Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Győri közmeghallgatás: még mindig vita a Dunakapu térről és az Auchanról

Az idei győri közmeghallgatáson az Auchan-beruhazás, a Dunakapu téri régészeti feltárás és a mélygarázs, valamint a Szitásdomb körüli útproblémák jelentették a slágertémákat.


18 óra 14 perc

A közmeghallgatás véget ért, a következő közgyűlés január végén lesz Győrben.

A képviselők kaptak házi feladatot is Borkai Zsolttól: közeleg a vagyonnyilatkozatok leadási határideje, így a két ünnep között akár neki is állhatnak a képviselők a számadásnak. 

18 óra 13 perc

Hol a Vaskakas kút? - hangzott el valószínűleg záró kérdésként a sorok közül.

Fűke Péter városépítési osztályvezető válaszában azt mondta: a kút eltávolítása műszakilag teljesen rendben történt, a rekonstrukciója folyamatban van, s Dunakapu tér felújítása után visszakerülhet a helyére, vagy annak a közelébe. 

18 óra 6 perc

A közműdíjak emelésénél Borkai Zsolt közölte: a Pannon-Víz felé csak javaslatot tehet, hisz Győr nem 100 százalékos tulajdonosa a vízműnek. "A jövő évi emelés inflációval arányos" - tette hozzá Győr polgármestere.

A győri buszközlekedés kapcsán Borkai Zsolt elmondta (ez a felvetés írásban érkezett): évente eddig 400 millió forintot fizetett Győr városa a rendszer fenntartásáért, de most már ennél jóval jelentősebb, egymilliárdos összegre lenne szükség, vagy a drasztikus kilométer-csökkentésre.

Az egyelőre ingyenes Citybusz szolgáltatást viszont sikeresnek tartja Borkai Zsolt.

17 óra 58 perc

A Szitásdomb és az Auchan-beruházás kapcsán Győr polgármestere leszögezte: mindkét esetben a szóban forgó terület magánkézben volt, s ezekbe az adásvételi szerződésekbe nem szólhat bele a város.

Az Auchan-beruházás kapcsán újra elmondta Borkai Zsolt (ez a novemberi közgyűlésen is többször elhangzott): "egymilliárdos útfejlesztéseket hozhat a francia áruházlánc Győrbe, de egyelőre semmire nem mondtunk igent, csupán a rendezési terv módosításáról született döntés". 

17 óra 54 perc

Jöjjenek a válaszok: a Dunakapu téri feltárt várromok "téliesítése" a régészek feladata, nem a városé. "Győr ennek a számláját állni fogja, de más közünk nincs ehhez" - mondta Borkai Zsolt.

Győr polgármestere a Dunakapu tér kapcsán kifejtette: "egész évben hisztériakeltés zajlott ez ügyben, s arról soha nem beszélt senki az Arrabona Városvédők közül, hogy több százmillió forintjába fog kerülni a városnak a várfalak bemutatása üvegfalakon keresztül".

Borkai Zsolt szerint a múlt értékeinek megőrzése korrekt módon meg fog történni, de a parkolóhelyekre szükség van a tér alatt, s ez a környékbeli vállalkozók érdeke is, hisz a vendégeik, vásárlóik jelenleg nehezen tudnak megállni itt".

Végszóként arról beszélt Borkai Zsolt: külföldi utazásaim során többnyire azt tapasztaltam, hogy "múlt értekei, valamint a jelen vívmányai kiválóan megférnek egymás mellett". 

17 óra 49 perc

Egy fiatal férfi azt kéri: a T-Mobile pinnyédi adótornyának ügye záruljon le végre, s ebben segítsen a városvezetés.

17 óra 46 perc

Szigeti Ferenc, az Arrabona Városvédő Egyesület építésze továbbra sem ért egyet a Dunakapu téri mélygarázsépítéssel, mivel szerinte ez a létező legdrágább megoldás.

Hozzátette ugyanakkor Szigeti Ferenc: örömteli, hogy a városvezetés a várfalak bizonyos részeinek a bemutatása mellett döntött.

17 óra 45 perc

Sajnos, egy-egy hozzászólás után nem reagál azonnal a városvezetés illetékes tagja, s így nem egyszerű követni a vitát. 

17 óra 42 perc

A következő hozzászóló Haba Vilmos, a győri Jobbik elnöke, bár elmondása szerint "most nem politikusként van jelen". (Utóbbi kijelentés számunkra egyébként értelmezhetetlen, de ezen most lépjünk át elegánsan.)

Haba Vilmos az Auchan-beruházás kapcsán azt kérdezte: miért nem mondja el senki sem, hogy itt nem csupán áruház épül, hanem olyan logisztikai központ, ahová naponta 180 kamion fog érkezni?

Ezenkívül Haba Vilmos azt is nehezményezte, hogy a vízdíj európai összehasonlítást is tekintve rendkívül magas a vizek városában.

17 óra 40 perc

Borkai Zsolt az előző hozzászólótól a hatodik percben vonta meg a szót - mint írtuk, egy-egy győri állampolgárnak 3-3 perc áll rendelkezésére -, s végül azt ígérte, hogy írásban korrekt választ kap a felvetésekre.

17 óra 33 perc

A Dunakapu téren a Vaskakas kút "eltüntetését" kéri számon egy másik úr, aki a belvárosi forgalom egyirányúsításával sem ért teljesen egyet.

Elmondása szerint ezen lépés következtében egyes autósok jóval több pénzt kénytelenek így "elpöfögni".

Az úr szerint a közmeghallgatás ideje nem túl szerencsés Győrben; véleménye szerint nem advent idején, karácsony előtt pár nappal kellene ezt az ülést megtartani.

Végül, a Szitásdomb közismert megközelítési problémáját is még egyszer felhozta ez a felszólaló.  

17 óra 32 perc

Egy hozzászóló azt kérdezi, hogy a Dunakapu téren feltárt várromok télen milyen módon kívánja védeni a városvezetés?

17 óra 29 perc

Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetője a Bem téri és Szent Imre úti forgalomnövekedés kapcsán elmondta: mindkét esetben készültek-készülnek tervek a forgalomenyhítésére.

17 óra 22 perc

Most jöjjenek a válaszok: Lipovits Szilárd jegyző elismeri, hogy a Szitásdomb közeli B2-es utat egyelőre nem sikerült átadni a forgalomnak.

Az uszoda kapcsán Borkai Zsolt leszögezte: nem városrésznek ígérték meg az 50 méteres uszoda megépítését, hanem Győrnek.

"Szakemberek javaslatai alapján fogjuk eldönteni, hogy Győrnek melyik részében épüljön meg az uszoda.

Az mindenképp jó hír, hogy a 2017-es ifjúsági olimpia sikeres pályázata esetén a kormány államgaranciát vállalt, s így jó eséllyel megvalósult az 50 méteres uszoda" - tette hozzá Győr polgármestere. 

17 óra 19 perc

A Szent Imre úti megnövekedett forgalomra, a Szentlélek templomtól a szabadhegyi vasútátjáróig tartó állandó torlódásokat említette egyre súlyosabb problémaként egy úr.

Javaslata szerint ha a közeli Praktikerbe a Szauter úton térnének be a teherautók, akkor nem terhelnék a városrész valóban egyre súlyosbodó közlekedési helyzetét.

17 óra 16 perc

A Bem tér körüli egyre kritikusabb parkolási helyzetre hívta fel a figyelmet egy ott lakó férfi. 

17 óra 14 perc

A harmadik hozzászóló az évek óta húzódó győri uszodakérdést feszegeti. "Kérem, az 50 méteres uszodát Marcalváros II-n építsék meg, s ne a belváros közelében. Az előző városvezetés és Önök is megígérték az uszodát többször a marcalvárosiaknak" - hívta fel a figyelmet a marcalvárosi úr az ismerősen csengő kampányígéretekre. 

17 óra 13 perc

A második hozzászólás sokkal békésebb - hiába, közeleg a karácsony -, s a győrszentiváni idei fejlesztéseket (közvilágítás, közutak fejlesztése) méltatja egy hölgy. 

17 óra 12 perc

Erős a kezdés: a Szitásdomb körüli útanomáliákat (B2-es út) feszegette egy úr. Röviden a probléma: gyakorlatilag megközelíthetetlenek bizonyos részei lakóparknak. 

17 óra 9 perc

Röviden a közmeghallgatás (játék)szabályairól: egy hozzászólás maximum három percig tarthat, s a felvetésekre írásbeli választ is kapnak a felszólalók. 

17 óra 6 perc

A különleges ülésen eddig 16 képviselő jelent meg, azaz határozatképes a testület. Közügyek iránt érdeklődő győriekből körülbelül 50-60 foglal helyet a díszteremben.

A megjelent győriek közügyekkel kapcsolatos kérdéseket tehetnek fel, illetve javaslatokat is fogalmazhatnak meg.

A közmeghallgatást törvény írja elő; az ülést a következő évi költségvetés elfogadása előtt kell megtartani.

Előzetes

A közmeghallgatás "hivatalos" témája Győr jövő évi költségvetése, de bármilyen más ügyben is felszólalhatnak a megyeszékhely polgárai.

Információnk szerint a Széles-földeken tervezett Auchan-beruházás kapcsán várható több észrevétel is.

Borkai Zsolt a pulpituson - fotó: Kisalföld-archívum.
Borkai Zsolt a pulpituson - fotó: Kisalföld-archívum.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Tabornok 2011. december 30. 03:38
  „http://www.kisalfold.hu/sport/ket_ev_mulva_elkeszul_a_gyori_fedett_uszoda/2048982/

  "RégiGyőr 2011.12.28. 11:24
  Érthetetlen, hogy nem vétózza ezt meg semmilyen hivatalos szerv," Tényleg nem érted? A fidesz kezében van az államhatalom, minden civil kontroll nélkül, tehát minden állami szervet, ők irányítanak.
  "Mondottam, ember küzdj és bízva bízzál!"”
 • 28. apex 2011. december 29. 14:42
  „A polgármester elfelejti közölni, hogy mennyibe kerül megépíteni ezt a parkolóházat. A Révai úti parkolóház bérlése mennyi veszteséget okoz a városnak? A Pápai úti szeméttelep biogáz hasznosításának eladásáról sem hallani.
  A Komszolt a szabálytalan hulladékkezelés miatt 170 millióra büntették. Folyamatosan botrányok kísérik a városháza tevékenységét.<moderálva>”
 • 27. RégiGyőr 2011. december 28. 11:24
  „230 parkolóhely, az egész tér kipakolását jelenti. Ugyanakkor a gőzfürdőnél a Jókai utcában és a Frigyes laktanya alatt is, a karácsonyi forgalomban is 100 fölött voltak a szabad parkolóhelyek. A Frigyes laktanya alatti parkolóban összesen 160 parkolóhely van, közel akkora területen mint a Dunakapu tér. 230 parkoló létesítésével hogy lesznek megőrizve a múlt értékei? (sehogy) Érthetetlen, hogy nem vétózza ezt meg semmilyen hivatalos szerv, hogy ilyen megtörténhet.”
 • 26. RégiGyőr 2011. december 28. 11:23
  „230 parkolóhely, az egész tér kipakolását jelenti. Ugyanakkor a gőzfürdőnél a Jókai utcában és a Frigyes laktanya alatt is, a karácsonyi forgalomban is 100 fölött voltak a szabad parkolóhelyek. A Frigyes laktanya alatti parkolóban összesen 160 parkolóhely van, közel akkora területen mint a Dunakapu tér. 230 parkoló létesítésével hogy lesznek megőrizve a múlt értékei? (sehogy) Érthetetlen, hogy nem vétózza ezt meg semmilyen hivatalos szerv, hogy ilyen megtörténhet.”
 • 25. RégiGyőr 2011. december 28. 11:12
  „Mentsük meg a győri Duna bástyát civil kezdeményezés: http://www.facebook.com/profile.php?id=100003183813957&sk=info”
 • 24. Tabornok 2011. december 27. 13:47
  „Ennyit a polgármesterről!

  http://www.kisalfold.hu/sport/ket_ev_mulva_elkeszul_a_gyori_fedett_uszoda/2048982/”
 • 23. mir 2011. december 22. 20:38
  „14

  Én ugyan nem szavaztam rá sem tavaly sem 2006-ban”
 • 22. felderítő010 2011. december 22. 15:01
  „Bucika! A p.m.-úr válaszaiból ítélve az újságírónak nagyon meg kellett szenvednie mire megszületett,a cikk, bár hiányosan is.Jó lesz,ha hozzá szoksz,itt az van amit a p.m. akar és amit a pénz demokráciája diktál neki.”
 • 21. felderítő010 2011. december 22. 14:03
  „Tisztelt Polgármester Úr!A földalatti garázst nem kérte öntől Győr lakossága,az Auchant Úgyszintén nem,Pinnyédre egy meglévő átjátszó torony mellé ,ami kiválóan szolgáltat úgyszintén nem.DE kért a lakosság jó utakat ,uszodát,kerékpár utakat,ez főleg Pinnyédre lenne időszerű,ahol a Pillangó lakópark felé nagymértékben megnövekvő gépjárműforgalom ezt indokolná.A helység közelsége miatt sokan választanák ezt a közlekedési formát,akár gyermekekkel is,a város egyetlen megmaradt zöldövezetébe. A megválasztásához Ön Győr lakossága érdekeiért kapott felhatalmazást,és nem pedig kimondottan a multik s pénzemberek érdekeiért.Én remélem Győr lakossága értékelni fogja az Ön munkáját,mert nem szeretném,ha a megye egy másik "gyurcsányit" adna az országnak.”
 • 20. pappe 2011. december 22. 11:26
  „19-hez: Hát nem! :)”
 • 19. Tündenéne 2011. december 22. 10:56
  „14. pappe 2011.12.22. 08:44

  Azért az itt kommentálók nem alkotják Győr választóinak reprezentatív mintáját ezek szerint :)”
 • 18. zoltania2 2011. december 22. 09:59
  „Akkor ezek szerint ismét egy szó sem hangzott el a hangoztatott híres "B" tervről már ami a Magvassy-t illeti. EZt úgy vehetjük semmi nem lesz belőle!!!!!!!!!! Köszönjük " igazmondó " képviselők!!!!!!!!!! vagy inkább blöff királyok! EGY BLÖFF- EGY VOKS !”
 • 17. Tabornok 2011. december 22. 09:57
  „"Bucika 2011.12.22. 09:02
  a polgármester a lakosság érdekeit kell hogy képviselje," Te aranyos idealista! Amit leírtál az lenne a normális és jó. Írhatnám azt is, hogy az az elmélet a gyakorlatot, pedig ismerjük.”
 • 16. pappe 2011. december 22. 09:06
  „15-höz: "mivel a polgármester a lakosság érdekeit kell hogy képviselje" Szegény nagyon fáradt lehet ám, az éjszakákba nyúló parlamenti ülések miatt. :-)”
 • 15. Bucika 2011. december 22. 09:02
  „T. Polgármester Úr
  A pinnyédi új adótorony létesitése a már meglévő környezetében indokolatlan, annál is inkább mert akiknek az érdekében készülne nem kérik, sőt ellenzik. A felszólaló után a válaszokban nem találtam erre vonatkozóan az Ön válaszát. Nem voltam jelen igy nem tudom, hogy miért nem válaszolt, vagy csak a fenti cikkből maradt ki. Kérem vizsgálja meg a témát és mivel a polgármester a lakosság érdekeit kell hogy képviselje, akkor számomra egyértelmű, hogy ha a lakosság nem kér valamit, akkor azt nem erőltetik rá akkor sem, ha a szolgáltató , vagy valaki más érdeke úgy kivánja.”
 • 14. pappe 2011. december 22. 08:44
  „Kérdés: Ha ennyien kritizálják a polgármestert, akkor kik és miért választották meg (választották újra)?”
 • 13. oPTiKa 2011. december 22. 08:38
  „Hááát, a polgármester teljesítményét most inkább nem kommentálnám...”
 • 12. bazsifekete 2011. december 22. 07:56
  „Röviden jellemezném az itt leírtakat:
  http://www.youtube.com/watch?v=_y8TKwCu3Fo”
 • 11. Tabornok 2011. december 22. 01:49
  „"9. DK 2011.12.21. 22:17" Itt nem kell nyalni, miért csinálod?
  "Az uszoda kapcsán Borkai Zsolt leszögezte: nem városrésznek ígérték meg az 50 méteres uszoda megépítését, hanem Győrnek."
  Igaza van. Ki az az ökör, aki marcalvárosi uszodát akar?! Azért kellene a Marcal II-őn megépíteni egy versenyzésre is alkalmas uszodát, mert az Győr legsűrűbben lakott területe, mert közel az autópálya, mert ott van egy intézménysor, bölcsöde, iskola.
  Borkaiék a sátras uszoda és az élményfürdő közé a gátra akarják megépíteniaz uszodát. Ennyi eszük van.”
 • 10. Tabornok 2011. december 22. 01:38
  „"Borkai: Eredményes évet zár Győr" Igaza van a polgármester elvtársnak.
  Nagy eredmény, hogy megszüntették a Dunakapu téri piacot. Többet ott győriek nem árulhatnak és nem vásárolhatnak. Ez is nagy eredmény.
  Megszüntették a rakparton több száz ember ingyenes parkolási lehetőségét. GRATULA!
  Januártól kibővítik a fizetős parkolási területet tehát, ahol eddig térítésmentesen parkolhattunk, ezután fizethetünk. Ez ám az eredmény polgármester et..
  Győr városának polgármestere és pártja, ott akaszt a Győrben élőknek, ahol tud.
  Ez ám az eredmény, Tisztelt Polgármester "Úr"!”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajon fehér karácsonyunk lesz? Alaposan behavazott a megyében - Galéria, videó

A megye nagy részén havazik, vagy havazott reggel. A főutak mindenütt sónedvesek, de az alsóbb rendű… Tovább olvasom