Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Győri ornitológus a madárinfluenza vírusokat kutatja Ausztráliában - fotók

A győri Ferenczi Márta hároméves doktori ösztöndíjat nyert el a távoli földrészen. A fiatal kutató a madárinfluenza vírusok dinamikájának alakulását vizsgálja az ausztrál vízimadár közösségekben.


Már gimnazistaként is részt vett madártani felmérésekben

A győri Ferenczi Mártának az állatvilág és különösen a madárvilág megfigyelése, kutatása az évek során hobbiból hivatássá vált.

Már gimnazistaként is részt vett madártani felmérésekben. Az egyetem első évében madárgyűrűzői bizonyítványt szerzett, majd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Csoportjának vezetőségi tagja lett.

"2000 óta egészen a külföldre költözésemig részt vettem a Fertő-Hanság Nemzeti Park vízimadár monitoring programjában, valamint a Hanság területén található Nyirkai Hany vizes élőhely-rekonstrukciós madártani felmérésének koordinálásában is.

Később Hollandiában csatlakoztam egy kutatócsoporthoz, ahol a vadlúd befogási módszereket tanulmányoztam.

Szintén megtisztelő felkérés volt számomra, hogy a magyar madárvonulás-kutatás centenáriumának alkalmából megjelenő `Magyar madárvonulási atlasz´ egyik társszerzőjeként is közreműködhettem" - mutatta be eddigi, magyarországi szakmai munkáját a győri biológus.

Ferenczi Márta kutatás közben.


A vírusok megismeréséhez először a madarakat kell jobban megismerni

A Kazinczy Ferenc Gimnázium egykori diákja jelenleg ösztöndíjjal Ausztráliában él és a madárvilág kutatásával foglalkozik.

"Hároméves doktori ösztöndíjat nyertem el és egy vízimadaras kutatócsoportban dolgozom. Fő témám a madárinfluenza vírusok dinamikájának alakulása az ausztrál vízimadár közösségekben.

A vírusok megismeréséhez a madarak viselkedését kell jobban megérteni, vagyis a vírusok tanulmányozása a madarak tanulmányozását is jelenti egyben.

Az egyik kutatási terület a Strzelecki-sivatag, a másik pedig Melbourne szennyvíztározója, így elég nagy a kontraszt" - kezdte Ferenczi Márta.

Mennyire befolyásolja a madárinfluenza kialakulását a madarak viselkedése?


"Elsősorban azt tanulmányozzuk, hogy az egyes környezeti és ökológiai tényezők, hogyan befolyásolják a vírusok terjedését a madárközösségekben.

Ebbe beletartozik a madarak közötti kapcsolatrendszer megismerése vagy viselkedésük tanulmányozása is.

Más kutatásokban például már bizonyított, hogy a vonulástól megfáradt madarak, ha új közösségbe érkeznek, könnyebben megfertőződnek, legyengült immunrendszerük miatt.

Ezenkívül bizonyos fajok fogékonyabbak a fertőzésre, így ha az adott faj egyedei nagyobb számban vannak jelen a madárközösségben, az meghatározhatja a többi madár fertőzöttségi státuszát is" - folytatta a győri biológus.


Galéria kép

"Az elmúlt egy évben nagyon sok időt töltöttem terepen Ausztráliában"

"Az egyik fő témám, hogy a vonuló madarak mozgását mennyire befolyásolja a fertőzés, illetve adott madárközösségben ki kinek adja, adhatja tovább a vírust.

Az expedíciók során a terepmunkában a madarak helyesen történő befogásáért és gyűrűzéséért szintén én felelek.

Az elmúlt egy évben nagyon sok időt töltöttem terepen Ausztráliában; a kutatás első időszaka adatgyűjtéssel telt, nemrég kezdtem a labormunkát és az adatok kiértékelését.

A madarak véréből stabil izotópok segítségével, amelyek a szövetekben tükrözik az állat táplálékbázisát, már sikerült néhány érdekes újdonságot kimutatni.

Meg tudjuk határozni, hogy a befogott madár a sivatagból érkezett-e a tengerpartra vagy fordítva.

Egyelőre azonban további vizsgálatok szükségesek, hogy biztosat tudjunk állítani a kutatások eredményeiről" - folytatta Ferenczi Márta.

Színpompás papagájok az egyetem parkjában

Az ausztrál hétköznapokat faggató kérdésünkre a fiatal győri kutató úgy felelt: "nagyon élvezem a kinti életet, az ausztrálok kedvesek és nyitottak.

Ha nem dolgozom terepen, akkor bejárok a Victoria állambeli, geelongi Deakin Egyetemre, s ott végzem a labormunkát, illetve az adatok kiértékelését.

Persze, nem telhet el úgy nap, hogy ne figyelném a madarakat, a távcső szinte mindig a nyakamban lóg.

Az egyetem körül hatalmas papagájcsapatok gyülekeznek telente, a színpompás madarakban szinte minden reggel gyönyörködöm.

Bevallom, éppen ezért néha félórával később érek be az egyetemre".


Egy ausztrál királypapagájjal

Olvasóink írták

  • 2. anuvuk 2012. október 30. 14:50
    „A vándorsólyom pontosan az a faj, mely az apró vízi szárnyasokat is kergeti és így nagyobb az esélye, hogy elkapja a madárinfluenzát! Állítólag a Szigetközben is fogtak már ilyen sólymot!”
  • 1. anuvuk 2012. október 30. 14:27
    „Márti! A vizsgálatokért nem kell olyan messze menni!
    Gubbasztó vándorsólyom, borzasak a tollai, bevár, gyengén repül...
    "Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetőjáratok Győrben az ünnep idején

Az autóbuszokra személyenként 2 darab koszorút lehet díjmentesen felvinni. Tovább olvasom