Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Győri szoftver nagy sikere Amerikában

Fiatalok, felkészültek, lelkesek – és úgy döntöttek, Győrből indítják el szoftvervállalkozásukat a világhír felé.

Már első lépésük sikert hozott: a HelloAndroid.com csapata a 4., a közönségszavazatok alapján a 2. helyezést érte el a modern informatika bölcsőjében, az amerikai Szilícium-völgyben kiírt pályázaton.

– A világban újult erővel zajlik egy technológiai forradalom: megfizethető tömegtermékké válnak az érintőképernyős okostelefonok – mondta el Kiss Gergely, a HelloAndroid.com projektvezetője. – Ezeket a vezeték nélküli interneteléréssel rendelkező, navigációval és kamerával felszerelt kézi számítógépeket pedig működtetni kell valamilyen operációs rendszerrel. Itt kerül képbe a Google világcég, amely egy ingyenes és megbízható rendszert hozott létre – ez az Android, amely megállíthatatlanul nyomul előre.

Az ingyenességen kívül azért is, mert nyílt forráskódja révén rengeteg kiegészítő alkalmazás készül rá. Ma 35 ezer ingyenes és 25 ezer fizetős program érhető el, utóbbiak tipikusan 1–5 dolláros vételáron.

Hamarosan épp olyan szükséges lesz a cégeknek az okostelefon alkalmazás, mint tíz éve az önálló weblap volt. A világon napi 65 ezer Android-telefont adnak el, és ez a szám folyamatosan emelkedik. Főként erre a platformra fejleszt újszerű programokat a győri programozók csapata. Kétség nem fér hozzá: a legjobb időben lovagolják meg a technológia új hullámát, és többük évtizedes rendszerfejlesztői tapasztalata, minőség iránti elkötelezettségük komoly esélyeket rejt a sikerre. Hangsúlyozták: győriként kiemelten fontosnak tartják, hogy a városban dolgozzanak, itt hozzanak létre egy komoly szoftvercéget.

A díjnyertes program a ˝Move Your App Challenge˝ kaliforniai versenyre készült. Olyan mobilalkalmazás elkészítése volt a cél Android platformra, amely mozgásra inspirál, követi és értékeli a felhasználót. A győri csapat három hét alatt elkészítette a 5 Minutes Break (5 perc szünet) nevű ingyenes alkalmazást. Kiss Gergely az egész projektet, Birtha Ákos az architektúrát, Béres Tamás az ötletet és a kódolást, Bujdosó Bence a grafikát, Demkó Gábor az adatbázist, Görcs József a tesztelést "menedzselte".

A program az irodai környezetben dolgozók egészséges életmódját segíti elő grafikán és videón bemutatott tornagyakorlatok segítségével. Ehhez a Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetéből Budaházi Judit szakmai tanácsait vették igénybe. A telefon a mozgásérzékelő szenzorával követi a mozdulatsort, majd kiértékelést ad. Ekkor a felhasználó megoszthatja az eredményét, illetve az élményeit az interneten.

Az eredményeket egy San Franciscó-i konferencián ismertették. A rangos pályázatra három kontinensről 246 nevezés érkezett, a győriek először az első tízbe jutottak.

Végül a zsűri értékelésében a 4., a közönségszavazatok alapján a 2. helyezést érték el, és ezzel a legjobb nem amerikai fejlesztők is ők lettek.
A HelloAndroid.com az Atrecto Kft. tulajdonában álló, angol nyelvű portál. Elsődleges fókuszában Android témájú programozói ismertetők, alkalmazásbemutatók állnak.

A portál havi több mint 90.000 egyedi látogatóval rendelkezik, elsősorban az Egyesült Államokból. 2009 óta fejlesztenek alkalmazásokat okostelefonokra.

A jelenleg hétfős cég fejlesztései között ipari és nagyközönségnek szánt programok egyaránt megtalálhatók, többek közt benzinárkeresőt, online menetrendet, android-formátumú webportálokat, munkavégzés-optimalizáló, személyitréner- és közösségi oldalakhoz kapcsolódó egyéb szoftvereket fejlesztenek.

Olvasóink írták

  • 3. Tabornok 2010. június 24. 19:43
    „Én is szívesen járnék úszni Marcalvárosba az 50 m-es, versenyuszodába.”
  • 2. elemér 2010. június 16. 02:21
    „Nagyon jó ötlet, de én továbra is járok a tornateremben és az uszodában.;)”
  • 1. zerge 2010. június 15. 15:38
    „Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehezebben halad a parkrendezés

˝Az Ifjúság körút 81. és 83. szám alatti épületekkel szemben a park, a volt Tó vendéglő melletti… Tovább olvasom