Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Győri pályázatok négymilliárdért

Győr - A győri önkormányzat tegnap adta be a Széchenyi tér felújításának dokumentációját a regionális fejlesztési tanácshoz. A beruházást a korábban tervezettnél másfélszer több pénzből, csaknem kétmilliárd forintból valósítanák meg. Ezzel egy időben Újváros rehabilitációjára is pályázik a város.
A győri közgyűlés csütörtökön este elfogadta a megyeszékhely integrált városfejlesztési stratégiáját, s ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az önkormányzat európai uniós forrást próbáljon szerezni a Széchenyi tér rekonstrukciójára és Újváros fejlesztésére. Az önkormányzat tegnap, a beadási határidő utolsó napján adta be a pályázatokat a regionális fejlesztési tanácshoz, amely tavaly tavasszal döntött úgy, hogy a régió öt megyei jogú városának összesen több mint tízmilliárd forint juttat belváros-rehabilitációra a regionális operatív programból 2013-ig. Győr most ebből próbál egy-egy szeletet megszerezni.

Borkai Zsolt polgármester lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Széchenyi téri beruházás megvalósítása 1,9 milliárd forintba kerülne.

A Széchenyi tér mutatós látványterve szökőkutakkal, teraszokkal.


Ez az 1,9 milliárd forint másfélszer nagyobb összeg, mint a korábban hangoztatott 1,2–1,3 milliárd forint. Ennek oka, hogy az eredeti elképzelések új elemekkel bővültek.


Síkba hozzák a teret

A polgármester szavaiból kiderült, hogy az összegből 760 millió forintot tesz ki közvetlenül a tér felújítása. Ahogy arról már tavaly augusztus 14-én is beszámoltunk, a nyolcvanszor nyolcvan méteres főtér díszburkolatot kap, és síkba hozzák, azaz eltüntetik a ma meglévő egyméteres szintkülönbséget. A déli oldalon víztükör és földből előtörő szökőkútrendszer lesz, míg az északin éttermi teraszok kapnak helyet. A Jedlik Ányos és Czuczor Gergely utca felőli részre fákat ültetnek és padokat helyeznek. Emellett megtörténik a kapcsolódó utcák, kis közök rekonstrukciója, egészen a Baross útig, a színház előtti II. János Pál térig, valamint az Apáca utcáig. Felújítják a házak homlokzatait is.


Látványterv: A nyolcvanszor nyolcvan méteres főtér díszburkolatot kap, és eltüntetik a ma meglévő egyméteres szintkülönbséget.

Nyárig döntést várnak

A város 900 millió forint támogatást kért, s emellé 335 millió forintot tenne. A bencés rendház és templom homlokzatfelújítására további 36 millió, a Xántus János Múzeum rekonstrukciójára, bővítésére 100 millió forintot költenének. Utóbbi intézmény udvarát lefednék, hogy kulturális programoknak adhasson helyet. A fejlesztések egy részébe a magántőke is beszállna mintegy félmilliárd forinttal: ebből megújul a Lloyd és a Pálffy étterem épülete.

Borkai Zsolt polgármester lapunk kérdésére elmondta: arra számít, hogy a regionális fejlesztési tanács, majd a kormány legkésőbb nyárig dönt a beruházás támogatásáról; ha nem, akkor a város saját erőből újítja fel a teret. Szerinte a munkálatok – vagy így, vagy úgy – ősszel elkezdődnek.


Megszépülnének a karakteres épületek

A győri önkormányzat ugyancsak a regionális fejlesztési tanácshoz nyújtotta be tegnap az újvárosi rehabilitáció első üteméről szóló pályázatot. Ennek részeként – ahogy arról január 16-án részletesen beszámoltunk – a Kossuth utcát és környékét fejlesztenék. A rehabilitáció során felújítanák az utcaburkolatot, múzeumokat alakítanának ki, helyet biztosítanának a bábszínháznak, kiállítóterek, galériák jönnének létre, éttermek és panziók épülnének, illetve megújulnának a karakteres épületek.

A projekt déli határa a Petőfi tértől a Kossuth Lajos utca 23.-ig, illetve 28.-ig tart. A „fejlesztési zónába" tartozik a Bercsényi liget páratlan oldala a 35. számú házig és maga a Bercsényi liget, ami közterület. A projekt északi határa a Knézich utca vonala, a keleti pedig a Híd utca. A beruházás 1,8 milliárd forintba kerülne. Ebből a város 879 millió forintot akar támogatásból megszerezni, a többit saját erőként, valamint magántőke bevonásával tenné hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. adalfold 2009. június 03. 08:22
    „Há el is fog törni. Alakilag nem kosher, egyik irányban hosszabb, és lásd a Bencés gimnázium előtti lapokat - közepénél kettétört.

    Überraschung!”
  • 1. abrakadabra 2008. március 03. 10:02
    „1,8 milliárdot betonba önteni? Gratulálok!
    Hajrá Beton-Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden utazásból hazajött egy baba

Győr - Több mint harminc éve gyűjti Hévei Jenő a népművészeti babákat. Jelenleg közel négyszáz… Tovább olvasom