Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Győri méhészek: munkában egymillió család

Azt mondják a méhészek, lassan kitehetjük a megtelt táblát. A világon nálunk a legmagasabb a "méhsűrűség", egy négyzetkilométerre 10,75 család jut. A megyében dolgozó 600 méhész nagy reményekkel készül a szezonra, pedig nem indul jól az év, a méhek repülnek, azt hiszik, tavasz van.

Tíz évvel ezelőtt félmillió, most pedig a dupláját, egymillió méhcsaládot foglalkoztatnak a hazai méhészek, akik ennek ellenére jó ideje nincsenek többen 15–16 ezernél. Mivel a méznek az unióban keresleti piaca van, nem szabályozott mezőgazdasági terméknek számít, bárki méhészkedésre adhatja a fejét.

A szakma attól tart, hogy jogi szabályozás hiányában a piac, illetve a méhek tűrőképessége fogja szabályozni a jövőben – durvább eszközökkel – a magyar méztermelést.

Az állatorvosok is megkongatták a vészharangot, ha kitör egy betegség, elképesztő gyorsasággal terjedhet és pusztíthat.

Vadász Géza méhész is várja a szezont. Jók a kilátások, reméli, lesz elég égi áldás tavasszal. Fotó: H. Baranyai Edina
Vadász Géza méhész is várja a szezont. Jók a kilátások, reméli, lesz elég égi áldás tavasszal. Fotó: H. Baranyai Edina


– Megyénkben 600 méhész 30 ezer méhcsaláddal dolgozik. Itt a területarány is kedvezőbb az országosnál, azok száma pedig ugyancsak kevesebb, akiket más munkalehetőség hiányában a kényszer vitt a pályára – tudta meg a Kisalföld Varga Tamás Imre megyei méhészeti szaktanácsadótól, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei képviselőjétől.

A szakma kilátásai jók, az unió évi mézimportszükségletének több mint tizedét – nagyjából 20 ezer tonnát – a magyarok szállítják, megélni mégis nehéz belőle, egyrészt a növekvő kiadások miatt, másrészt azért, mert a felvásárlói árak nem mindig követik a világpiaci tendenciát. Most például a kilogrammonkénti 3,35 USA-dollár itthon csak 600–620 forintot "ér".

"Ezt kínálják a felvásárlók, elég megalázó módon, extraprofitért cserébe" – panaszolják a méhészek, akik a keserűség ellenére bíznak a megfelelő csapadékban és nagy reményekkel készülnek az áprilisban beköszöntő szezonra. Most a lázas előkészületek folynak, gyártják a kereteket, kaptárakat. A méheknek jól megérdemelt szabadságukat illene tölteniük, a szokatlanul enyhe január azonban sajnos kicsalogatta őket. Pedig nem szabadna repülniük, élelem és tartós meleg nélkül már sokan elpusztultak.

Olvasóink írták

  • 1. tradermike 2012. január 26. 13:25
    „Egymillió új munkahely: méheknek :o)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünnap a vámünnepen

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint a vám- és pénzügyőri, illetve bűnügyi szakág ma… Tovább olvasom