Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Győri sörbarát: 1216 fajta sört ivott már

Győr – Grosz András évente körülbelül 300 fajta sört próbál ki, s pár hete lépte át a bűvös 1200-as határt. Sörös élményeiről, tapasztalatairól kérdeztük a győri egyetemi adjunktust. Videóval.

"A sör iránti szeretetem diákéveimbe kezdődött, de tudatosan négy éve próbálok minél többfajta sört kóstolni. Ha utazom, akkor mindig igyekszem a helyi italokat feltérképezni, s persze ilyenkor haza is hozok jó pár üveggel.

Grosz András, a győri sörgyűjtő. Videó: Cseh Róbert.


Ezenkívül a családtagok, a barátokés a kollégák is igyekeznek mindig meglepni olyan sörrel, amit még nem ittam" – kezdte a kisalfold.hu-nak Dr. Grosz András, MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének tudományos munkatársa.

Andrásnak a bajor sör az igazi

A győri egyetemi adjunktus honlapján büszkén hirdeti, hogy már sikerült becserkésznie az 1200. különböző sört.

"Sörtérképe" szerint pedig ivott már nigériai, thaiföldi, vietnámi, perui, de még etióp sört is. Arra a kérdésünkre, hogy vajon a világon hány fajta sör létezik, Grosz András úgy válaszolt: "legalább 50-60 ezer, így az összes végigpróbáláshoz valószínűleg két élet is kevés volna".

"Leginkább a bajor söröket kedvelem, azon belül is a szűretlen kellerbiereket és a búzasöröket. Megítélni, vagy ítélkezni egy-egy sör felett nem nagyon szoktam, hisz e téren tényleg az ízlések és pofonok dominálnak.

Akadnak olyan sörbarátok, akik a keserűbb cseh pilsnerekre esküsznek, de ismerek olyan sörkedvelőket is, akiknek inkább a belga apátsági és különböző módon ízesített sörkultúra jelenti a csúcsot" – mondta Grosz András.

Hazai sörözön

"Magyarországról eddig körülbelül 130 fajta sört fogyasztottam; ezek többsége azonban ismeretlen a nagyközönség előtt. Pedig itthon is vannak jobb és rosszabb parányi műhelyek, bár az észak-dunántúli régióban viszonylag kevés.

Talán az egyik legkiemelkedőbb hazai sör a békésszentandrási Black Rose. Megyénkből egy ménfőcsanaki és lébényi kis sörfőzdét tudok megemlíteni, míg a nagyok közül természetesen a soproni sörgyár termékeit fogyasztom" – folytatta András.

Ha már így szóba került egy ismert multi, rögtön meg is kérdeztük a győri sörszakértőt, mi a véleménye a nagy gyárak termékeiről?

"Természetesen nekik is akadnak fogyasztható, kellemes söreik, de az igazán különleges, egyedi ízvilágú söröket inkább a kis sörfőzdékben érdemes keresni" – hangzott a válasz.

1200 forintos belga sör

Az utolsó kérdés jogán pedig arról faggattuk Grosz Andrást, hogy mennyit is fizetett a legdrágább söréért?

"Egy itthoni hipermarketben vettem egyszer körülbelül 1200 forintért belga sört, igaz, ez egyliteres kiszerelésben volt" - mondta búcsúzóul a kutató.

Ha azt vesszük, hogy egy jobbfajta badacsonyi bor vagy villányi bor palackja 2500-3000 forintnál kezdődik, nem is olyan húzós mulatság a nonstop sörkóstolás!


Nemzetközi és hazai sörbarátok

Ha valaki adni szeretne a sörbarátok véleményére, értékítéletére, akkor látogasson el a www.ratebeer.com itthon pedig a www.komlo.blog.hu oldalra.

Ha pedig vásárolni szeretne, akkor a www.csakajosor.hu weblapot tudjuk jó szívvel ajánlani

Olvasóink írták

 • 10. FrameSet 2009. május 20. 18:09
  „Re: 13
  Literszámra?”
 • 9. FrameSet 2009. május 20. 17:31
  „Itthon: Soproni 1895

  Prágában az U Zlatého Tygra -ban a Pilsner Urquell.

  (izlések és pofonok)”
 • 8. tricse 2009. május 20. 14:47
  „jaj jaj bizony-bizony a régi jó kis Ászok sör

  meg azok a jó kis csapolt sörök a Nagyhalászban:))”
 • 7. Szilágyi_Zsolt 2009. május 20. 14:07
  „Kösz, Tapmancs, most már vágom a témát. :-)”
 • 6. Primax 2009. május 20. 12:33
  „Akkor - talán - emlékszik a "sörök sörére" :
  Pasztőrözetlen Ászok, sárga-zöld címkével, nyolc napos szavatossággal.
  A nyolcvanas évek elején 7-8 Ft-ba került üvegje.
  Sokféle sört ittam már én is, de azokat az Ászokokat soha nem felejtem...
  Tudom, minden szubjektív.”
 • 5. rivotril2mg 2009. május 20. 12:18
  „egészségére....nyitom is a borsodim”
 • 4. colomano 2009. május 20. 09:44
  „obama, kinek mi a világ legjobb söre :)”
 • 3. obama 2009. május 20. 09:39
  „na szoval a vilag legjobb sore a belga sor korubellul 3000 fajta van ezek kozul a legjobb az augustijn kolostori sor 8 honapig erlelik vannak gyengek es erosek is a leg gyengebb4.5 az erosebb 12.szazalekos. tapasztalat.
  atlagosan 2.50 cent az egyliteres 5 euro.”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. május 20. 09:12
  „Hát, le a kalappal az úriember előtt, hogy képes volt 1200 fajta sört bedönteni. Én a közönséges hazai átlagsörből sem bírok meginni még egy kétdecis pohárral sem, annyira utálom. Igaz, ilyen egzotikus sörökhöz még nem volt szerencsém, de nem hiszem, hogy a sör kedvéért Etiópiába fogok utazni. :)

  Más: miféle MSZP-reklámról beszél itt mindenki? Én néztem az oldalt Firefoxszal, Internet Explorerrel, feloldottam a felugró ablakok tiltását, hazu... izé, próbáltam reggel, délben, este, és mégsem láttam ilyesmit. :) Na, nem mintha annyira hiányozna, de ez a sok ócsárlás már kíváncsivá tett.”
 • 1. Tapmancs 2009. május 20. 07:41
  „Úgy látom egyezik az ízlésünk. :) Én is a bajor söröket szeretem, azokon belül a búzasöröket.

  off: A Kisalföld a szánalmas mszp-reklámjával még azokat is elriasztja akik eddig idejártak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök lőtték agyon az agresszív kutyát

Győrszentiván-Kertváros – Két harminckilós harcikutya-keverék támadott meg egy férfit kedden… Tovább olvasom