Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: verbális boksz a győri Arénáról

Neupor Zsolt azt kérdezte, hogy a visszavont győri Aréna előkészítésére elkülönített pénzből mire használt fel közel 294 millió forintot a város? Borkai Zsolt szerint területvásárlásra.


19 óra 3 perc

A közgyűlés viccesen, jó hangulatban zárul: Borkai Zsolt a következő közgyűlés kihirdetésekor véletlenül 2011. április 28-át említ elsőre, majd korrigál október 28-ra.

Az egyik képviselő ekkor mókásan megjegyezte: "se szavazógép, most még ez is...", mire mindenki mosolyogva elhagyta a termet. 

19 óra

Vörös Gyula azt kérdezi, hogy mi lesz a győri díszteremben található, Haynaut ábrázoló festménnyel?

Borkai Zsolt szerint a festménynek azért van jogosultsága, mert bemutatja, hogy diktatúrában mi történhet egy nemzettel.

18 óra 57 perc

A Győri Útkezelő Szervezet vezetője Prédl Antal lett, aki húzamosabb ideje megbízott intézményvezetőként dolgozott.

Sarkadi Mónika pedig közös megegyezéssel nem folytatja a munkáját a Győri Fesztivál Központban.

18 óra 49 perc

Most már csak két izgalmas, zárt ülésen tárgyalt előterjesztés van hátra: hamarosan döntés születik a Győri Útkezelő Szervezet intézményvezetőjéről, valamint egy magasabb vezető közalkalmazotti jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről.


Fotók: Cseh Róbert.

18 óra 47 perc

23 igennel, 0 nemmel az Egyetemi Csarnokot október 3-tól a Széchenyi-egyetem üzemelteti.

18 óra 44 perc

Megalakult a Mobilis Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság. A győri "Csodák palotájának" első ügyvezetője igazgatója Szilasi Péter Tamás lesz, az ügyvezető bruttó fizetése pedig 300 ezer forint.  

18 óra 42 perc

A városházi órák mintha kicsit lassabban járnának, de azért csak elkezdődött a közgyűlés második felvonása.

18 óra 21 perc

Borkai Zsolt 15 perc szünetet rendelt el. Igyanak Önök is a képviselők egészségére egy habzó sört!

18 óra 17 perc

Bár a kézi szavazás kicsit lassítja a közgyűlést, a kisebb horderejű ügyekben nincs vita, sokkal inkább egyetértés - pörögnek is rendesen a napirendi pontok.

18 óra 14 perc

Borkai Zsolt finnországi utazását és a Dózsa György rakpart közelében épített új köztéri alkotást egyhangúan fogadták el a képviselők.

18 óra 10 perc

Borkai Zsolt szerint a bácsai önkormányzat szabálysértő módon szeretne kifizetni egy 250 ezer forintos számlát az augusztus 20-i rendezvény kapcsán.

Kun András elviekben egyetértett a polgármester álláspontjával, de szerinte ettől még a városnak nem maradhat tartozása a vállalkozók irányába.

18 óra 5 perc

Nagy többséggel elfogadta elviekben a közgyűlés a Győri Ipari Park területének 180 hektáros bővítését. 

17 óra 57 perc

Az ötödik napirendi pont is több mint érdekes. Az előterjesztés szerint az "új útburkolat elkészültétől számított 5 éven belül közterület-bontási hozzájárulás nem adható".

Magyarán arról van szó, hogyha leaszfaltoznak egy utat, akkor utána két héttel később ne lehessen azt felbontani.

Portálunkat is érinti kicsit az előterjesztés, hisz Olvasóinktól csak az utóbbi hónapokban kaptunk 4-5 olyan fotót, mely nemrég elkészült út újbóli felbontását mutatta be - a legutolsó eset például a Petőfi-híd új körforgalmánál fordult elő.

Neupor Zsolt azt feszegető kérdésére, hogy melyik közszolgáltatók nem tudtak figyelni erre a múltban, Borkai Zsolt nem válaszolt konkrétan, de azt leszögezte: a közüzemi szolgáltatókat jobb és pontosabb egyeztetésre szeretnénk kötelezni a rendelet elfogadásával e téren.   

17 óra 50 perc

Folytatódik a verbális bokszmeccs az elhalasztott Aréna építés kapcsán Neupor Zsolt és Borkai Zsolt között.

A szocialista képviselő most azt vetette a fideszes képviselők szemére, hogy márciusban Kun András azt javasolta, hogy idén halasszák el az Aréna megépítését. Ezt az indítványt 16 fideszes képviselő akkor nem támogatta.

Borkai Zsolt válaszában azt hangsúlyozza, hogy tavasszal még más volt a helyzet, s arra kérte Neupor Zsoltot, hogy próbáljon meg kicsit pozitívabban a témához állni.

Győr polgármestere szerint vizsgálják a Magvassy-csarnok bővítésének lehetőségét.


Fotók: Cseh Róbert.

17 óra 47 perc

Neupor Zsolt szerint a következő évben jó eséllyel Győr iparűzési adójának jelentős részét elvonják a várostól, s ezzel a megszorítások begyűrűznek a megyeszékhelyre.

Borkai Zsolt szerint Győr ésszerű gazdálkodást folytat, s nem akarja úgy eladósítania a várost, ahogy a szocialista politikusok tették nyolc évig az országgal. 

17 óra 43 perc

Borkai Zsolt válaszában leszögezte, hogy a kifizetett 294 millió forintot területvásárlásra fordították.

Győr polgármestere szerint a területvásárlással jól járt a város, mivel a megszerzett terület esetleges értékesítésekor jóval magasabb áron tudnák értékesíteni azt.

17 óra 41 perc

Neupor Zsolt (MSZP) azt kérdezi, hogyha visszavonták a Győri Aréna pályázati anyagát, akkor az előkészítésre elkülönített 350 millió forintból mire használt fel közel 294 millió forintot a város?

17 óra 36 perc

Borkai Zsolt szerint példaértékű, hogy Győrben 5000 bérlakást tudnak kiutalni szociális és nem szociális alapon.

Győr polgármestere szerint azonban a jövőben a nem szociális alapon kiutalt bérlakások bérleti díjának közelítenie kell a piaci árakhoz.

"Nem tartható, hogy egyes emberek 10 ezer forintot fizessenek úgy a lakásért, hogy a szomszédban 80-100 ezer forintot is fizetnek a lakók, holott az anyagi helyzetük között nincs jelentős különbség" - tette hozzá Borkai Zsolt.

17 óra 33 perc

Vörös Gyula (Jobbik) szerint azt is bele kellene majd írni a rendeletbe, hogy a bérlakást igénybe vevő családok jövedelemigazolást kérjenek az adóhatóságtól, s ezt csatolják kérelmükhöz.

Fotók: Cseh Róbert.

 17 óra 28 perc

A 2. napirendi pont is rengeteg győri embert érint, jelesül a önkormányzati bérlakások kapcsán új rendeletet szeretne hozni az önkormányzat.

Az új rendelet megalkotására készített javaslatban olvasható a következő mondat is: "hangsúlyozottan szerepel a felmondási okok között az együttélési szabályokkal ellentétes, botrányos magatartás miatti felmondás valamint a szerződésben vállalt, vagy jogszabályban előírt lényeges kötelezettség nem teljesítése miatti felmondás lehetősége."

Bár konkrét utcanevek nem találhatóak az előterjesztésben, de itt nyilvánvalóan a Bán Aladár utca, Újváros, valamint Sziget egyes részeiről van szó.  

17 óra 21 perc

A Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója, Sági Géza Vörös Gyula (Jobbik) kérdésére úgy válaszolt, hogy jelenleg elsődleges cél, hogy a 112 település részvételével alakított nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás ne hulljon szét.

Az első napirend pontra külön cikkben visszatérünk, hisz itt konkrétan arról van szó, hogy a hitelt visszafizetni nem tudó vagy nem akaró települések számlájáról inkasszóval is leemelhesse Győr a pénzt.

Az elfogadott előterjesztés szerint az biztos, hogy október végéig a kiadott azonnali beszedési megbízásokat felfüggesztik.

17 óra 19 perc

Megkezdődött az első napirendi pont, mely rögtön kényes témáról szól: a Győr és környéke hulladékgazdálkodási rendszer felépítéséért felvett hitel visszafizetésről.

17 óra 15 perc

Kun András (MSZP) arra kérte a közgyűlést, hogy a győri oktatási rendszer hat főigazgatójáról szóló napirendi pontot töröljék, mivel a jelenlegi helyzet bizonytalan. (Mint ismert, az iskolák és óvodák fenntartói jogát elképzelhető, hogy hamarosan átveszi az állam.)

Borkai Zsolt szerint nem szabad várni egy-egy országos döntés meghozatalára, ráadásul ebben az ügyben még semmi konkrétum nem hangzott el, többnyire csak az újságok találgatnak az oktatás jövőjéről.

17 óra 11 perc

Egy perces gyászszünettel kezdődött a szeptemberi közgyűlés: a képviselők néma csenddel adóztak az idén nyáron elhunyt közismert, lokálpatrióta győri emberek emlékéért.

17 óra 6 perc

"Kérem, kedves képviselők, addig tartsák fel a kezüket, ameddig nem szólok, hogy letehetik" - Borkai Zsolt ezzel a vicces mondattal nyitotta meg az ősz első győri közgyűlését.

A prózai okot már mi is ecseteltük: nem működik a városháza szavazórendszer.

16 óra 57 perc

Hamarosan kezdődik az ülés, a képviselők már a díszteremben - ez a jó hír.

A rossz, hogy a győri városháza szavazórendszere nem működik, így kézi szavazás lesz, azaz minden esélyünk megvan egy jól elhúzódó közgyűlésre.

15 óra 18 perc

A szeptemberi győri közgyűlésen - többek közt - szó lesz a győri hulladékgazdálkodási rendszer felépítéséért felvett, korábban sok vitára okot adó hitelvisszafizetésekről, új köztéri műalkotás állításáról, a Győri Ipari Park bővítéséről, valamint az Egyetemi Csarnok üzemeltetéséről.

A közgyűlés zárt ülésen dönt a Győri Útkezelő Szervezet intézményvezetőjéről, valamint egy magasabb vezető közalkalmazotti jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről.

Az összes előterjesztést ide kattintva tekinthetik meg.  

Olvasóink írták

 • 11. anikopeter 2011. október 03. 10:52
  „Érdekes párhuzam:
  Felavatták a 44 millió euróból épített Kolozsvár Arénát

  http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPMainArticleScreen.vm/id/3056;jsessionid=702C3A774C0D4633008A175E3C63AE58”
 • 10. Tabornok 2011. október 03. 04:06
  „Multifunkcionális sportcsarnokot építeni Győrben, amikor nincs egy 50m-es uszodája, pénzpazarlás.
  A 18 év alatti korosztály majdnem nyolcvan %-a gerinc és felsőléguti problémás. Csak rendszeres úszással lehet segíteni rajtuk.
  Minek Győrnek még egy csarnok?!”
 • 9. kisem 2011. október 01. 21:55
  „A multifunkcionális csarnokkal kapcsolatban korábban 475 milliót most 294 millió forintot költöttek el területszerzés címén.
  Azt állította Borkai úr, hogy ez utóbbi esetben (is) jól járt ezzel a város (hát még azok, akiktől megvásárolta a földterületeiket), mert egy esetleges későbbi értékesítés során magasabb árat tudnak érvényesíten.
  Csakhogy éppen most kellett zárolni jó háromnegyed milliárdnyit, mert a tervezett ingatlanértékesítés összegének csak egy töredéke teljesült, s korábban sem volt jellemző az ilyen irányú érdeklődés.
  Most hirdetik meg újra az eredetileg kiszemelt területet értékesítésre, mert az első pályázat érvénytelen volt. A nem egészen 3 hektárért nettó 1,2 milliárdot szeretnének kapni, négyzetméterenként úgy negyvenezret. Emberek, ki a kezet a biliből!”
 • 8. dsj 2011. október 01. 09:00
  „Ha tényleg sor kerül a helyi adók központi elvonására, vagy lényeges einstandolására a kormányzat részéről (1x már bevált!) az Győrnek nagyon nem tenne jót! E tekintetben szurkolni kellene Borkainak, hogy mentse a menthetőt!”
 • 7. dsj 2011. október 01. 08:53
  „Az uszoda nekem is nagyon hiányzik, az Aréna meg sztem senkinek. A Magyar Vilmos uszoda rekonstrukciója jól sikerült, de:
  - Minden más környékbeli uszodától eltérően a nincs
  = se nyugdíjas kedvezmény, bár az átlagnyugdíj fele sincs az átlagjövedelemnek, ugyanakkor egészségügyi okok (öregkori mozgásszervi nyavalyák) miatt rászorultabbak lennének az úszásra, mint az fiatalabb népesség,
  = se helyi (kistérségi) lakosok számára kedvezmény, jóllehet a helyi adók miatt a helyi polgárok nyilván már eleve hozzájárulnak az uszoda működéséhez.
  - Bevezetésre került egy olyan elektronikus beléptető rendszer, ami nincs összhangban az uszoda egyszerű szolgáltatásaival. Magyarul felesleges többletberuházás, ami a díjakban is megjelenhet.

  Ugyanilyen felesleges többletköltség mutatkozik a Győrszol hatáskörébe tartozó hulladékgazdálkodási rendszerében, amennyiben a falvak lakóira is ráerőltették a biokukákat a házi komposztálás helyett, ennek összes felesleges többletköltségével, egyéb problémájával.

  Van talán valaki a Győrszolnál, vagy tanácsadói körében aki megalomániában szenved? Az ilyesmit közgazdasági ismeretetkkel jól lehet gyógyítani.”
 • 6. értelem 2011. október 01. 08:11
  „Tényleg nagyon kíváncsi vagyo arra, hogy a vicces viszaszólásokon kívül vajon tud-e mást is tenni Győr polgármestere? Mert a város érdekében eddigi regnálása alatt sem Ő sem pártbarátai, haveri körei semmit nem tettek le az asztalra a nagy orbáni handabandázáson kívül. Miért utálja annyira Orbán Győrt és a győri embereket? Miéet van az, hogy a MSZP kormányzása idején ordítva visítoztak az adóelvonás miatt, most meg halgatnak mint sz.r a fűben, pedig ezt az elvonást megemelte Orbán? Miért van ez? Kikért, kiknek az érdekében vezetik ezt a várost? Mert nem a győri emberekért az biztos!
  Okostojás Vörös Gyulának csak annyit, hogy Haynau megítélésénél azt is vegye figyelembe, hogy Ők győztek és későbbiekben az 1848-1849-es szabadságharcben megnyomorodott embereknek,katonáknak MINDKÉT OLDALIAKNAK!!! Haynau vol aki alapítványt és kórházat hozott létre saját vagyonából. Ehhez egyetlen magyar(kodó) nemes sem csatlakozott.”
 • 5. blise 2011. szeptember 30. 22:27
  „Se uszoda, se Aréna, és Győr polgármestere a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke... Nekünk semmi sem jut, míg Debrecenben meg teljesen állami pénzből épül új focistadion. Ennyit erről....”
 • 4. kovacsne24 2011. szeptember 30. 18:38
  „moderálva offtopic”
 • 3. zsukov 2011. szeptember 30. 16:53
  „Ja és hol az a nagy halakk és egyebekkel peigért látványosság ????”
 • 2. Infamous 2011. szeptember 30. 06:55
  „megy a pazarlás rendesen... de ők értenek hozzá! :-(”
 • 1. urbaniastapista 2011. szeptember 29. 22:53
  „Az arénánál sikerült több, mint 10 millió forintot elkölteni hektáronként, közművesítetlen mezőgazdasági földterület megvásárlásáért. Nem tűnik jó biznisznek, hacsak nem minősíti át a város valami beépíthetővé és utána adja el valakinek a szemétdomb mentét - az egyre nagyobb gazdasági válság kellős közepén.
  A Magvassyból hogy a fenébe akarnak nagyobb csarnokot faragni? Az egy kábelszerkezet, zárt rendszer, feljebb tenni a tetejét nemigen lehet, bármit is mondanak a megélhetési súgók. Abból nagyobbat csak úgy lehet, ha új csarnokot építenek köré és fölé. Szép feladat, a sok munkátlan építész arra is szívesen elkészítene sok-sok érdekes tervet, hogy a legjobb épülhessen meg.
  Az útkezelő feje a begyöpösödött, pazarló hagyományokat viszi tovább, megint sajnos. Korunk legnagyobb polihisztora, Kocsis BKVPAKSMVM István is megmondta egy beosztottjai magas fizetését firtató kérdésre: "annyi (köztisztviselői) pénzért csak h..y.k.t kapok".
  Tisztelet a kevés kivételnek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a győri intelligens buszrendszer tesztüzeme

Október végén indulhat a győri intelligens buszrendszer tesztüzeme - hangzott el a városháza és a… Tovább olvasom