Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Győri ötösiker-siker

Győr–Indianapolis - Öt pici babának adott életet a győri Cs. Nagy Marianna egy amerikai kórházban – lombikprogram segítsége nélkül. A „hirtelen lett" nagycsaládban napi ötven pelenka fogy, s külön önkéntes hálózatot szerveztek a mindennapi feladatokra.
Másfél évvel ezelőtt Marianna még a Kisalföld szerkesztőségének segítségével írta diplomamunkáját a kulturális fesztiválokról. Akkor még nem is sejtette, hogy nemsokára nagycsaládos anyukaként beszélgetünk vele ismét. Igaz, már nem Győrben: a szerelem egészen az amerikai Indianapolisig repítette, ahol azóta tűzoltó férjével él. Pontosabban néhány hónapja már heten vannak...

Három lány, két fiú: A csöppségek, Annabelle, Thomas, Hanna, Lili és Matthew három hónapig voltak az intenzíven. Ma több mint négykilósak.

Alig háromhetes terhesen a vérvizsgálaton már kiderült, hogy „több mint ikreket" várunk. A HCG nevű hormon szintje nálam az átlagos három-, majd négyszerese volt, s bár azt mondtam, „ha már lúd, legyen kövér", legfeljebb négyes ikrekre készültem. Leírhatatlan pillanat volt, amikor az ultrahangon az orvos lassan számolni kezdett: egy... kettő... három... négy kicsi szív. Aztán megállt. Férjemmel vizslattuk, vajon miért akadt el a szava, mire azt mondta: nem hiszek a szememnek, itt az ötödik kis szívecske! – mesél Marianna az ötszörös kismamaság első pillanatairól. Ami valóságos csoda, hiszen – ellentétben a legtöbb „többszörös ikres" anyukával, Marianna nem vett részt mesterséges megtermékenyítésben, mindössze rendszertelen peteérését segítették gyógyszeres kezeléssel.


Marianna és Dave a terhesség első híre óta online naplót vezet a család mindennapjairól, a babák életéről. www.daveandmanna.blogspot.com
Több mint sikerrel...

A picik 28 hétig és egy napig „bírták" odabent, akkor Marianna szervezete jelezte, hogy itt az idő.

Vérnyomása vészesen emelkedett, s alig egy óra alatt kellett dönteni a császármetszés elindításáról. Akkor már napok óta huszonöt fős stáb: szakorvos, légzésspecialista és koraszülöttnővér állt készenlétben. A négyezer fős gyülekezet, amelynek Marianna és Dave is tagja, imaláncot szervezett a szülés idejére.

2007. október 19-én pénteken 16 óra 25-kor öt perc alatt öt baba született, a legkisebb, Annabelle 590 grammal. Egy érintés – ennyi jutott Mariannának a babákból, mielőtt sorban átszállították őket a szomszédos gyermekkórház intenzív osztályára. A csöppségek, Annabelle, Thomas, Hanna, Lili és Matthew három hónapig voltak az intenzíven. Ma több mint négykilósak.

A Manley család élete a feje tetejére állt. Új, négyszobás házba költöztek, s egy kisbuszt is sikerült venniük. Már szeptemberben elkezdték szervezni azt az önkéntes hálózatot, amely azóta is segít a gyerekek körüli teendőkben. A gyülekezetből 165-en jelentkeztek, külön csapat alakult a közlekedés megszervezésére, a babafelszerelés beszerzésére, a főzésre és a háztartási munkákra, s egy imacsoportot is szerveztek, hiszen a babák rengeteg nehézségen mentek keresztül a kórházban. A házaspár barátai internetes kalendáriumban jelentkezhetnek, mikor érnek rá besegíteni.

– Egyszerű, de hatékony rendszert dolgoztunk ki: háromóránként etetés, naponta egyszer pedig mindegyiket megszoptatom; szerencsére ez már megy mind az öttel! Ha csak ketten vagyunk a férjemmel, egy és negyed óra alatt végzünk. Fürdetni láncban szoktuk őket: keltjük az elsőt, fürdés, majd irány cumizni, és így tovább – avat be a napirendbe a büszke anyuka.

A „nagyon nagy családban" pelenkából közel ötven fogy naponta; szerencsére a gyülekezet 47 kiscsoportjának mindegyike bevállalta egy-egy heti adag biztosítását, s egy alapítvány is segít a beszerzésben.

Hazalátogatniuk Magyarországra azonban nem lesz egyszerű: Marianna anyósa már gyűjt a nagy utazásra, de még két emberre lesz szükségük, hogy mindenkire jusson egy-egy baba...

A győri nagymama a csöppségekkel.


A győri nagyi nagyon izgult a lányáért

Végigaggódtam a lányom terhességét, hiszen egy vékony, karcsú lány, s tartottam tőle, hogy boldogulnak majd ennyi gyerekkel, de azt látom, hogy ilyen barátok mellett még arra is jut idejük, hogy egy kicsit kettesben legyenek a férjével – mondja Cs. Nagyné Szatmári Mária, Marianna édesanyja, aki szombaton tért haza egy hónapos látogatásából. Végre karjában tarthatta az unokáit – teszi hozzá.

Olvasóink írták

 • 17. Király Ildikó Zsuzsanna 2008. március 29. 19:41
  „Gratulálok az öt aprósághoz kivánom ,hogy a sok munka és gondoskodás mellett legyen nagyon sok örömötök az öt kisgyermekben.Nekem meg négyesiker lányaim születtek 1974 nov. 27-én én veletek tudok érezni mert hogy ők ma már 34 évesek lesznek bizony nagyon sok mindenen keresztül kellett mennünk. De nem panaszkodom a lányok egészségessek és már unokám is született két kislány.Nagyon sok boldogságot és egészséget kivánok a gyerekeknek nektek pedig türelmet és kitartást.Üdvözlettel Király ildikó Zsuzsa Csepregből ami Vas megyébe van.”
 • 16. Erzsi Böbe 2008. március 05. 16:18
  „Az előző hozzászólásomban,véletlenül több nullát irtam,790gramm volt a pici kisfiam súlya,...sajnos.”
 • 15. Erzsi Böbe 2008. március 05. 15:10
  „Örömmel tölti el lelkemet az 5 piciny apróság! Gratulálok a kis jövevényekhez,sok egészséget az életben,és mindent ami jó!!
  Sajnos az én kisfiam nem élhet velünk,pedig az orvostudomány egész jó a Győri PIC-en,mégis amikor nem figyelnek kellő képpen a babákra,akkor mit ér a tudomány??,26.hétre,7900grammal született kisfiunkat veszitettük el 3 hónapos kemény küzdelem után,egyik napról a másikra! A szörnyú az az egészben,hogy csak egy segitő kéz kellett volna,hogy picit feljebb vigye az oxigént arany kisfiamnak,de ez elmaradt!
  Viszont nagyon boldog vagyok,amikor látom másnak sikerül,és örömükben együtt érzek velük!!
  jó helyen születtek a bébikék,ez sokat jelent!!!!
  Sok boldogságot mégegyszer!”
 • 14. Papp Márta 2008. március 05. 10:27
  „Talán meg kellene tanulni nekünk is összefogni ,egymást segiteni. Eltanulhatnánk a jót is nyugatról, nem csak a sok sosszat.
  tudatositani végra ,a szeretet soha nem fogy el , minnél többet adunk annál többet kapunk vissza . De ha nem jön vissza ,az sem gond hisz adni a legnagyobb öröm .
  Jó lenne,ha arról is tudnának irni hogy nálunk is hasonlóan megszervezik a segitséget, ha haza jön a héttagú család.
  Én Sopronban élek ,de ha jönnének vállalok segitséget .
  Üdvözlettel Márta”
 • 13. Anita/Mex 2008. március 05. 05:57
  „Nagyon csodálatos imádnivaló kisbabák. Gratulálok, és nagyon szép, szerencsés és egészséges életet kívánok az egész családnak.

  Üdv.:

  Anita”
 • 12. tricseésnemválasztokmásiknevet 2008. március 04. 18:47
  „tajtianyu kedves

  nem is arra gondoltam hogy a születés miatt--szerencsére itthon is nagy sikerrel oldja meg az orvostudomány az ilyen eseteket

  a felnevelésük viszont tuti jobban biztosítva van ott

  annyit azért még írnék hogy a nagymama akár az anyuka is lehetne,én elsőre arra is gondoltam a kép láttán:)

  tricse”
 • 11. távoli fény 2008. március 04. 17:38
  „Hát előszőr is szeretnék gratulálni a szülőknek a picikhez. Legyen nagyon sok örömük bennük.Nem lesz könnyű, de amint olvastam nagyon sok önzetlen segítő is akad. Igen ez Amerika. Nőljetek nagyra édes picurikák.”
 • 10. Tajtianyu 2008. március 04. 17:14
  „tricseésnemválasztokmásiknevet -nek üzenem ,semmi hátrányuk nem származott volna abból,ha itthon születnek .A barátnőm kisfia is a 28.héten jött világra,több agyvérzés és tüdőproblémák egyebek után ,ma egy egészséges ,okos kisfiú lett .Mindez történt a győri PAMOK intzéményében.
  A többi pedig más lapra tartozik.Amúyg GRATULÁLOK A PICIKHEZ,sok erőt és türelmet hozzájuk,a szeretet az adott :)))”
 • 9. HAndi 2008. március 04. 16:51
  „Nagyon édesek sok boldogságot hozzájuk!!!!!!!!!!!!!”
 • 8. Kohánék 2008. március 04. 12:44
  „Örömmel olvastuk a csodálatos hírt, Isten áldása legyen továbbra is a családon és a támogató gyülekezeten! Szeretettel gondolunk Rátok (imádságban is) a szabadhegyi református gyülekezetből sokan.”
 • 7. Káli Tamás 2008. március 04. 10:00
  „sziasztok,

  mégegyszer is nagyon gratula!
  Őszínte csodálatom...mi néha 4-en alig bírunk az 1 picivel:)
  Sok kitartást és jó egészséget az egész családnak!

  üdv:)”
 • 6. nagyildike 2008. március 04. 09:45
  „Kedves Marika!
  Sokat gondoltunk és gondolunk Rátok azóta is. Szeretettel gratulálunk, jó egészséget kívánunk: Radós kolléganőid”
 • 5. Farkas Zsófia 2008. március 04. 09:45
  „Sziasztok!Gratulálunk a picikhez!Kitartást és jó egészséget kívánunk!Hát... az egész osztálynak nincs még ennyi babája, mint nektek!:)Remélem egyszer találkozunk!
  Sok puszi:Éva, Zsófi”
 • 4. Kocsis Tímea 2008. március 04. 09:10
  „Nagyon-nagyon sok szeretettel gratulálok a picikhez, sok türelmet és végtelen kitartást kívánok nektek.Jó egészséget kívánok mindanyiotoknak!!!! Egy "csak" hármasikres anyuka! :-)”
 • 3. Szigethy Balázs 2008. március 04. 08:33
  „Tudjuk már a hírt régóta, nem maradtak ki a picik egy beszélgetésből sem. Gratulálunk és sok örömet kívánunk a csöppségekhez. Remélem sikerül egyszer a fényképeket végignézni és talán személyesen is találkozni valamikor!
  Ildi és Balázs”
 • 2. bababoom 2008. március 04. 07:46
  „Aztamindenit! Gratulálunk!!!!!!”
 • 1. tricseésnemválasztokmásiknevet 2008. március 04. 07:30
  „grat! nem lesz egyszerű,de biztos sok örömet fog hozni ez a sok kis emberke a családnak mire felnőnek:)

  az meg külön szerencse hogy nem itt magyarországon születtek!

  és a neveik is tetszenek nekem:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazó bűnözőket fogtak el

Győr - A sajóbábonyi trió egy idős asszonyt akart kifosztani Gicben, amikor megérkezett az ebédhordó. A Győr felé menekülő bűnözőket végül Ménfőcsanakon fogták el. Tovább olvasom