Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Győri segítség Magyarigennek

Magyarigenen található Erdély legkisebb, nyolc lelket számláló református anyagyülekezete.
Magyarigen ezer – ebből ma már csak húsz magyar – lakosú község Gyulafehérvár szomszédságában. Az ősi magyar településen található Erdély legkisebb, nyolc lelket számláló református anyagyülekezete. Lelkészük, Gudor Botond mégis úgy fogalmazott: a kis lélekszám ellenére élő közösséget pásztorol.

– A falu szívében áll templomunk, a protestáns barokk építészet ritka emléke. Hosszú évtizedekig magára hagyatott volt, csak a galambok lakták. Mikor kilenc évvel ezelőtt Magyarigenbe kerültem, elhatároztam, így nem mehet tovább: Isten házának élnie kell. Annál is inkább, hisz hajdan a magyarigeni gyülekezet papja volt Bod Péter, aki a tizennyolcadik században az első magyar irodalmi lexikont szerkesztette, így a község a magyar irodalomtörténet bölcsője is – mesélte a Kisalföld érdeklődésére Gudor Botond.

Az erdélyi lelkipásztor elmondta, hogy a győr-szabadhegyi református gyülekezet egyik Magyarigenről elszármazott presbitere, Balogh Vilmos szorgalmazta a testvérkapcsolatot, és a mostani vendégszolgálatot is.
– Szeretnénk templomunkat – ahogy anyagi erőnk engedi – szép lassan felújítani. Ezért is fogadtuk örömmel és hálával a győri prédikáció lehetőségét is, hiszen mind a kétszázötezer forintnyi pénzadomány, mind az együtt érző biztatás komoly erőt jelent számunkra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentenék a beteg fákat

Győrben a beteg és kivágásra ítélt fákat a városképért felelős társaság megmentené, ha lehet. Tovább olvasom