Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Győri papszentelés: vállalták a másokért való szeretetet

Két áldozópapot és két diakónust szentelt pénteken a bazilikában Pápai Lajos. A győri megyés püspök szentbeszédében arra biztatta a fiatalokat, hogy mindennap haladjanak előbbre Krisztus szeretetében.


Orgonaszó és a hívek éneke fogadta a püspökükkel érkező Kaposi Gábor és Vadász Zoltán diakónust, Bors Imre és Mogyorósi Márk papnövendéket a bazilikában. Több évszázados liturgikus hagyomány szerint – a könyörgés és a szentlecke felolvasása után – Lukácsi Zoltán, a papnevelő intézet rektora nevükön szólította, majd a megyés püspök kérdésére méltónak találta a jelölteket a felszentelésre.

Az ünnepélyes kiválasztás után Pápai Lajos szentbeszédében Jézus főpapi imáját idézte, aki azt kérte az Atyától, hogy szentelje meg apostolait az igazságban.

– Ez az apostoli papság, ami a Szentlélek karizmatikus ajándéka, akadályozza meg, hogy az egyház elveszítse, maga mögött hagyja Krisztust. A hívást ezek a fiatalok is a Megváltótól kapták, a főpaptól, akinek követése egész embert, feltétel nélküli odaadást kíván, a másokért való szeretet vállalását.

Ebben a szeretetben, Krisztus szeretetében kell mindennap előbbre haladniuk – hangsúlyozta a megyés püspök.Az áldozópap- és a diakónusjelöltek teljes odaadásuk jeleként arccal a földre borultak, miközben az ünneplő gyülekezet a Mindenszentek litániáját énekelte. Fotó: Krizsán Csaba
Az áldozópap- és a diakónusjelöltek teljes odaadásuk jeleként arccal a földre borultak, miközben az ünneplő gyülekezet a Mindenszentek litániáját énekelte. Fotó: Krizsán Csaba


A szentbeszédet követően az áldozópap- és diakónusjelöltek egyhangúlag elkötelezettségükről nyilatkoztak, majd összetett kézzel a püspök elé térdelve tiszteletükről, engedelmességükről tettek bizonyságot. Ezután teljes odaadásuk jeleként az oltár előtt arccal a földre borultak, miközben az ünneplő gyülekezet a Mindenszentek litániáját énekelte.

A szertartás Kaposi Gábor és Vadász Zoltán pappá, Bors Imre és Mogyorósi Márk diakónussá szentelésével – kézrátéttel, szentelési imádsággal – és beöltözésével folytatódott, majd az áldozópapok a megyés püspöktől megkapták a kenyeret és a bort, szolgálatuk jelképeit. Az ünnepi alkalom közös szentmisével zárult.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: ˝Sokkterápia a munkaerőpiacon˝

Nem erről volt szó, az Orbán-kormány homlokegyenest mást cselekszik, mint amit ígért és ellenzékben… Tovább olvasom