Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Győri szerverterem: kétmilliárd forintos számítógépes beruházás európai uniós támogatással

Több százezer ember államilag nyilvántartott oktatási adatait érinti az a szerverberuházás, amelyet az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. valósít meg Győrben csaknem kétmilliárd forintból uniós támogatással.

Az európai uniós támogatásból megvalósuló szerverterem szolgálja majd ki többek között a közoktatási intézmények, a tanulók és pedagógusok adatait kezelő Közoktatási Információs Rendszert, valamint a felsőoktatásban hasonló feladatokat ellátó, az oktatók, hallgatók adatait kezelő Felsőoktatási Információs Rendszert – mondta el a Kisalföldnek Varjasy Gábor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. IT-fejlesztési osztályvezetője.

– Azért döntöttünk Győr mellett, mert eddig is volt telephelyünk a Liszt Ferenc utcában. Mintegy húszfős gárdánk a közoktatási információs rendszert üzemeltető pedagógusokból és informatikusokból áll – tudatta. A TIOP 1.1.2/08/01 számú kiemelt projekt a központi adminisztrációt támogató szolgáltató rendszerek megújítását tűzte ki célul.

A rendszer a TÁMOP-programok megvalósítását támogatja informatikai és hálózati eszközökkel, kapacitással, kiemelt biztonság és adatvédelem mellett. Mindezt új gépterem, menedzselő központ, szerverfarm, tároló rendszer és hálózati kapcsolatok kiépítése, eszközbeszerzés szolgálja. A projekt első szakasza 2009–2011 között zajlott.

A következő években ez a fejlesztés kell hogy kiszolgálja a további, még nem ismert projektek informatikai igényeit is. A feladatra közös konzorcium alakult az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel, a tervezett költségkeret összesen bruttó 1,9 milliárd forint, ebből az Educatio 1,4 milliárdot vállalt.

A fejlesztésre főként azért volt szükség, mert a jelenlegi elavult szerverterem a kapacitása határán működik, a bővítéssel modern, a jövőre nézve is elegendő kapacitás jön létre, a hővisszanyerő rendszer pedig a környezetvédelmet szolgálja.

A tervezés 2010. márciustól májusig, az eszközbeszerzés áprilistól szeptemberig zajlott le, a beüzemelés a még ideiglenes helyen októbertől napjainkig tartott. Az új gépterem megépítésére februártól májusig kerül sor, átadása júniusban várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százévesen is meggyúrja a tésztát

A hosszú élet titkáról nem tud olyat mondani, amit ne tudnánk, de mégis példát mutat arra, hogyan… Tovább olvasom