Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Győri szupermentő a gyermekekért: mikor indulhat útjára?

Már el kellett volna startolnia az első Gyermek Mentőorvosi Kocsinak Győrben, de egyelőre finanszírozási gondok miatt csúszik az indulás.


A tervezetet megerősítette a kisalfold.hu-nak Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója. Ahogy fogalmazott: a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közösen működtetné a Gyermek Mentőorvosi Kocsit, az üzemeltetés költségeit pedig az OMSZ fedezi majd.

"A gyermek-mentőorvosi kocsi beindítása egy különlegesen magas szintű ellátási forma"


Győrfi Pál hozzátette: "a gyermekek életmentő ellátása jelenleg is biztosított, Győr-Moson-Sopron megyei bajtársaink számos esetben nyújtottak és nyújtanak segítséget, végeznek sikeres mentést gyermekek sürgősségi eseteinél. A gyermek-mentőorvosi kocsi beindítása egy különlegesen magas szintű, egyedi ellátási forma megjelenését jelenti majd".


A gyermek-mentőorvosi kocsi
A gyermek-mentőorvosi kocsi.


"A gépkocsi felszerelése, kialakítása magasan megfelel az európai normáknak"

Olvasóink joggal kérdezhetik, hogy mitől lenne különleges a szóban forgó, tervbe vett mentőkocsi?

Nos, először is: a MOK feladata a súlyos sérült vagy beteg gyermekek ellátása. Az esetek egy részében automatikusan riasztásra kerül, ha gyermek sérültet vagy beteget jelentenek be, máskor a már helyszínen lévő mentőkocsi személyzete kérhet tőle magasabb szintű segítséget az általuk megkezdett ellátáshoz.

Az ilyen mentőkocsik személyzete gyermek aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, vagy ezen a területen nagy tapasztalatot szerzett egyéb szakorvos, valamint mentőszakápoló, aki egyben a gépkocsivezetői feladatokat is ellátja. A gépkocsi felszerelése, kialakítása magasan megfelel az európai normáknak.

A szupermentő 100 km-es körzetben vethető be

Arra kérdésünkre, hogy hány kilométeres körben vethetnék be a mozgó intenzív osztályt, Győrfi Pál úgy felelt: a speciális gyermek-mentőorvosi kocsi bevetéséről, annak indokoltságáról és ésszerűségéről (ellátási igény, távolság) a mindenkori mentésirányító dönt.

Információnk szerint ha elindulhat a "szupermentő", akkor gyakorlatilag az M1-es autópálya és környéke teljesen le lenne fedve gyermekmentés szempontjából, hisz az autó 100 km-es körzetben vethető be optimálisan.


A felszereltség európai színvonalat ütne meg. A fotó illusztráció.
A felszereltség európai színvonalat ütne meg. A fotó illusztráció.


Kétszer csúszott már az indulás


Visszatérve a finanszírozási gondokra: úgy tudjuk, szeptember 26-án megtörtént a leendő győri MOK személyzetének az oktatása. Arról volt szó ugyanis, hogy október hónapban már egy-két napon szolgálatban lesz az autó, ahol az orvosok és gépkocsivezetők gyakorlatot szerezhetnek a nagy tapasztalattal rendelkező pesti kollégáktól.

Ekkor már lezajlott a leendő dolgozók ruháinak méretvételezése, hogy a nov. 1-i indulásra mindenkinek legyen munkaruhája. November 1-je volt tehát az indulás határideje, ám megfelelő pénzforrás nem állt rendelkezésre a működéshez.

Információnk szerint az autó és a felszerelés adott (körülbelül: 18-20 millió forint), így az OMSZ-nak csak a működtetést "kell vállalnia". A működtetés havi szinten körülbelül 2-3 millió forint, mely a dolgozók bérét, az üzemanyagot és a fogyó eszközöket tartalmazza.

Az OMSZ írt egy pályázatot az egészségügyi minisztérium felé, mellyel fedezné az üzemeltetési költségeket.

"2010 elején útjára indulhat a gyermekeken segítő kocsi"

Végszóra arról kérdeztük Győrfi Pált: hogyan is áll jelenleg az ügy, legoptimálisabb esetben mikor indulhat az útjára a kocsi?

"A beindítás személyi és tárgyi feltételei novemberre megteremtődtek, így a gyermek-mentőorvosi kocsi a jövő év elején szolgálatba állhat" – válaszolta az OMSZ kommunikációs igazgatója.

A szóban forgó ügyben többször is beszéltünk az Egészségügyi Minisztériummal. Bálint Orsolya, a minisztérium szóvivője annyit mondott megkeresésünkre: "2010 elején útjára indulhat a gyermekeken segítő kocsi Győrben és környékén".


A Magyar Gyermekmentő Alapítványról

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány adományokból és pályázatok útján elnyert pénzösszegekből biztosítja a Gyermek- MOK működését. Mivel a Magyar Gyermekmentő Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet, támogatóinak adóigazolást küld a befizetett adományokról, hogy ezzel csökkenthessék adóterheiket (egyszeri támogatás esetén az adományozott összeg 150 százaléka, folyamatos támogatás esetén 170 százaléka írható le az adóalapból.)

Adományozás előtt szerződést köt az adományozóval, melyben megjelöli az általa támogatni kívánt célt. A befolyt összeget kizárólag erre a célra fordítják és ezt igazolják is a támogató számára. Köszönettel fogadnak mindenfajta segítséget és felajánlást, nemcsak pénzadományt.

Adományozóikat feltüntetik honlapjukon a "Támogatóink" menüpont alatt. Kiemelt támogatóik logóját mentőautóikon is elhelyezik. Támogató partnereikkel való együttműködésüket minden lehetséges fórumon elismerik.

Ha valaki támogatni szeretné az alapítványt, íme, az alapítvány adatai.

Az alapítvány adatai

Név: Magyar Gyermekmentő Alapítvány
Közhasznú szervezeti minősítés: kiemelten közhasznú fokozat
Bírósági végzés száma: 7.Pk.61.200/2004/2
Az Alapítvány postacíme: 1519 Budapest, Pf.:428
Képviselő neve: Dr. Gesztes Éva, elérhetősége: 06-20-5236190
Számlaszám: 12010374-00113575-00100005
Webcím: www.mgya.org 
 
Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. luigi 2009. november 19. 18:00
  „Richter, tegnap még mentő barátaid voltak, ma már 25 éves mentő tapasztalatod van? Mert ha valóban van, akkor nem írnál ilyen butaságot, hogy karba tett kézzel ülne a mentőegység a MOK megérkezéséig. Ha meg mégis mentő vagy (voltál) akkor baromira nem ragadt rád semmi a mentők szemléletéből.....
  Én nem múlt időben dolgozom az OMSZ-nál, és azt gondolom meddő vitát kár folytatni. Az írásaidban van némi ambivalencia, ha tudod mit jelent..........”
 • 29. richter 2009. november 19. 17:33
  „Én nem ezt mondtam,hülyeségekre ne fordits,gyerek intenzivesröl volt szó,de nem is ez alényeg.A MOK biztos jó dolog,de azt nem hiszem,hogy Kapuváron elütnek egy gyereket Györböl kellene menni,addig az ottani mentök zsebretett kézzel várnak 30 percig? a tömeg meglincseli őket.Minden mentőállomásra eset kocsit minimum,de azonnal, aztán jöhet az ilyen.100km-es lefedettség 15perc alatt.Nem tudom hol dolgoztál mentöknél,de nem hiszem az irásodbol,hogy nagyvárosban de azt igen,hogy lenne még mit látnod,mert én 25év szolgálat alatt már láttam.Tehát ROKOés ESET kell elsösorban,amugy nem tudom ez mitöl szupermentő,én a két kocsit amiröl beszélek inkább tartanám annak”
 • 28. fióka 2009. november 19. 15:43
  „félreértés ne essék csak nem jól olvasol a sorok között.Persze,hogy jó ,hogy van kocsi,DE ismételve önmagam kiszúrják a szemünket 1 ilyen kocsival amikro alapból az lenne természetes ha 10-vel álnának a kórház parkolójába a fullosan felszerelt mentőautók és bár ne lenne rájuk szükség és sajnos vannak és lesznek is orvosok akik a munkájukkal visszaélnek lázsd pl. hágy olyan itélet született orvosok ellen műhibából stb... amikor is komoly retorziókat ,börtönbüntetés,praktizálástól valo eltiltás kaptak.Tisztában vagyok mi van az egészségügyben és azzal is,hogy ez a kormányunk fergetes eszement előre lezongorázott forgatókönyve alapján zajlik ,de ez már politika ami sajnos már mindenhol ott van és tisztelettel nézek azon orvosok és az egészségügyi alkalmazottakra akik ebben a kautikus állapotban képessek humánussan minden igényt kielégítő segítséget nyújtani csak sajnos egyre kevesebben vannak.”
 • 27. luigi 2009. november 19. 10:49
  „fióka, no comment..... Akkor szerinted az jobb lenne, ha nem lenne MOK? Attól jobb lenne bármi is? Önmagadnak mondassz ellent, de erről kár is vitatkozni. Ha valami szerinted úgy szar ahogy van,akkor nehogymá´ javítsunk rajta, nem?
  Egyikőtök azt mondja azért nem kell, mert szerinte alig van ellátandó gyermek betege a mentőknek. Te meg arra vagy kíváncsi, hogyan fog szétszakadni az autó 3 felé, ha egyszerre annyi helyen lesz rá szükség.....”
 • 26. fióka 2009. november 19. 09:45
  „moderálva off”
 • 25. fióka 2009. november 19. 08:36
  „Annyi köze van ,hogy ott tartunk,hogy örülnünk kellene 1 db ilyen mentőkocsinak huha micsoda előrelépés,de mint a mai világban a <moderálva....> média rekmlámfogásként és sikerként elkönyvelt 1db ... mentőautónak.Elárulom neked alapból olyan mentőautóknak kellene lennie mint felszereltségileg mint orvosilag amely képes minden körülmények között ellátni a beteget függetlenül gyermek ,felnőtt vagy akár idős betegről van szó.Itt meg egy mentőkocsitól el vagytok ájulva ami abnormális ennyi betegre.Ajánlom figyelmedbe ha nyugaton jársz nézz be egy kórházba akár egy séta részeként és szembesülhet milyen balkáni állapotok vannak nálunk.Azt meg nem kívániom senkinek ,hogy átélje 1,5 éves gyermek halálát mert magyarországon 1 kocsi volt csak képes felvinni pestre azért is órákat kellett várni ahol az elvileg streil szobákban azárt halnak meg gyermekek mert fertőzést kapnak el amit,orvos nincs ügyeletes 24 éves "orvos"
  figyel a babákra és azt sem tudják a szó szoros értelmében mit kell csinálni.Úgy,hogy rohadtul nem győzőtt meg senki és igen örülhetünk ennek az 1 darab autónak már nyugodtabb is vagyok ha netán 3 helyre riasztják előre látom hogy fog 3 fele szakadni az autó ,hogy mindenkit ellátson.Ez tényleg fantasztikus.”
 • 24. luigi 2009. november 18. 23:37
  „egyfiu --------> zoli :)”
 • 23. luigi 2009. november 18. 23:30
  „Hát én ezt nem értem. Mi a fenéért van az, hogy egyeseknek semmi nem tetszik?
  Nem tudom melyikőtöknek van gyereke, de gondolom ha neki bármi baja lenne, Ti is a legmagasabb szintű ellátást szeretnétek neki. Nem az a lényeg, hogy számszerűleg hány gyermeket kell ellátni egy hónapban. Az életmentés nem gyár vagy piac, hogy darabokról beszéljünk!
  Kétségtelen, hogy mint mindennek, így az egészségügynek is vannak hibái, hiányosságai és fogyatékosságai. A MOK pontosan egy olyan kezdeményezés, ami az egyik ilyen hiányt hivatott megszűntetni.
  Azért arra kíváncsi lennék, hogy mi kivetnivalót talál bárki is egy ilyen kezdeményezésben? Miért baj az, ha a MOK elindul? Mert néhányotok hozzászólásából ez derül ki számomra. Persze tudom, vannak emberek akik mindenhez értenek, mindenhez hozzá tudnak érdemben szólni, és persze ők azok akiknek semmi sem tetszik.
  Ui.: Azért mert valaki besétál egy érettségivel az ajtón, az nem azt jelenti hogy egyből ő fogja a súlyos betegeket és sérülteket ellátni, ezt nem mondták el a mentő barátaid? Vagy azt, hogy aki nem fele meg az elvárásoknak, azt bizony erről a pályáról is eltanácsolják?
  richter, még egy kérdés Hozzád: szerinted egy aneszteziológus-intenzíves orvos mióta nem ért a sürgősségi ellátáshoz???”
 • 22. egyfiu 2009. november 18. 23:22
  „Richter!

  Elnézésedet kérem, de ha nem az egészségügyben dolgozol, akkor hogy mondhatsz véleményt egy orvosról?
  Még egy szakmabelinek sem szabad leszólnia egy kollégát! Főleg akkor nem, ha alatta van ---> ápoló az orvost!
  A gyermek aneszteziológus is sürgősségi orvos, szerény tudásom szerint! Megfog tudni oldani mindent, ezen ne aggódjál!
  Azt kéne belátni, hogy igenis szükség van erre az autóra. Aki nem úgy gondolja, annak nem ezen a fórumon a helye!
  Mi van akkor Richter ha a Te rokonságodban lévő gyermeket fogja megmenteni ez az autó?
  A havi 1 gyerek az badarság! Aki ebben dolgozik tisztában van azzal, hogy több gyermekhez megy a mentő ki, mint havi 1!!!!!!!! Megint csak Győrben gondolkozol! 100km-es körzetben gondolkodj, amiben benne lehet Komárom-Esztergom, Veszprém és akár Vas megye is!
  Tudomásom szerint az összes mentődolgozó a szüléstől és a gyermekektől fél a legjobban! Hiszen nincs elég rutinja benne! Nagyon ritka most már a mentőben szülés!”
 • 21. richter 2009. november 18. 22:24
  „Luigi!Miröl beszélsz, ha ott dolgozol akkor tudnod kell,hogy hányszor van gyermekekhez riasztás.Ha van az is éjjszaka meg baleset, havi 1?.A Személyzetröl meg csak annyit/vannak györben mentő barátaim/akiktöl tudom,hogy ma bárki lehet mentő dolgozó csak éretségi kell hozzá és két hét mulva Ők ülnek a szirénázó autokba. SAJNOS NEM EGY OLYAN JOL FIZETETT HIVATÁS ezt megint csak barátaimtól tudom akik már évtizedek óta mentenek,de higul a társaság.Szakápóló gépkocsivezető meg kevés van,föleg aki érti is a dolgát,meg jogilag nem nekik kell döntést hozni.Amugy megnéznék egy több sulyos sérültes balesetnél mit csinál egy nem sürgösségi orvos.”
 • 20. luigi 2009. november 18. 20:52
  „Fióka! Igen, meglepő módon szakmabeli vagyok. Mentőknél és kórházban egyaránt dolgozom, az előbbinél több mint másfél évtizede. Azt gondolom, nekem nem kell bemutatni a magyar egészségügyet. Nem diagrammokról ismerem....
  Egyébként se füle se farka annak, amit írtál, igazából nem is értem az összefüggéseket az írásodban. Mi köze a MOK-nak a gyerekszemészhez???”
 • 19. gyugyu1 2009. november 18. 20:20
  „A szargyártó audi-ja helyett ezt kelett volna lizingelni a kosárlabda clubbnak !! / a város millióiból / Senki sem háborgott volna ! / különben meg jobban illik a kölökhöz a roller ! / de azt hiszem abból is csak háromkereküt merném rábizni //!!”
 • 18. killBeatZ 2009. november 18. 18:05
  „Elnézést rossz címet adtam, helyesen-> www.mgya.org”
 • 17. killBeatZ 2009. november 18. 17:57
  „Kedves fióka!
  Én nem szeretnék beleszólni, de szerintem Luigi jól beszél és jól tudja a dolgokat. Én úgy veszem ki a szavaiból, hogy ő szakmabeli lehet, tehát MENTŐ, aki jártas a sürgősségi ellátásban és szerintem neki nagyon nem kell bemutatni az egészségügy helyzetét...De lehet hogy tévedek, én nem tudhatom, hogy ő hol dolgozik,mivel foglalkozik, de látom a szavaiban, hogy belelát a dolgokba.
  Szerény véleményem szerint nagyon jó dolog, hogy éppen Győrbe telepítik a MOK-ot, ezzel sokat fog javulni a megye,a régió sürgősségi ellátása. Aki meg ebben a dologban tényleg csak a rosszat látja, az ellátogathat a http://www.mgya.hu oldalra és megnézheti, hogy ennek az autónak a személyzete hány kisgyermeket MENTETT már meg!”
 • 16. fióka 2009. november 18. 15:44
  „luigi 2009.11.18. 10:27---->na nehogy már meggyőzzél ,hogy ez a helyes ami a Magyar egészségügyel csinálnak mert menten ugrok egy hátraszaltót.Ezeket honnan szedted?Laptopon mutatták diagramokka alátámasztva mert sajnos a valóság rémísztően elkeserítő.Újszülött gyerekek jalnak meg a műszerek,orvosok hiánya miatt miről beszélsz te hol élsz a marson vagy még nem vittél pici babát orvosi vizsgálatra?Idén megszünt a gyermek szemészet a doktornő nyugdijba ment ez nincs helyette senki a 6 hónapos gyereket a felnőtt szemészetre hordom.Ajánlom figyelmedbe,hogy kicsit nézz körül mi van egészségügyben és nem írsz ekkora bődületes hülyeségeket.Régen lehet csak a mentőorvos volt a kocsin ,de az tudta mit kell csinálni,nem irányítgatták erre-arra mint az idiótát,fel tudta válllani az orvosi eskűjében tett igéretét,mert cselekdni és ezért vállalt is a tetteit ha gondolod sorolom még.”
 • 15. luigi 2009. november 18. 10:27
  „Az összes többi betegre és sérültre ott vannak a mentőautók, ahogyan eddig is volt. A gyermek MOK egy plussz autó, az eddigieken felül. Ráadásul a gyermekintenzíves orvos el tud látni felnőtteket is, és ne feledd, ott van vele a MOK-on a mentőszakápoló-gépkocsivezető is, aki eddig is a mentőknél dolgozott és sokéves gyakorlatra tett szert mindenféle korú beteg helyszíni ellátásában.”
 • 14. richter 2009. november 18. 08:54
  „Igen, elismerem,hogy jó dolog,de "luigi" leirta erre speciálodott szakember azaz gyermekintenzives orvos nem biztos,hogy felnött emberek problémáival/betegség,baleset/is ugy tud foglalkozni,más a szakterület.Fogorvos,sebész sem szivesen mászik bele szakterületén kivüli dolgokba.Én nem ellene vagyok,hanem csak aztszerettem volna mondani,hogy sürgösségi estekben jártas szakemberekkel 0-100 éves korig,jobb lenne.Maga az elképzelés jó.”
 • 13. luigi 2009. november 18. 07:52
  „Morpheus: "Szupermentő... Ennek alapnak kellene lennie hogy van, nem "szupermentőnek"." - tudod, mindennek valahol el kell kezdődnie. 15 évvel ezelőtt mentőtiszttel vagy orvossal kivonuló esetkocsiból is kevesebb volt a megyében, mint most. Sőt, sok városban csak hétköznapokon, reggeltől estig volt rá személyzet, ma már az esetkocsi Győrben, Sopronban, Móváron és Csornán heti 7 napon, napi 24 órában dolgozik. Más volt az "alap" régen, más most. Lehet, hogy 15 év múlva "alap" lesz ez az ellátási forma is, de ehhez előszőr el kell indítani.
  richter: "Ez nem Budapest,az az érzésem itt megint fővárosi hülyeséget akarnak eröltetni./alapitvány cim/"
  Szerinted mi különbség van egy budapesti és egy vidéki beteg gyermek között? Miért fővárosi hülyeség? Az, hogy egy alapítványnak Budapesten van a székhelye az nem azt jelenti, hogy budapesti az alapítvány. Országos, érted? Sok cég, alapítvány meg egyéb van aminek a fővárosban van a székhelye, mégis országosak. Meglepő módon a Mentőszolgálat is ilyen, mégis megyénként több mentőállomása is van. Nem tudom, miért vannak emberek, akik mindenben a rosszat látják. Ez egy jó dolog, fontos és szükséges. ÉLETMENTŐ!
  Annyit mindenkinek meg kell értenie, hogy az egészségügyön belül is vannak szakterületek. A sürgősségi, helyszíni ellátásra szakosodott mentőorvosok, mentőtisztek és mentőápolók természetesen el tudják látni és el is látják a beteg vagy sérült gyermekek nagy részét. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy egy gyermek intenzíves szakorvostól kaphatják meg az elérhető legmagasabb szintű ellátást, mert ő erre specializálódot és rutinja van benne. Ezért lenne fontos, hogy ez az autó minél előbb elinduljon.”
 • 12. Túrabakancs 2009. november 17. 22:48
  „egyfiu!
  Így van, valóban koraszülött szállító mentő gépjármű, hibásan
  írtam a csecsemőszállítót, de erre gondoltam én is. Nem mindegy! :) Hogy szuperál a Tetra- rendszer? Állítólag az
  országban többen panaszkodnak a térerő problémája miatt.
  Gondolom nem elégséges az átjátszóállomások száma. Azért
  kérdezem ezt tőled , mert a megfogalmazásodból ítélve szakmabeli lehetsz. Elnézést ha esetleg tévedtem ezzel kapcsolatban.
  Üdv: Bakancsok bakancsa :)”
 • 11. egyfiu 2009. november 17. 22:35
  „Túrabakancs!

  Igen, már régóta van Győrben a "sárga" mentő, ami koraszülött szállítást végez. Ez a mentő csak akkor van szolgálatban amikor szükség van rá. Ha mondjuk Csornán van egy koraszülött baba, akit elkell hozni Győrbe, akkor behívják rá a személyzetet és utána megy a babáért!
  Egészen más ez a mentőautó! Ez valóban csak koraszülött és pár napos-hetes babákat tud ellátni.
  A szupermentőn dolgozóknak pedig elkell tudni látni a koraszülöttet, újszülöttet, csecsemőt, gyereket, felnőttet is!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdik a hegymászók eltűntté nyilvánítását

A Szecsuanban eltűnt négy magyar hegymászó gyalogos keresésének végeztével hétfőn visszatért… Tovább olvasom