Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Győri közgyűlésen a Quaestor-ügy: egymilliárd forinthoz nem nyúlhat az önkormányzat az MNB vizsgálata miatt

Reszkethetnek a notórius szemetelők Győrben! A köztéri kamerarendszert csatasorba állítják a szemetelők megfékezésére. Borkai Zsolt szerint "ETO-ügyben ördöngös jogi helyzet alakult ki".


11.58

A márciusi győri közgyűlés véget ért.

11.44 - "Ameddig a Magyar Nemzeti Bank vizsgálatot folytat a Quaestornál, addig nem nyúlhat a város a 1 milliárd forinthoz" 

Varga Márk kérdésére Nagy Tamás gazdasági főosztályvezető leszögezte: az önkormányzat 1 milliárd forint értékben vett állampapírt a Quaestoron keresztül.

Ez egyébként már korábban is kiderült, de az új információ, hogy "ameddig a Magyar Nemzeti Bank vizsgálatot folytat a Quaestornál, addig nem nyúlhat a város a 1 milliárd forinthoz".

Borkai Zsolt Fodor Roland megjegyzésére ezt azzal egészítette ki, hogy "jelenleg egyébként sem venné ki a pénzt az önkormányzat, mivel rendkívül kedvező a pénz kamatozása. A kamatfizetés júniusban lesz".

Nagy Tamás hozzátette Varga Márk kérdésére: "más brókercégeknél nincs pénze a győri önkormányzatnak".


11.36

A győri önkormányzat 6,4 millió forinttal megemeli a Győr-Szol törzstőkéjét. Az ok: az Ipari Parkban az iparvágány tervezett meghosszabbítása. A Győr-Szol törzstőkéje így 7,94 milliárd forintra nőtt.

Sági Géza, a Győr-Szol vezérigazgatója szerint a beruházás év végéig elkészül.

11.26 - Vita a győri lakásrendeletről

Varga Márk (MSZP-Együtt) szerint az előttünk álló rendeletmódosítás kimondja, hogy a Magyar Nemzeti Banknak rossz a monetáris politikája, de az ebből adódó veszteségeket az önkormányzat a lakosságra hárítja.

Ez azért került szóba, mert a rendeletmódosítás kimondja: a 10 éves részletfizetési lehetőség a bérlakások esetében megszűnne.

Nagy Tamás, az önkormányzat gazdálkodási főosztályvezetője szerint "azonban azért szűnik meg a részletfizetési lehetőség, mert rendkívül kevesen éltek ezzel az elmúlt években".

11.23 - Pénz érkezik az egyesület kasszájába! Íme, az idei év győri sporttámogatásai

A márciusi közgyűlésen az is kiderült, melyik győri egyesületet mennyi pénzzel támogatja a Városháza 2015-ben.

Az egyesületek ide kattintva tekinthetik meg, hogy kaptak-e idén támogatást a győri önkormányzattól, s ha igen, akkor mennyit.

11.21 - Hajszán Gyula nem szólt hozzá az ETO-ügyhöz

A 2020-ig szóló sportkoncepciót elfogadta a közgyűlés. Az ETO-ügyhöz a klub egyik emblematikus labdarúgója, Hajszán Gyula (Fidesz-KDNP) nem szólt hozzá önkormányzati képviselőként.

11.17 - Borkai Zsolt "ETO-ügyben ördöngös jogi helyzet alakult ki"

Borkai Zsolt szerint "ETO-ügyben ördöngös jogi helyzet alakult ki, ezért még segíteni is nehezen tud az önkormányzat".

Győr polgármestere szerint "van olyan befektetői csoport, mely a jelenlegi nehéz, adóságokkal terhelt helyzetben is lát fantáziát az ETO-ban, de a mostani tulajdonos nem fogadta el az ajánlatukat".

11.13

Takács Krisztián (Jobbik) szerint az ETO-helyzet miatt tartózkodni fognak a sportkoncepció elfogadásakor.

Borkai Zsolt szerint "azért, mert nehéz helyzetbe kerültek az ETO-ban focizó gyerekek, nem szabad, hogy más sportágak fiatal versenyzői is nehéz helyzetben találják magukat, ezért kell elfogadni a sportkoncepciót most".

11.09

Az ellenzék részéről Neupor Zsolt egyenlít a frappáns mondatok mérkőzésén. "A városvezetés legalább a versenysporthoz magas szinten ért" - mondta Neupor Zsolt.

A DK-s képviselő egyébként azt hiányolja a sportkoncepcióból, hogy a 2017-es ifjúsági olimpiai helyszínek későbbi hasznosításáról kevés szó esik a dokumentumban.  

11.02 - Borkai Zsolt szívesen ad tanácsot Pollreisz Balázsnak arról, mi a különbség a testnevelés és a torna között

Terítéken a győri sportkoncepció. Pollreisz Balázs (MSZP-Együtt) örömtelinek tartja, hogy a szabadidő sportra is koncentrál a város a 2017-es ifjúsági olimpiai fesztivál mellett.

Pollreisz Balázs egy személyes családi esetet is említett. Elsőosztályos kisfia otthon elmesélte, hogy a mindennapos testnevelés keretében az osztályteremben testhelyzeteket gyakoroltak.

Borkai Zsolt szerint ez a probléma nem önkormányzati hatáskör, de személyesen szívesen ad tanácsot Pollreisz Balázsnak, mi a különbség a testnevelés és a torna között. Eddig ez a márciusi közgyűlés legfrappánsabb mondata.  

11.01

Neupor Zsolt (DK) kérdésére Borkai Zsolt leszögezte: kedden és pénteken lesz őstermelői piac a győri Dunakapu téren.

10.55

A két éves beszámoló után négy kisebb horderejű téma következik. Utána viszont jön Győr 2020-ig tartó sportkoncepciójának tárgyalása, ahol várhatóan terítékre kerül az ETO jövőbeni sorsa is. Erről szóló előzetesünket ide kattintva tekinthetik meg.

10.51 - "Nem cél a reggeli órákban a szabálytalanul parkolók büntetése Adyvárosban" 

Az adyvárosi parkolási nehézségek is szóba kerülnek Glázer Tímea (DK) kérdésére. Borkai Zsolt polgármester kiemelte, hogy "ebben a városrészben valóban szűkek jelenleg a parkolási lehetőségek, a probléma enyhítésére van az önkormányzatnak koncepciója".

Truka István hozzátette: "nem cél a reggeli órákban a szabálytalanul parkolók büntetése, de délelőtt, vagy kora délután Adyvárosban is van lehetőség a szabályos parkolásra".

10.50

"A gyorsabb adminisztráció révén a közterületi jelenlét ideje valamint a szabálytalan parkolás miatti intézkedések száma 2013. évihez képest közel duplájára nőtt. Tendenciaként figyelhető meg, hogy míg a Belváros zárt övezetében csökkent a közlekedési és parkolási szabálysértések száma, addig a város többi területén jelentősen nőtt" - közölte Truka István.

"A szabálytalanságok nagy része a járdán történő várakozással, a rakodási területek, valamint a mozgáskorlátozottak számára fenntartott várakozóhelyek elfoglalásával és a megállási tilalom megszegésével függ össze. 2014-ben több mint 5300 gépjárművezetővel szemben kellett intézkedni, ezen belül kerékbilincset 626 esetben helyezünk fel, míg szabálytalanul várakozó gépjárműveket 595 esetben szállítottunk el" - közölte a Győri Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat vezetője.

10.49 - A közterület felügyelők mostantól késő estig az utcán lesznek 

"A városüzemeltetés területén újszerű megoldásokat is alkalmazni fognak közterület felügyelők, növelni fogják a hatékonyságot, de további intézkedések bejelentésére is készülnek tavasszal. Az egyik kiemelt terület a köztisztaság, közterületeink tisztán tartása és a zugszemetelés meggátolása, illetve a szabálytalan parkolások visszaszorítása" - jelentette be csütörtökön Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP), Győr alpolgármestere.

"Annak érdekében, hogy tovább javuljon a köztisztasági helyzet a Közterület Felügyelet két fővel emeli meg munkatársainak számát idén, amellyel a szervezet az ellenőrzések hatékonyságát kívánja javítani. További változás, hogy a felügyelők jelenlétét a késő esti órákig, illetve a hétvégére is kiterjesztették, a város nagyrendezvényein pedig kiemelt létszámban vesznek majd részt, hogy biztosítsák a programok és környezetük zavartalan rendjét" - tette hozzá Radnóti Ákos.

10.46

Ismét egy éves beszámoló következik. Ez is fontos Olvasói szempontból, legalábbis ha a tudósítói képeket tesszük meg mércének.

Következik a Győri Közterület Felügyelet és Mezei  Őrszolgálat tavalyi évének bemutatása.

10.43 - Reszkessenek a szemetelők!

Horváth Csaba leszögezte: idén összedolgoznak a Közterület Felügyelőkkel annak érdekében, hogy a szemetelőket elkapják. Az ügy érdekében a győri köztéri kamerarendszert is csatasorba állítják, vagyis ezentúl reszkethetnek a notórius a szemetelők!

10.38

Horváth Csaba válaszai: "kábítószeres bűncselekményekről konkrét adatokat most nem tudok adni, de hamarosan elküldöm a számokat a közgyűlésnek. A pannonhalmi rendőrőrs-parancsnok pótlása megtörtént, ez nem érinti a győri szervezetet".

10.31 - Képviselői kér(d)ések a győri rendőrkapitánynak

Jönnek a képviselői kér(d)ések. Fodor Roland (Jobbik) azt kérdezi, hogy a kábítószeres bűncselekmények száma hogyan alakult tavaly Győrben? Juhász István (MSZP-Együtt) arról érdeklődik, hogy a pannonhalmi rendőrőrs-parancsnok felmentése és előzetesbe helyezése szervezeti átalakításokkal jár-e Győrben?

Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP), alpolgármester, Adyváros önkormányzati képviselője azt kéri, hogy körzetében a rendőrök járőrös szolgálatot is végezzenek.

Bárány István (független) szerint az Újbácsai úton szükség van több traffipaxos ellenőrzésre, mivel a közeli iskolába nehezen jutnak el a gyerekek jelenleg.

Takács Krisztián (Jobbik) szerint a Belvárosban sétáló migránsok "csökkentik az emberek szubjektív biztonságérzetét".  

10.27 - Íme, a győri rendőrség idei céljai

A beszámoló végén, nézzük, melyek a Győri Rendőrkapitányság legfőbb célkitűzései 2015-ben:
- a közterületi bűnözés visszaszorítása.

- az utazó bűnözéssel szembeni fellépések fokozása.

- a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítása.

- a gépjárművekhez kapcsolódó bűncselekmények, valamint a lakásbetörések számának a visszaszorítása.

- a polgárőrséggel való együttműködés erősítése.

- a baleset megelőzési tevékenység fokozása.

- a győri kulturális, idegenforgalmi, ünnepi és sport rendezvények rendőri biztosítása.

10.25

"A családon belüli erőszak vonatkozásában komoly erőfeszítéseket tettünk a hatékony és gyors problémakezelés érdekében" - közölte Horváth Csaba. Hozzátette: "kiskorú veszélyeztetése miatt 10 esetben rendeltünk el nyomozást".

10.23

A lakásbetörések vonatkozásában emelkedés tapasztalható, számszerűen 268 ilyen bűnügy történt Győrben. A kisalfold.hu csütörtökön foglalkozott hosszabb írásban az autólopásokkal, feltörésekkel. Ebben a cikkünkben a friss győri adatokat is megtalálják.

10.20 - Nem sok bűncselekményt követnek el a migránsok

"A migrációs helyzet komoly hatással nem volt Győr közbiztonságára" - jelentette ki Horváth Csaba.

10.18 - Ha balhé van, akkor a kiváltó ok sok esetben a túlzott alkoholfogyasztás

"Lopás bűncselekményi kategóriában az előző évhez képest kismértékű emelkedés tapasztalható (3024-ről 3289-re). Örömteli ugyanakkor, hogy  a felderítés tekintetében az elmúlt öt év legjobb eredményét értük el" - közölte Horváth Csaba rendőrezredes.

A garázdaság bűncselekmények előfordulása 109-ről 68-ra csökkent Győrben. A személy elleni bűncselekmények vonatkozásában csökkent a szándékos testi sértések száma (182-ről 164-re). A kiváltó ok sok esetben a túlzott alkoholfogyasztás. "A garázdák és a súlyos testi sértéseket elkövetők személyét döntően felderítjük" - tette hozzá a Győri Rendőrkapitányság vezetője.

10.15

Miközben Horváth Csaba rendőrezredes beszélt, A profi című film Morricone-zenéje csendült fel az egyik képviselő mobilján.

10.14

Győr-Moson-Sopron megyében a bűncselekmények 53,5 százaléka a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén és eljárásaiban történt.

Az illetékességi területet azért kell hangsúlyozni, mert ezalatt nem csupán Győrt kell érteni, hanem a Győr környéki településeket is.

A közterületeken elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt öt évben folyamatosan csökkentek Győrben: 2013-hoz viszonyítva a tavalyi évben 14 százalékkal kevesebb regisztráltak a rendőrök.

10.11 - Így dolgozott a győri rendőrség tavaly - elkezdődött a beszámoló

Első körben a Győri Rendőrkapitányság 2014. évi beszámolójára kerül sor. Előadó: Horváth Csaba rendőrezredes, a Győri Rendőrkapitányság vezetője. A teljesség igénye nélkül a legfontosabb adatokat ismertetjük online tudósításunkban.

10.06

Takács Krisztián (Jobbik) és Pollreisz Balázs (MSZP-Együtt) is azt kéri, hogy Győr 2020-ig szóló sportkoncepciójának tárgyalását most halasszák el. "Véleményem szerint az ETO kapcsán komolytalan az anyag" - hangsúlyozta Pollreisz Balázs.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) nem támogatja a két ellenzéki képviselő indítványát. "Győrben szerencsére a sportélet nem csupán az ETO-ról szól. Azt most is meg tudom erősíteni, hogy az utánpótlásképzést az ETO-nál lehetőség esetén meg szeretnénk tartani" - tette hozzá Győr polgármestere.

A képviselők végül úgy döntöttek, hogy most tárgyalják a sportkoncepciót. 

10.03

A közgyűlésen Borkai Zsolt kiemeli, hogy Bede-Fazekas Csaba győri színész, énekes Kossuth-díjat kapott Áder János köztársasági elnöktől.

10.02

A márciusi közgyűlés elkezdődött, az ülés határozatképes.

Előzetes

A márciusi győri közgyűlés napirendi pontjait ide kattintva tekinthetik meg. Itt pedig elolvashatják csütörtöki írásunkat Győr 2020-ig tartó sportkoncepciójáról, feltehetőleg ennek tárgyalásakor esik majd szó az ETO jövőjéről.

A Győri Rendőrkapitányság éves beszámolójára szintén utaltunk a héten az autólopások kapcsán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többé nem maradhat egyedül pilóta?

Az első győri pilóta és egy volt légiforgalmi irányító véleményét kérdeztük a lezuhant… Tovább olvasom