Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Győri patikaprobléma

Utánajártunk, miért kell a győrieknek megelégedniük egyetlen hétvégi ügyeletes patikával.
Megyei gyógyszertári ügyelet Közérdekű rovatunkban >>
Az ügyeletes gyógyszertár előtti sorban állás megszüntetésére a kamarának és az alpolgármesternek van javaslata. A gyógyszerészek szakmai szervezete változást is ígér és úgy véli, javítana a helyzeten, ha csak sürgős esetben mennének hétvégén a patikához a lakosok.

Az elmúlt hetekben kétszer is előfordult, hogy az ügyeletes győri gyógyszertár előtt bosszúsan és betegen várakozók szerkesztőségünk segítségét kérték. A panaszokról március 14-i számunk 2. oldalán Gyógyszerre várva, március 29-i számunk 5. oldalán Egyetlen ügyeletes patika: betegsor a szabad ég alatt címmel írtunk és a felháborodott olvasói jelzések alapján felmerült kérdéseknek utánajártunk.

Betegek kellemetlensége

A Magyar Gyógyszerész Kamara megyei szervezete levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyből kiderült: cikkeink hatására „informálódott a kialakult helyzetről és sajnálattal állapította meg, hogy a betegeknek kellemetlenségük volt az ügyeleti szolgálat igénybevétele során". Ezért azt javasolta a patikáknak, hogy járványos időszakban legalább két alkalmazottal lássák el az ügyeletet és rendkívüli időjárási körülmények esetén – amennyiben a biztonsági feltételek megengedik – nyissák ki a gyógyszertárat.

Csak sürgős esetben

A levél szerint „a lakosság nem csak halaszthatatlan esetben veszi igénybe az ügyeletes gyógyszertár szolgáltatásait". Ezzel megnehezíti a ténylegesen rászorulók kiszolgálását. Volt rá példa, hogy vasárnap hajnali kettőkor körömvirágkenőcsöt, fél háromkor propoliszcseppet kért a beteg. A megyei kamara elnöksége szerint azt, hogy több gyógyszertár legyen egyszerre ügyeletes, nehezíti, hogy annak költségeit nem finanszírozza senki. A kiadott gyógyszerek árrése sem fedezi, a munkajogi előírások pedig a gyógyszerészeknél is korlátozzák a túlmunka elrendelését. „Ilyen körülmények között a gyógyszertári ügyeletek puszta léte is a gyógyszerészek hivatástudatát és a betegek szolgálata iránti elkötelezettséget tanúsítja" – fogalmaz a közlemény.

Többféle megoldás lehet

Dr. Váczi József megyei elnök lapunk kérdésére elmondta: a kamara nem kötelezhet, csak ajánlhat.

De szerinte ez is elég a változtatáshoz. Úgy véli, a hasonló helyzetekben megoldás lehet, ha pluszgyógyszerészeket hívnak be ügyeletes társaik. Legalább arra az időre, míg csökken a sorban állók száma. Azt is fontosnak tartja, hogy az ügyeletre készülő gyógyszertár beszerezze a szükséges választékot. A gyógyszerellátásra törvény kötelezi a patikákat és abba beletartozik a hétvége is, de ez a felelősség szerinte az egészségügy érdekes szelete. Az önkormányzatnak nem kell anyagilag támogatnia úgy, mint az orvosi ügyelet. Ezért is különösen fontos véleménye alapján, hogy indokolatlanul ne növeljék a lakosok a sort hétvégente.

Támadástól tartanak

– Néhány kivételtől, rövidebb időszaktól eltekintve elég egy ügyeletes gyógyszertár Győrben. Ezt mutatják a statisztikai adatok és a tapasztalatok is – szögezte le dr. Váczi József és hozzátette: több oka is van annak, hogy ügyeletben csak kisablakon, rácson át bonyolítják a kiszolgálást a patikusok, pedig az pluszsétát jelent nekik és meghosszabbítja a várakozást. Tartanak azoktól, akik az alkohol hatásának fokozása miatt akarnak nyugtatókat szerezni. Egy vagy két ügyeletes egyébként sem tudna a készletekre eléggé figyelni, ha az üzletbe beengednék a várakozókat. A patikák pedig már mind magánkézben vannak, tulajdonosaik vagyonukkal felelnek a cég ügyeiért. Mindemellett azzal, hogy hétvégén nem tárják nagyra kapuikat, azt is érzékeltetni szeretnék: ilyenkor csak sürgős esetekre számítanak.

Az alpolgármester egyeztet

Dr. Schmidt Péterhez, Győr egészségügyért felelős alpolgármesteréhez patikaprobléma miatt nem érkezett bejelentés. A Kisalföldben megjelent cikkek alapján vette fel a kapcsolatot a megyei tiszti főgyógyszerésszel és lapunk megkeresésére elmondta, hogy ugyan korábban két ügyeletes patika működött Győrben, de azt mutatta a statisztika, hogy elég egy. A járványok idején tapasztalható feltorlódások javaslata alapján úgy szüntethetők meg, ha az ügyeletes patika mellett van egy készenlétes is, amely szükség esetén kinyit. Az alpolgármester még a továbbiakban is egyeztetést folytat az illetékesekkel, tanulmányozza a helyzetet. Ha indokoltnak tartja, akkor előterjesztést fogalmaz meg arról, hogy az önkormányzat a lakosok érdekeit szem előtt tartva támogassa a gyógyszertári ügyeleti rendszer finanszírozását. Rimányi Z.

 „Felmértük az ügyelet alatt kiszolgáltatott gyógyszerek típusait, megállapítható volt, hogy az esetek többségében nem volt sürgősségi indok az igénybevételre. "

Dr. Váczi József, a gyógyszerészkamara megyei elnöke

Ügyeleti időben sem számolnak fel a patikák pluszdíjat, ha a vényt az orvos a kiváltás napján írta fel, vagy azt az ügyeletes háziorvos írta fel. Aki régebbi recepttel vagy más, egyéb kéréssel fordul az ügyeletes gyógyszertárhoz, annak 375 forint pluszdíjat kell fizetnie. Ezt épp visszatartó erőként alkalmazzák a gyógyszertárak, ezzel is azt szeretnék elérni, hogy csak sürgős esetben forduljanak ügyeletükhöz a lakosok.

„Gyógyszert csak szakembertől"

Korábban felmerült annak a lehetősége, hogy recept nélkül kiváltható gyógyszereket ne csak patikákban lehessen kapni, hanem például benzinkutaknál is. Esetleg fájdalom- és lázcsillapítókat.

Azonban dr. Váczi József szerint ez nem segítene az ügyeletek leterheltségén. A megyei gyógyszerészkamara elnöke úgy véli, gyógyszereket csak gyógyszertárban szabad árusítani, akkor is, ha vény nélkül is kiadhatóak. Többek közt azért, mert mindegyiknek vannak mellékhatásai és a vevők esetleges kérdéseire csak a gyógyszerész tud válaszolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetes: Válasz a patika-problémára

Utánajártunk, miért kell a győrieknek megelégedniük egyetlen hétvégi ügyeletes patikával. Tovább olvasom