Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Győri ponyva a Világ fülén

A londoni Tate galéria óriási előcsarnokában állították ki a 30.000 méternyi hegesztéssel összeállított 5000 négyzetméteres hallótölcsért, a Világ fülét. Az alkotást a győri Graboplan Kft. szakemberei egy angol mérnökcsoporttal közösen készítették el.
Óriási mű: A három tölcsér egyetlen nagy geometriai elemet alkot. A hangokat minden irányból összegyűjti a megyeszékhelyen gyártott gigaalkotás, hogy középre fokuszálja azokat.
Amikor Londonban úgy döntöttek, hogy egy volt hőerőmű csarnokaiban nyitják meg a Tate Modern Galériát, mindenre felkészültek, egyre azonban nem gondoltak: mi lesz a méltó alkotás?
A műalkotásnak a nyitáskor beáradó embereket rögtön el kellett kápráztatnia a hihetetlen méretű előcsarnokban, ahol egy gőzmozdony, teljes szerelvényeivel együtt is, eltörpült volna. Anish Kaporrt, az elismert művészt hívták segítségül. A festő, szobrász elkezdett álmodni, és olyat talált ki rajzasztalán, amely a megvalósítással megbízott mérnökök szerint inkább lázálomnak volt nevezhető. Mert hiába tervezik meg hajszálpontosan a Világ fülét, az óriási háromtölcsérű kagylót, ha nincs cég, amelyik legyártja azt.

Ám kiderült, van, méghozzá pont Győrben. A Graboplan Kft., melynek munkáiról korábban már tudósítottunk, kapta a megbízást. Varga János cégvezető kis mosollyal szája szegletében meséli, nem is kicsit voltak meglepve a felkérésen.

Éppen most fejezik be a zalaegerszegi stadion tetőszerkezetét, az Afrika Labdarúgó Kontinensviadal központjának számító abujai stadion is az ő munkájukat dicséri. Egyik sem kis kihívás, és a nemzetközi porondon nagy elismerést hozott a cégnek.

A Tate Gallery előcsarnokában elhelyezett alkotás a többi feladatnál is bonyolultabb volt. Ráadásul a művészt álmodozásában nem kötötte semmilyen építészeti vagy technikai szabály.

De nem olyan fából faragták a győrieket, mint akik meghátrálnak. Az angol mérnökök pontos terveit felhasználva 4 hét alatt 150 dolgozó megfeszített közreműködésével elkészítették a sajátos, egyetlen darabból álló, vöröses színben pompázó tölcsért, melyet 120 ember göngyölt össze a szállításhoz, hogy az rendkívül rövid 80 óra alatt felépüljön Londonban. A szerkezet súlya a feszítőgyűrűkkel együtt 18 tonna volt.

A megnyitóbeszédet az angol miniszterelnök, Tony Blair tartotta.
A Tate Gallery a műalkotásról már könyvet is megjelentetett. A Világ füle az angliai szereplése után valószínűen világ körüli turnéra indul majd. Legközelebb Japánban tervezik felépíteni. És a ponyvának ott is éppen úgy kell majd kifeszülnie, mint Londonban. Varga János elmondta, ezt a munkát kiadták a kezükből, megy a saját útján. Ám többet még szorosan felügyelnek. Ezek közül az egyik legjelentősebb a berlini Olimpiai Stadion tetőszerkezetének építése. Pont a felénél tartanak. Nem sürgeti őket az idő, de igyekeznek, hiszen ezen a pályán játsszák majd a 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntőjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb és szebb lett az iskola

A győri Szabadhegyi Közoktatási Központ felújítása csaknem 425 millió forintba került, az épület… Tovább olvasom