Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Győri rally-s az Ázsia-túrán

Közel kilencezer extrém kilométert tett meg önmaga határait is átlépve, július 4-20 között a harmadik Ázsia-túrán Faltusz Péter, aki a kaland után állítja: a vadkeleten szembe jött vele a világ másik oldala.
Mindig is tartott Ázsiától, magáról pedig sosem gondolta volna, hogy helyt áll extrém helyzetekben Faltusz Péter, a több magyar bajnoki címmel is rendelkező, győri ex-rally versenyző, aki szívósságát az idei – július 4-20-ig tartó – Ázsia-túrán bizonyította önmaga és környezete számára is.

A teljesítménytúra során, honfoglaló őseink útvonalát is érintve, Péter csapatával két és fél hét alatt, 8700 kilométert tett meg Ukrajnán, Oroszországon és Kazahsztánon át.

Sivatagi terepen a csapat
Sivatagi terepen


Nem csak utazás, interkulturális élmény

- A túra során GPS koordináták segítségével tájékozódtunk, amelyeket reggel kaptunk kézhez az eligazításokon. A jelölt helyszínekre a nagyvárosok kikerülésével juthattunk el, ahol rendre várt bennünket egy-egy feladvány, amit csak a célhoz érkezve fejthettünk meg.

A szervezők ennek segítségével szerették volna elérni, hogy a túra ne csak egy különleges utazás, hanem egy interkulturális élmény is legyen – mesélte a részletekről Faltusz Péter, aki számára a közel kilencezer kilométeres túra nemcsak a „vadkelet" felderítését, hanem egy belső utazást is jelentett.

A csapat tábort vert a sztyeppén
A csapat tábort vert a sztyeppén

„Nekünk magyaroknak, nincs okunk egyetlen panaszkodó szóra sem"

- Teljesen kimozdultam a korfontzónámból, átléptem saját határaimat: először is megtanultam bízni önmagamban, majd az autómban is.

Eddig mindig tartottam az ázsiai és afrikai térségtől, de a kaland óta tudom, bármikor nyakamba venném Oroszországot. Ott szembe jött velem a világ másik oldala, megértettem, nekünk magyaroknak, nincs okunk egyetlen panaszkodó szóra sem, mert mindenünk meg van – vallotta be Péter, majd hozzátette – a túra során a szállodák csillogása mögötti „nagy koszban" ismerhettem meg az emberek valódi arcát, azt ahogyan egy kazah földműves a puszta napsütéstől, a füstölt haltól és az I love Kazahsztán márkájú vodkától is boldog. Azt, ahogyan tíz perc ismeretség után, gazdagabb jövő reményében, egy ukrán apa Magyarországra űzte volna csapatunkkal lányát, illetve azt, hogyan intéz el autójukra negyed óra alatt minden hivatalos iratot egy orosz határőr – fogalmazott meghatódva az újdonsült kalandor, egy győri autószalon ügyvezetője, akit ma már a gazdasági hírek mellett az élettörténetek is megérintenek.

Ami megváltoztatta a győri üzletember életét: kazahsztáni életkép
Ami megváltoztatta a győri üzletvezető életét: kazahsztáni életkép

Az egykori versenyzőnek a próbatétel után majdnem egy hónappal sem sikerült még feldolgoznia azt a rengeteg élményt, ami a túra alatt érte, azonban az idei csapathoz egy tévés stáb is csatlakozott, kalandjukat így nemsokára egy háromrészes dokumentumfilm formájában követhetjük majd.

Mi az Ázsia-túra?

Az ázsiai teljesítménytúra története 2009-ben kezdődött, amikor Murczin Zsolt, többszörös tereprally és off-road bajnok a fejébe vette, hogy meghódítja a "vadkeletet". A cél akkor felfedezés, a helyi viszonyok megismerése, illetve a pálya előkészítése volt.

A kaland minden évben bővült, 2011-ben már versenyélményt is nyújtott: előre megadott útvonalon GPS pontok érintésével, feladványok megoldásával  kell eljutni extrém terepkörnyezetben több száz kilométerenként kijelölt  célokig. A 2011-es Ázsia Túra áthaladt a selyemút egy jelentős részén, ami nem csak a történelem szempontjából híres és figyelemre méltó, hanem az autósport szerelmeseinek keleti Mekka, ugyanis itt is visszaköszön a Dakar rally útvonala.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

63 akadálymentes győri épület könnyíti a mozgássérültek életét

Akadálymentes helyek győri adatbázisát készítette el a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete. A lista folyamatosan bővül. Tovább olvasom