Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Győri oktatás: átszervezések nagyüzemben

Augusztus elsejével hat főigazgatóság vette át Győr huszonkilenc, mostanáig önálló, körzetes feladatokat ellátó iskolájának, óvodájának és tagintézményeinek irányítását.

 A város közoktatása több százmilliós hiánnyal zárta a legutóbbi évet, nyilvánvaló hát, hogy a fenntartó elsősorban megtakarításokat remél a racionalizálástól. Még csak egynapos a szervezet, de már a felállítása során történtek elbocsátások. Eközben megkezdődött a kiköltözés a megszüntetett Jókaiból.

A győri közgyűlés májusban döntött arról, hogy megszünteti 29 iskola, valamint óvoda önállóságát és tagintézményeivel együtt hat főigazgatóság irányítására bízza. Augusztus elsejével felálltak a központok – a Gárdonyi-, a korábbi tulipános helyett a Radnóti-, a Kovács Margit-, a Móra-, a gyárvárosi és a ménfőcsanaki Petőfi-iskolákban –, ahonnan a főigazgatóságokat – az adyvárosit, a gyárvárosi és szabadhegyit, a kertvárosit, a marcalvárosit, a nádorvárosit és a városközpontit – irányítják. Élükre a tegnapi nappal kezdődően megbízott vezetők kerültek, a pályázatokat már kiírta az önkormányzat. A főigazgatók személyéről várhatóan októberben dönt a közgyűlés.

Költöznek: A néhai Jókai-iskola épületében szeptembertől a Szent-Györgyi diákjai tanulnak. Fotó: H. Baranyai E.
Költöznek: A néhai Jókai-iskola épületében szeptembertől a Szent-Györgyi diákjai tanulnak. Fotó: H. Baranyai E.


A központi iskolákban javában tartanak a munkálatok, az irodák és a hozzájuk tartozó gazdasági egységek kialakítása. Az intézmények mostantól csak pedagógiai önállósággal rendelkeznek, a főigazgatói irányításból fakadó – elsősorban gazdasági és fizikai munkaköröket érintő – átcsoportosítások megtörténtek. Papp András oktatási osztályvezető tájékoztatása szerint a főigazgatóságonként felszabadult 3–4 ember közül – éppen a 40 év munkaviszony okán – többen egyébként is nyugdíjazás előtt álltak. Az előkészítés leginkább az óvodákat érintette. Az óvodavezetők vezetői pótlékát elvették, mégsem járnak rosszul, csak a pénzek megnevezése változott. Jelentős elvonások ebből fakadóan nem voltak, csak ott, ahol több egészen kicsi intézményt kellett összevonni.

Munkásokkal nem csak a leendő főigazgatóságokon találkozunk, dolgoznak a Jókai- és a Szent-Györgyi-iskolákban is. Mint arról korábban beszámoltunk, a középfokú szociális és egészségügyi szakképzés korszerű feltételeinek biztosítása, valamint az Audi Hungaria általános iskola és gimnázium fejlesztése érdekében egy másik, több iskolát érintő átszervezés is történik szeptembertől. A Jókai megszűnik, a mintegy kétszázötven általános iskolás a Kovács Margitba, a csaknem ugyanennyi szakiskolás pedig a Krúdyba kerül. A Jókaiba a majd négyszáz szent-györgyis költözik, míg az ő helyükre az Audi iskolája kerül. A fiatal intézmény népszerűsége töretlen, miután az elmúlt tanévet félszáz diákkal zárták, a következőt több mint háromszor ennyivel kezdik.

Hegyesi-Németh Márta igazgató a Kisalföldnek elmondta: többszörös volt a túljelentkezés a meghirdetett évfolyamokra, szeptembertől 162 magyar diákkal és 12–14 német tagozatossal indulnak, de számuk – miután folyamatos külföldről az érdeklődés – tovább gyarapodhat. Az Audi-iskola épületének üzemeltetése a jövőben is a győri költségvetést terheli, az Audi Hungaria pedig gondoskodik a megfelelő szakmai személyzet és a szükséges eszközök biztosításáról. A költözésekkel 15 munkahely vált feleslegessé, fele pedagógusi.

Papp András szavaiból kiderült: feladat nem szűnt meg, az aktív korúaknak pedig állást tudtak kínálni. S ha már a pedagógusoknál tartunk: korábban elhangzott, hogy a főigazgatósági átszervezések hatására lesznek elbocsátások, de csak jövő szeptembertől. A racionalizálást érintő konkrét javaslatokat a főigazgatóknak kell letenniük az asztalra. Az ő feladatuk lesz áttekinteni és egyensúlyban tartani intézményeik működését, s folyamatosan elszámolni a fenntartónak. Korrekt önmérséklettel meg kell szüntetniük a párhuzamosságokat, ésszerű határokon belül gyakorlattá kell tenniük az áttanításokat, a közös szakmai munkaközösségeket, s nem szabad engedniük, hogy intézményeik versenyezzenek egymással. A főigazgatók azt is feltérképezik, melyek azok a feladatok, amelyeket nem biztos, hogy feltétlenül vállalnia kell egy-egy intézménynek.

Papp András úgy véli, jelen pillanatban a győri oktatás olyan sokrétű szolgáltatást kínál, amely magasan túlteljesíti az önkormányzatok számára előírt kötelező feladatokat. Szerinte ez azért van, mert az intézmények egymással vetélkedve harcoltak a gyerekekért. Ez önmagában persze nem lenne baj, viszont túl drága. Mindezzel együtt egyre kevesebb a gyerek Győrben, míg jelen pillanatban az általános iskolások száma stagnál, az új tanév a tavalyinál héttel kevesebb középiskolai osztállyal indul. Ezért történhetett meg, hogy például a jókais általános iskolásokat összevonások nélkül, változatlanul költöztethették át a Kovács Margitba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberre minden átköltözik a Széchenyin

Nyáron tovább folytatják a győri Széchenyi István Egyetem szervezeti egységeinek költöztetését, amelyet részben a városi hídberuházás tett indokolttá. Tovább olvasom