Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: Vörös Gyula rikító sárga pólóban vállalt szolidaritást Vámosszabadi lakói mellett

A júniusi győri közgyűlésén a Dunakapu térre tervezett új szobor együttesről szóló előterjesztést Borkai Zsolt visszavonta.11.04

A júniusi győri közgyűlés véget ért, viszontlátásra szeptemberben.

Aranyos jelentettel zárult egyébként a júniusi közgyűlés: Borkai Zsolt az ülésteremben hagyta a telefonját, melyet az egyik takarító hölgy vett észre, s vitt a polgármester után, aki nem győzte megköszöni mindezt. 

Kellemes hétvégét, jó pihenést kívánunk Olvasóinknak!

11.01

Látványos a júniusi közgyűlés vége: Vörös Gyula (független) rikító sárga pólóban vállal szolidaritást Vámosszabadi lakói mellett - a képviselő Vámosszabaditól alig pár kilométerre, Bácsán él -, akik másfél hete tiltakoznak a tervezett menekülttábor ellen.

Borkai Zsolt Vörös Gyula kérdéseire tömören úgy reagált: "ezt a csatát elsősorban Vámosszabadinak kell megvívni, Győr ez ügyben sok mindent nem tud tenni. Természetesen a menekülttábor nyitásának feltételeiről korrekt tájékoztatásra van szükség".


Vörös Gyula sárga pólóban Vámosszabadi mellett
Vörös Gyula sárga pólóban Vámosszabadi mellett


10.58

A győri Levéltár igazgatója marad Bana József, a Győri Filharmonikus Zenekar pedig továbbra is Fűke Géza vezeti.

10.55

Intézményvezetőkről dönt a közgyűlés - zárt ülés.

10.52

A Magyar Állam kizárólagos tulajdonában és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében áll jelenleg a győri 5470/10 hrsz-ú töltés megnevezésű 7 ha 1025 m2 területű, a győri 5756/2 hrsz-ú töltés megnevezésű 2 ha 3283 m2 területű és a győri 5778/5 hrsz-ú gazdasági épület, udvar megnevezésű 5919 m2 területű ingatlan.

Ezek az ingatlanok érintettek a 2017-es Győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcsolódó fejlesztésekkel. Ezért a Városháza kéri, hogy ezek területek térítésmentesen önkormányzati tulajdonba kerüljenek.

A képviselők ezt az előterjesztést is támogatták szavazatukkal.

10.44

Azért csak összejött röpke 10 perces vita az "Egyházak támogatására szolgáló pályázati keret felosztása" kapcsán.

Neupor Zsolt (DK) annak adott hangot, hogy "ha az egyik egyház székeket vásárolhat pályázati keretből, akkor a másik laptopot miért nem?".

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint "egy pályázat során nem kötelező megindokolni, miért nyer az egyik pályázó, s miért nem".    

10.33

Gyorsan pörögnek a napirendi pontok: komoly vitára már nem kell számítani.

A témák kifejezetten nyáriasak, most például arról született döntés, hogy Győr testvérvárosi kapcsolat létesít az orosz Nyizsnyij Novgorod városával. Hurrá!

10.32

A győri önkormányzat a rendezésiterv-módosításával azt is megszavazta, hogy ezentúl be lehet fedni a sétálóutcákat és az udvarokat a
történelmi belváros egy részén.

10.29

Kun András (MSZP) azt kérdezi, hogy a Bécsi kapu tér alá esetlegesen tervezett mélygarázs építésének tiltását miért oldják fel?

Révi Zsolt városi főépítész válaszában leszögezte: Győrben két téren, a Széchenyin és a Gutenbergen elvi lehetősége sincs mélygarázs építésének, míg a Virágpiac és a Bécsi kapu tér esetén a tiltás feloldása semmire sem kötelez. 

10.28

A Győri Építési Szabályzatról és a Győri Szabályozási Tervéről szóló rendelet módosítása van terítéken.

10.26

A kéményseprői díjak csökkentését megszavazták a képviselők.

10.22

Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) megjegyzi: Győrben 30 ezer embert írta alá a rezsicsökkentést támogató íveket. A képviselő szerint ez összességében "azt is eredményezheti, hogy a fogyasztók nagyobb hajlandóságot mutatnak majd a számlák kifizetésére, bár véleményem szerint inkább arról van szó, hogy az emberek nem tudják hónapról hónapra kiegyenlíteni a magas terheket". 

10.17

Kun András (MSZP) a tavaly év végi győri díjemelést hozza fel, s azt kérdezi, hogy "az akkori érvek az emelés mellett már nem élnek?"

A szocialista képviselő hozzátette: minden olyan ügyet támogat, amely a lakosság terheit mérsékli. 

10.15

Átlagosan 33 százalékkal csökkenek a kéményseprői díjak Győrben a rezsicsökkentés révén július 1-től.

A szilárd tüzelésű kémények esetében a csökkenés mértéke 11 százalékos, míg a gázkémények esetében 45 százalékos. Erről szóló anyagunkat ide kattintva tekinthetik meg!

10.11

A visszavonás tükrében túl sok izgalmas témát nem tudunk említeni; várhatóan gyorsan véget fog érni a nyári szünet előtti utolsó közgyűlés.

Azon Olvasóinknak, akik előszeretettel kattintanak a közgyűlési tudósításainkra tudunk azonban biztató is mondani: szeptemberben két győri közgyűlést is tartanak a Városházán.

10.09

A Dunakapu térre tervezett szobor együttes előterjesztését visszavonta Borkai Zsolt. A visszavonás okáról egyelőre nem tudunk bővebbet; a témában írt korábbi cikkünket ide kattintva olvashatják el.

10.07

A közgyűlés elkezdődött; ugyan több képviselő hiányzik, de ettől függetlenül az ülés határozatképes. 

Előzetes

A nyári szünet előtti utolsó győri közgyűlés komoly viták nem várhatóak, de terítékre kerül tizenegy műemléki ház felújítása, valamint az is, hogy új szobor, Szent István és családja költözhet a Dunakapu térre a Duna bástya előtti részre.

Az összes júniusi előterjesztést ide kattintva tekinthetik meg!

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Alajos 2013. június 30. 22:59
  „Nagyot téved a városvezetés, ha azt hiszi, hogy a tábor semmi problémát nem fog okozni a városnak. Ha pedig tudja, hogy lesznek gondok, akkor csak a gyávaság és a pozicióféltés modathatta az idézett mondatot. De ez a pozició-féltés mit fog mondatni Borkai Zsolttal a jövő évi választások időszakában?
  Azt pedig már csak heccből kérdezem: Pintér Pannonhalmán volt, Vámosszabaditól mondjuk 30 kilométerre. A demokrácia jegyében nem kellett volna neki ezt a távot megtenni? Nem kellett volna az ilyen-olyan kötelezettségekről tájékoztatni a tüntetőket? Nem kellett volna esetleg fokozott és nagyon hatékony rendőri jelenlétet ígérni? Mert e tábor leendő lakói is rendezhetnek egy foci-kontinensviadalt, és akkor is lesz órákig tartó harmadik félidő a rendőrökkel? Ki lesz a pályaválasztó?
  Vagy a helyszín már kötött a Széchenyi-téren? És milyen lesz a pálya tájolása: Északon lesz a keletiek kapuja? És ki küldi a bírókat, a mentőket, a rabomobilokat? Milyen bérlettel lehet megtekinteni a mérközést? Mikor és hol lesz a visszavágó?
  Na, joccakát mindenkinek!”
 • 32. Gőcze_László 2013. június 30. 11:01
  „Azt hiszem, kedves toto72, nem értette meg az előző hozzászólásomat.”
 • 31. toto72 2013. június 30. 10:30
  „Tisztelt Göcze Úr!
  Az Ön által példaként említett hajdani közgyűlésben 8 fővel még többen ültek...”
 • 30. Gőcze_László 2013. június 30. 09:50
  „A cikkhez mellékelt fotó (és minden hasonló) tökéletesen mutatja, hogy mennyire álságos a költségkímélés címén lecsökkentett képviselői létszám. Az elnökségi pulpitusnál csaknem annyian ülnek, mint a képviselői székeken. Ez egy valamire jó, biztos többséget garantálni minden szavazáskor.
  A hajdani városvezetés megbízott a képviselőtestület hozzáértésben és kellő számú helyet biztosított nekik a más-más szempont alapján megfogalmazott érdemi mondanivalójuk kifejtésére.
  Spóroltak volna mondjuk a két fenyővel, a Széchenyi tér indokolatlanul kifizetett összegeivel vagy a megálmodott multifunkcionális csarnok területszerzésére eddig elköltött, félmilliárdnál nagyobb összegével, a gyalogátkelőhelyeknél elhelyezett egyenkandeláberek idétlen sárga-fekete mázolásával, stb!”
 • 29. Valaki 2013. június 29. 20:41
  „gyula, rikítóvörös póló nem volt a boltba? :)))”
 • 28. Valaki 2013. június 29. 20:40
  „20. isti-58

  Szijja jóska! :)))”
 • 27. dödike 2013. június 29. 07:43
  „Balogh nem akar konfliktusba kerülni a tábor miatt,pedig a tábor betegeit a győri kórháznak kell ellátni.A menekültek Győrbe fognak jönni seftelni meg drogozni,meg a tulajdon sérelmére elkövetni.”
 • 26. toto72 2013. június 28. 22:58
  „Kik szavazták meg háté? Mert erről szerintem pl Borkai sosem szavazott.”
 • 25. Powerarc 2013. június 28. 21:42
  „http://index.hu/belfold/2013/06/28/tomegverekedes_a_debreceni_menekulttaborban/”
 • 24. háté 2013. június 28. 18:49
  „"ezt a csatát elsősorban Vámosszabadinak kell megvívni, - mert ti megélhetési politikusok ezt sunyi, aljas módon megszavaztátok! - <moderálva>”
 • 23. siera 2013. június 28. 18:45
  „Szerintem Borkai úr nagyon jól tudja mit kell tennie! Csak az a baj nem a választói érdekeit képviseli a menekülttábor ügyben!Mert Győrnek sem lesz mindegy ,hogy a városba érkező táborlakók miatt a turisták,itt dolgozó külföldiek (Audi) milyen hírünket viszik a világba!Borkai Úr !! Mi itt lakunk minket mikor vesznek már figyelembe??Mi szavazunk,mi fizetünk adót,mi dolgozunk a gátakon !!! Amikor meg MI szeretnénk valamit akkor csak olyanok érveit hozzák fel akiknek közük nincs ehhez a városhoz!!!!! EU,Pintér úr,menekültügy stb.Kik ŐK????? Ők itt élnek ? És nekik kedvez Borkai Úr??Nem nekünk?Akikkel eddig együtt borozgatott a bornapokon??Akik eddig úgy tekintettek önre mint győrire, egy politikusra aki közülünk való????Egy szó még.Lelkiismeret....”
 • 22. DON 2013. június 28. 16:34
  „20. isti-58 2013.06.28. 15:42
  Úgy, ahogy a tolószékes rocker sem mutat jól az ezredik búcsúkoncertjén, úgy a fénykorán túli polgármesterek sem mutatnak jól a város élén.”
 • 21. toto72 2013. június 28. 16:16
  „isti-58
  Kösz, inkább ne.”
 • 20. isti-58 2013. június 28. 15:42
  „Hol vagy Balogh Jozsef volt Polgármester ur?Jo lenne visszatérni amig ez a hozzá nem értő banda teljesen tönkre nem teszi városunkat!!”
 • 19. zoltania2 2013. június 28. 15:29
  „Javaslatom a tábor új helyére ! Az alföldön a semmi közepén minden lakott településtől 10 km . távol . ja és lakjanak együtt azokkal és családjukkal akik ezt kitalálták. Kívánom érezzék jól magukat Pi....r ÚR. és "népi zenekara".”
 • 18. W118 2013. június 28. 15:09
  „to 16. asvel 2013.06.28. 14:36
  "Menekülttáborokra szükség van"
  Szerintem meg nics szükség,lefeljebb egyre összesen az országban,annak is zártnak kell lennie,arra is csak addig míg 48 óra alatt kiutasítják a gazdasági szerencsepróbálókat.Nem tudok a szomszédságban katasztrófa vagy háborús helyzetről.
  Több ezer kilométerről ideérkezett illegális határsértőket pedig azonnal ki kell toloncolni.
  "amikor felajánlották Vámosszabadinak hasznosításra"
  Drága pénzért megvehette volna,dehogy ajánlották fel.Ugyanúgy mint a mára már lerohadt rajkai,hegyeshalmi
  stb. épületeket.”
 • 17. DON 2013. június 28. 15:06
  „16. asvel 2013.06.28. 14:36
  Lehet, hogy te most költöztél a városba, de a révfalui tábor létezett már azelőtt is, azzal a parányi, ám el nem hanyagolható különbséggel, hogy az zárt gyűjtőhely volt. Nem is volt soha különösebb gond vele, létét pedig az indokolta, ami a vámosszabadi táborét egyáltalán nem indokolja: a határok közelsége. Itt most nincs egy olyan határ sem, ami az unióé lenne. Ráadásul nyílt tábort? 24 órás kijárással? Engedéllyel tovább? Kíváncsi lennék, hogy mennyire örülnél, ha egy ilyen eltartott (mert te tartod el az adóidból meg hozzájárulásaidból) egyszer csak szembejönne veled, amikor félkómásan tántorogsz ki a klozetra hajnali kettőkor.
  A másik dolog az a hozzád hasonlóktól unásig nyafogott humanitás, demokrácia, liberalizmus, nemzetközi egyezmények és "mi lenne, ha te kerülnél ilyen helyzetbe" kezdetű szövegek. Hol voltak ezek, amikor egy teljes település lakosságának megkérdezése nélkül a nyakukba akasztották ezt a helyzetet? Erre nem válasz az, hogy ők bezzeg ajánlották az épületet megvételre, de nem kellett. Arról nem volt szó, hogy vagy átveszik, vagy tábor lesz.
  Az egész dolog a fülkeforradalmiság jegyében zajlott, s ebben ez a legundorítóbb, amellett, hogy bégetnek a büszke birkák.
  Ennek a tábornak itt nincs helye. Ha bántja a szemed a lakóival szemben támasztott prekoncepció, akkor csak azért nem, mert egy fejlődő gazdasági, ipari régió kellős közepére nem telepítünk ilyet.”
 • 16. asvel 2013. június 28. 14:36
  „14. DON 2013.06.28. 13:56

  Most a "fantom gyárról " nem kívánok beszélni, hiszen arról hogy itt telephelyet építenének, az Angliai központban semmit sem tudnak, ez csak a kampány része...

  Ami viszont a városvezetést illeti, ha levennéd a szemüveget belátnád, hogy nekik Győr érdekeit kell képviselniük és nem Vámosszabadiét, még ha mindenben teljesen egyet is értenek velük, mint ahogy én is!
  Azonban:
  Menekülttáborokra szükség van, ebben nincs is vita még a Vámosszabadiak szerint sem, erről döntés is született!
  A vita azon van, hogy ez hol létesüljön.
  Az eddigiekkel ellentétben, amikor is egy városra ( Debrecen ) odatelepítettek 2000 embert most minden régióban nyitnak kisebb táborokat 200-300-as létszámokkal, nem Vámosszabadi az egyetlen!
  Ezeknek a táboroknak olyan helyet nem fogsz találni, ahol a környéken lakók az itteniekhez hasonlóan nem fognak "fellázadni", hozzáteszem jogosan!
  Ilyen tábort olyan helyen tudnak nyitni, ahol rendelkeznek megfelelő állapotban lévő ingatlannal, ami nincs hasznosítva, ez az ő részükről teljesen érthető! Ennek ez az ingatlan megfelel. Azt is hozzátenném, hogy amikor felajánlották Vámosszabadinak hasznosításra, ők éppen azzal utasították el, hogy túl messze van a falutól....
  De ami a lényeg ezen a környéken Vámosszabadin kívül csak néhány olyan ingatlannal rendelkezik az állam, ami erre megfelelne, az egyik az Idegenrendészet jelenlegi központja Révfaluban!
  A városvezetés gondolom olyan állásponton van, mint a Vámosszabadiak, hogy a lehetséges helyszínek közül mindegy hol lesz, csak ne náluk!
  Gondold csak el, ha Győr kiáll és azt mondja, hogy Vámosszabadi nem megfelelő, könnyen mondhatják azt is, hogy rendben, akkor helyette a Révfalui központot jelölik ki helyette!!
  Szerinted az jobb lenne?”
 • 15. Primax 2013. június 28. 14:08
  „" A közgyűlés elkezdődött; ugyan több képviselő hiányzik..."
  Biztos vagyok benne, hogy a mai napra eső fizetésüket és/vagy tiszteletdíjukat karitatív cél(ok)ra fel fogják ajánlani.
  Vagy : naív vagyok...?”
 • 14. DON 2013. június 28. 13:56
  „10. asvel 2013.06.28. 12:50
  Azért, barátom, mert Győr nagyon is érdekelt lenne a tábor ellenében, hiszen a 24 órás szabad eltáv alatt a város lesz a legfőbb cél. Kéregetők, csencselők, besurranók. Nem beszélve arról, hogy legközelebbi központként a mi rendőreink fokozottabb igénybevételére lesz szükség. Ez a tábor nem egy olyan város szomszédságába való, ahol az audi euromilliárdokat költ beruházásra, ahol az ország iparát meghatározó létesítmények épülnek és beruházások zajlanak.
  Ott van az a gyár, amelyik a tábor miatt döntött arról, hogy nem Vámosszabadin épít telephelyet és nem az ottaniaknak ad munkát. Köszönd meg szépen elvtársaidnak ezt is. Hol van itt hát a realitás?”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitják a Petőfi híd melletti parkolót Győrben

A takarítási munkák elvégzését követően pénteken délután négy órától tudunk ismét parkolni… Tovább olvasom