háza Múzeum, majd a győri Apor-kiállítás megtervezése és kivitelezése után újabb szakmai sikert ért el a győri Pláza Műhely tervezőgárdája. A társaság építészeti vezetője, Sándor János bemutatta a Kisalföldnek a díjazott terv makettjét, valamint annak az éjszakai Budavárba beillesztett montázsát.

Az építész elmondta, hogy a budavári neoreneszánsz épület a háború előtt a Honvédelmi Minisztériumnak és a honvédség parancsnokságának adott otthont. Később a németek főhadiszállása volt, 1945 februárjában szétlőtték.

– Az ostrom után lebontották az épületet, s az akkori budavári építészbizottság hozott egy megdöbbentő rendeletet, miszerint kétszintesnél nagyobb ház nem lehet.

Ennek értelmében a többit is visszabontották kétszintessé – tudtuk meg Sándor Jánostól, aki elmondta még: 1989-ben volt olyan elképzelés, hogy a kérdéses épület helyén lesz a Nemzeti Színház. Tavaly végül kormánydöntés született felújításáról.
– Egy multikulturális házat, az ország szívét hozzák ott létre. Olyat, ahová el lehet vinni a vendéget. A házban egy állandó kiállítás interaktív módon mutatná be Magyarország ezeréves történetét. Nemcsak tablókkal, szövegekkel, hanem filmekkel, zenével tűzdelt kiállítással – magyarázta az építész.

A Pláza Műhely tagjai ezért gondolták úgy, hogy építészcsapatukkal indulnak a pályázaton. Három hónapig dolgoztak keményen, nagy lelkesedéssel készítették a terveket.

– Úgy gondoltuk, hogy nemcsak az épülettel, az egész térrel foglalkozni kell, s az ott lévő román kori templom romjait is belevettük a tervekbe. Harmadik elemként olyan szoborkompozíciót terveztünk, aminek a „Köztársaság lángja" nevet adtuk. Ott lehetne turistalátványosságként őrségváltást tartani – ismertette röviden a csapat elképzeléseit Sándor János.

A nyertes pályázatot egy fővárosi csapat készítette. A győri tervezők az öt kiemelt megvételt nyert pályázat között egyetlen vidékiként szerepeltek. A „plázások" büszkék arra, hogy a 30 pályázó közül érték el ezt az elismerést.

– A kiemelt megvétel azt jelenti, hogy megvették az ötleteinket, bízunk abban, hogy az építéskor felhasználnak olyan dolgokat, amik a mi pályázatunkban szerepelnek. Jó volt Győrből ott lenni – mondta büszkén a Pláza Műhely építészeti vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beköltöztek az otthonba a fogyatékosok

A Pilisben eltöltött összeszoktató tábort követően beköltöztek az első lakók a nyúli Márton… Tovább olvasom