Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Győri nők a rákkutatásban

A Kisalföld információi szerint a jövőben húsz győri asszonyból álló csoport is részt vesz a hazai rákellenes kutatásban.
– Noha már az is tudható, hogy léteznek gyógyítható betegségfajták, a rák hallatán mégis a visszaszámlálás, a betegségtudat villan az ember agyába. Hol tartanak a kutatások, miért diagnosztizálnak ennyi beteget? – kérdeztük Szabó Lászlót, a Flavin-termékcsalád feltalálóját.

– Ahogy megszületünk, voltaképpen a visszaszámlálás is megkezdődik. Minden egészséges ember szervezetében naponta 10–50–100 ezer ráksejt keletkezik. Ezek együttese a daganat, amely fél-egy millimétertől egészen több centiméterig nőhet. Ezért szükséges olyan anyagok bevitele a szervezetbe, amelyek ezeket a kórosan működő sejteket úgymond eltüntetik. Esélyt pedig mi magunk is adhatunk ehhez a „nagytakarításhoz". A káros ráksejtek elszaporodását már diagnosztizálni lehet különféle eljárásokkal. A méhnyakrák teljesen gyógyítható, mégis 8–900 asszony hal meg évente. A szűrés a gyógyulás esélyét jelentheti.

– A rák gyógyítását az orvostudomány képes kezelni?

– Úgy vélem, nem. Legfeljebb csak tűzoltásra elég az eszköz, az energia, a jelenlegi tudás. Fontosak lennének azok a beismerések a magunk részéről, hogy az egészségünkre többnyire csak akkor figyelünk oda, amikor már nagy a baj. Ha pedig szembesülünk a halálos kórral, mindenhová kapkodunk és szeretnénk behozni azokat a napokat, amikor túl sok cigarettát szívtunk, túl sok kávét ittunk és túl sok pörkölt-égetett anyagot ettünk. Ma Magyarországon százból kilencvenöt honfitársunk el tudná kerülni a rákot, öt csak azért nem, mert genetikai adottságainál fogva lesz beteg.

– Tervezés alatt áll az egészségügyi reform, azaz kevesebb ágy és kevesebb kórház lesz. Ha jelenleg is tűzoltás folyik a rákos megbetegedések kapcsán, mi történik majd a betegekkel?

– Ha egyszerre mindenki rászánná magát a szűrésre, egy héten belül becsukhatnának a kórházak. Ki-ki a maga egészségügyi programját kell hogy megtervezze, végiggondolja. Ehhez egy „lemezcserére" van szükség az agyakban. A táplálkozás például 35 százalékban befolyásolja a folyamatokat, már holnap hozzá lehet kezdeni a változtatáshoz, az étrend tervezéséhez, átalakításához.

– A győri nők egy csoportja öt éve együttműködik Szabó Lászlóval. Készülnek-e újabb kísérletre?

– Igen, két új komolyabb megfigyelésben számítok a győriekre: az egyik egy féléves időtartamot ölel fel a mellrák ellen, a másik a vitaminok és a flavonoidok hatékonyságát venné nagyító alá.

– Még egy utolsó kérdés: voltaképpen kicsoda Szabó László?

– Nem vagyok doktor, nem vagyok tudományos munkatárs, ám úgy tűnik, ezen a területen meglehetősen sok minden megérintett. Hiszek a találmányom sikerében, a félmillió üveg fogyása is ezt bizonyítja. Génszintű vizsgálatokat végeztünk, több tízmilliós kutatási eredmények alapján teszünk javaslatot, mit mivel fogyasszon a beteg.
A civil szervezet segítséget kínál a rák elleni küzdelemben. Aki teheti, támogassa adója 1 százalékával az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesületét (számlaszám: 11737007- 20705790). (Győr, Rákóczi Ferenc u. 10. Tel.: 96/519-287, e-mail: rairoda@t-online.hu , www.rakbetegek.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magnóliákat ültettek

A győrszentiváni Váci-iskola udvarát mostantól két nagyméretű magnóliafa díszíti. Tovább olvasom