Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: szócsata a Jókai bezárásáról, de a Jókai bezár

Az oktatási rendszer átszervezéséről szóló előterjesztést 17 igennel, 6 tartózkodással elfogadta a közgyűlés, ezzel eldőlt, hogy a Jókai-iskola szeptemberben már nem működik.


11 óra 51 perc

A végére két kisebb jelentőségű zárt ülés maradt, ezzel az április közgyűlés véget is ért.

11 óra 47 perc

Vörös Gyula (Jobbik) javaslatát az önkormányzati vagyon egyes önkormányzati vagyonelemeinek forgalomképtelenné nyilvánításáról nem támogatta a közgyűlés.

11 óra 44 perc

A közgyűlés támogatta Borkai Zsolt júniusi erfurti utazását, ahol Győr polgármestere két napig az erfurti testvérvárosi szerződés újraírásán fogja képviselni a megyeszékhelyt.


Győri közgyűlés - 04.29. - fotók: Cseh Róbert.

11 óra 39 perc

A Győri Fürdő Kft. beolvadt a Győr-Szolba; döntés született erről is.

11 óra 35 perc

Ezt követően nagy horderejű ügyek már nem fognak a közgyűlés elé kerülni; kisebb jelentőségű témák következnek.

11 óra 33 perc

A városi és elővárosi közösségi közlekedés fejlesztését célzó pályázatok beadásáról szóló javaslatot szintén támogatta a közgyűlés.  

11 óra 29 perc

A 83-as főút melletti területfejlesztésről szóló napirendi pontot váratlanul zárt ülésen tárgyalták a képviselők.

Ebben a döntésben jó eséllyel szerepet játszik cikkünk, melyben azt írtuk, hogy a 83-as főúton, a Tescóval szemben körvonalazódik az új győri Aréna.

A zárt ülés után Borkai Zsolt kihirdette, hogy a képviselők elfogadták a Révi Zsolt főépítész által jegyzett előterjesztést.

11 óra 18 perc

17 igennel, 6 tartózkodással a közgyűlés elfogadta az oktatási előterjesztést.

Ezzel most már tény, hogy a Jókai a következő tanévtől nem működik tovább.

11 óra 16 perc

Kun András hozzászólásában azt kérte, hogy felesleges indulatokat kelteni, s olyan városi legendákról, miszerint a Rejtő helyére szállodát tervezett volna az MSZP-s városvezetés.

Borkai Zsolt válaszában azt hangsúlyozta, hogy senki nem hánytorgatta volna fel a 2003-as év iskolabezárásait, ha Neupor Zsolt nem beszél "erkölcsi bűncselekményről".

Neupor Zsolt erre azt mondta, hogy csak dicsérte az oktatási rendszer átszervezéséért a város vezetését, s sajnálja, hogy ezt sikerült félreérteni.

Elég kicsinyes volt ez a "szócsatás" pár perc, de már megszoktuk, hogy nálunk így működik a politika évek óta.


Győri közgyűlés - 04.29. - fotók: Cseh Róbert.

11 óra 11 perc

A Fidesz-frakcióból Dézsi Csaba András szerint az a nagy különbség a mostani átalakítás és a 2000-es évek elején történt iskolabezárások között, hogy a jelenlegi a város számára nem jár vagyonvesztéssel az átszervezés, míg akkor azzal járt.

Dr. Sík Sándor szerint pedig azért nem beszélhetünk bezárásról, mert a következő tanévben is oktatás fog zajlani a Jókaiban.   

11 óra 7 perc

Kovács Tamás (Fidesz-KDNP)  - a képviselő nincs könnyű helyzetben, hisz 15 éve tanított a Jókaiban - azt kérte, hogy az iskolák integrációja sikeresen történjen, s ezt kísérje figyelemmel a közgyűlés szeptemberben.

Kovács Tamás azt is kérte, hogy a következő tanévtől a körzet egyetlen általános iskolája, a Kovács Margit felújítására nyíljon lehetőség.

A képviselő tanár végezetül köszönetet mondott mindenkinek, aki az utóbbi 30 évben segítette a Jókai munkáját.
 
11 óra 4 perc

Borkai Zsolt Neupor Zsolt hozzászólására úgy reagált: nem állja meg az MSZP-s képviselő "suttyómban történt" kifejezése, mivel a polgármester elmondása szerint minden érintettet a szülőktől kezdve a szakszervezeten át megkérdeztek időben.


Győri közgyűlés - 04.29. - fotók: Cseh Róbert.
 
10 óra 59 perc

Németh Árpád kérdéseire adott válaszból kiderült: minden egyes érintett intézményi dolgozót megkérdeztek, elmondhatta a véleményt.

Páternoszter Piroska, a humánpolitikai osztály vezetője arra is kitért: nem megszűnésről, hanem inkább átalakításról beszélhetünk.

10 óra 54 perc

Neupor Zsolt (MSZP) felszólásában arról beszélt, hogy a Jókai bezárása, az oktatási átszervezések korrekt, a lehető leghumánusabb módon történnek meg.

Szerinte ez a fájó realitás a gyermeklétszám csökkenésének tükrében, igaz, arra kitért, hogy amikor a MSZP önkormányzati vezetése alatt bármilyen iskolabezárás szóba került, akkor "erkölcsi bűncselekményt" emlegetett a Fidesz-frakció. 

10 óra 52 perc

Németh Árpád (MSZP) a Jókai bezárása kapcsán azt kérdezte, hogy a nyugdíjazások milyen arányúak lesznek, illetve az iskolai beszállítói köre milyen visszaesést fog elszenvedni.

10 óra 50 perc

Három kisebb horderejű ügy elfogadása után terítéken van a győri oktatási rendszer átalakítása.

10 óra 47 perc

A belső ellenőrzésekről szóló előterjesztést 23 igennel elfogadta a közgyűlés.

Hofbauer Sándor (Jobbik) a szavazás előtt azt javasolta, hogy az ellenőrzéseket lehetne szigorítani.

Borkai Zsolt válaszában azt emelte ki, hogy fontosabbnak érzi azt, hogy ha egyes intézményeknél hibát fedeznek fel, akkor a kijavítás legyen hangsúlyos. 

10 óra 44 perc

Borkai Zsolt a zárszámadás kapcsán zárszóként elmondta, hogy több győri intézményben tartottak pénzügyi ellenőrzést az utóbbi időben, s való igaz, hogy néhány intézmény kis mértékben nem tudta tartani a költségvetését.

A polgármester szerint ezeknél az intézményeknél a költségvetés szigorú betartását rendelték el.

A zárszámadás beszámolóját 19 igennel, 4 nemmel elfogadta a közgyűlés. 

10 óra 39 perc

Bárány István felszólalásában a tavalyi esztendő zárszámadását korrekt tartja, s azt mondta, hogy a Pro Urbe frakciója támogatni fogja az elfogadását.

Az is kiderült Bárány István beszédéből, hogy a Pro Urbe frakcióvezetője ő lesz ezentúl.

10 óra 33 perc

Nagy Tamás a gazdasági osztály főosztályvezetője válaszában elmondta, hogy a mostani zárszámadás valóban csak a tavalyi esztendőre tér ki, de korábbi évek pénzmaradványairól szóló dokumentumokat bármelyik képviselő megtekintheti a hivatalban.

10 óra 31 perc

Neupor Zsolt (MSZP) szerint senki nem kérdőjelezte meg, hogy zárszámadás kiállja-e a törvény problémáját, de azt nehezményezi, hogy a teljes anyagot elmondása szerint nem kaptak meg a képviselők, illetve évek óta negatív pénzmaradványokat görget maga előtt az önkormányzat.

10 óra 30 perc

Borkai Zsolt polgármester szerint a zárszámadás minden törvényi kötelezettségnek megfelel.

10 óra 25 perc

Kun András nem fogadja el a válaszokat: szerinte a beszámolóból nem derül ki egyértelműen, hogy a 428 millió forintos negatív pénzmaradvány hogyan keletkezett, s hogyan oszlik meg az önkormányzati intézmények között.

10 óra 18 perc

A tavalyi esztendő költségvetéséről szóló beszámoló kapcsán Kun András (MSZP) tesz fel formai és szakmai kérdéseket.

A gazdálkodási osztály főosztályvezetője Nagy Tamás válaszol a kérdésekre.

10 óra 16 perc

A Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezet intézményvezetői állás betöltésére kiírt pályázatáról szóló napirendi pontot a mostani közgyűlésen nem tárgyalják a képviselők.

10 óra 14 perc

Az időközi győri választáson mandátumot szerző Bárány István (Pro Urbe)  letette képviselői esküjét, s átvette képviselői megbízó levelét.

Győri közgyűlés - 04.29. - fotók: Cseh Róbert.

10 óra 11 perc

Egy perces néma csenddel áldoztak a képviselők a nemrég elhunyt Kovács Barnabás, Vági Miklós és  Molnárné dr. Szolnoki Erzsébet emlékének a képviselők.

Győri közgyűlés - 04.29. - fotók: Cseh Róbert.

10 óra 8 perc

Borkai Zsolt polgármester az ülést megnyitotta: 21 képviselő van jelen, 3 hiányzik.

10 óra 1 perc

A közgyűlés pillanatokon belül kezdődik.

Előzetes

A három legfontosabbnak tűnő napirendi pontról portálunk külön-külön írt már előzetest: a 83-as főút melletti terület különleges bővítéséről - valószínűleg ebben a pontban az új győri Aréna körvonalazódik -, a megyeszékhely oktatásának átszervezéséről szóló tervekről, valamint a helyi közlekedés fejlesztésének előkészítéséről szóló elképzelésekről.

Az április 29-i közgyűlés összes napirendi pontját ide kattintva tekinthetik meg! 

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Lókupec 2011. május 02. 17:04
  „De kérdem én, mit csináljanak a Szent-Györgyivel? Évek óta fogy a diák a tanulmányi átlag valahol 2 körül van. Igy az Audi és a város is jól járt. Hát igen a tanároknak diákoknak kicsit furcsa lesz. De az sem volt jó mikor a Szent-Györgyibe nem fűtöttek télen és nagykabátban ültünk, mert "nem volt pénz".”
 • 41. annobon 2011. május 02. 13:31
  „33-hoz: Bolla életrajzából kimaradt, hogy anno testnevelő tanár (is) volt a már régen megszűnt Ságvári Endre általános iskolában. Ahol is előszeretettel ütötte a nebulók fejét a naplóval!”
 • 40. háté 2011. május 01. 20:07
  „törölte a moderátor hozzászólásomat,
  -semmi sértőt nem írtam moderátor, vagy az igazat is törölni kel?- egy kicsit másként írva bízom, megfelel!
  20. Boli - - azóta a hatalmon lévő párt, ifjúsági csapatának elnöke audi tété -vel jár "demonstrálni"
  - ez kapcsolódik az előttem írtakhoz!”
 • 39. CsabaKiraly 2011. május 01. 17:23
  „Az az erzesem, hogy helyebe egy Kaszino epul ahol a szerencsetlenek elveszihetik ami meg megmaradt.
  Van egy kaszino Amerikaban, neve Mohegan, oriasi epuletek, 24 oras forgalom tobb ezer "fel-karu-tolvaj", de van egy felirat benne ami azt mondja, hogy "Esszel csak emberek, mit gondoltok mibol epult ez a kaszino?".”
 • 38. DON 2011. május 01. 15:32
  „Hedon!
  Ebből is látszik, hogy se az egyik, se a másik oldal nem jobb a másiknál. Egyikben sem lehet megbízni, mert egy közös kalap van, amiből lopnak, s csak akkor visítanak, amikor valaki nagyobbat markol, mint ők.
  Kár a dolgokat politikai síkra terelni, mert abból csak sárral dobálózás van, s a valódi téma feledésbe merül. Ehhez nagyon értenek viszont mind a két oldalon, s ha valaki ellentétes véleményt képvisel, lerántják a trutyiba, s ott a saját pályájukon lealázzák, eltiporják. Ezért is mondják, hogy kár a hülyével vitába szállni, mert lesüllyedsz az ő szintjére, az meg simán lenyom a rutinjával.:)”
 • 37. Hedon 2011. május 01. 11:49
  „Érdekes ez a "fideszesezés" a témában mikor MSZP-s képviselő is így nyilatkozik:

  "Neupor Zsolt (MSZP) felszólásában arról beszélt, hogy a Jókai bezárása, az oktatási átszervezések KORREKT, a lehető leghumánusabb módon történnek meg."
  A bezárás ellen nem szavazott senki, 17 igen 6 tartózkodás 0 NEM.
  Ennyi!!”
 • 36. Boli 2011. május 01. 11:33
  „"a polgármester elmondása szerint minden érintettet a szülőktől kezdve a szakszervezeten át megkérdeztek időben." Miről is? Biztos helyeselték az egészet, sőt még több iskolát is bezártak volna ők, de a FIDESZ MEGVÉDTE! :)”
 • 35. Boli 2011. május 01. 08:39
  „Betűzöm, hogy az ecceri fidesznyik is megértse:
  "A L A N T A S dolog gazdasági tényezőkre hivatkozni, amikor fiatalokról, gyerekekről van szó".

  http://www.origo.hu/itthon/20030213tuntetes.html
  "Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő úgy vélekedett: alantas dolog gazdasági tényezőkre hivatkozni, amikor fiatalokról, gyerekekről van szó. A tüntetés résztvevői végül nyílt levelet írtak alá, amelyet a Fidelitas győri csoportja intéz Balogh Józsefhez, Győr szocialista polgármesteréhez az iskolabezárások elkerülése érdekében."
  Azok a "rohadt komcsik" mit meg nem mertek maguknak engedni - 2003-ban! Fúúújjjj! Felháborító!”
 • 34. asvel 2011. április 30. 21:01
  „33. igazszó 2011.04.30. 19:26
  Szép életrajzot írtál, de mit akarsz belőle kihozni?
  A másik kérdésem, hogy mi köze van Bollának a Szent-Györgyi iskolához????”
 • 33. igazszó 2011. április 30. 19:26
  „Meddig sülyedhet még le Győr, és a polgármester? Az iskola is brancsának, Bollának kell, nem elég neki a sok bespejzolás? A Hotel Rezidenciánál is két lakása van, amit nem is lakik, csak úgy....van, ugyan miből???? Nem elég már? Ideje lkenne vagyonosodási vizsgálatot kérni ellene, mert már tulaszaladt a kocsi és az összefonódás ebben a városban, és ugylátszik borkai is csak egy bábú!!!!!

  Ki is az a bolla,??? senkiből valaki!?
  Bolla Péter (Győr, 1954. 09. 29.) tiszteletbeli elnök

  Bolla Péter Pécsen végzett a Tanárképző Főiskola testnevelési szakán, majd 1980-ban a fővárosban a TF-en szerzett labdarúgó szakedzői diplomát.
  Az ETO-ban majd a Győri Elektromosban futballozott, 1980-tól a Rába ETO labdarúgó szakosztályának módszertani és utánpótlás vezetője. 1983-ban a zöld-fehérek pályaedzője és a tartalékcsapat edzője lett. Vezetőedzőként 1985-ben a Mosonmagyaróvári TE munkáját irányította. Egy év múlva az MLSZ a válogatott szövetségi edzőjének nevezte ki. 1987-től négy évig az MTK, 1991-től a Budapesti Honvéd edzéseit irányította Verebes Józseffel együtt. 1992-ben újra Győrben vállalt megbízatást, három éven keresztül volt klubigazgatója, s rövid ideig vezetőedzője a Győri ETO-nak. 1996-ban a soproni futballklub menedzsere lett, két év múlva a sporttól eltávolodva idegenforgalmi vállalkozásba fogott. 2002-től közéleti szerepet vállal, 2004-től a FIDESZ kampányában koordinátori feladatokkal bízták meg. 2006 óta Győr polgármesterének kabinetfőnöke. 2009-től a város egyetlen élvonalbeli futsal-csapatának a tiszteletbeli elnöke.
  Felesége: Bolláné Takács Enikő, fiai Patrik (1985), Péter (1988) és Martin (1991).”
 • 32. DON 2011. április 30. 16:51
  „Ez a kisalföld online is olyan, mint a mi "szeretett" főépítészünk: a kellemetlen kérdésekre nem válaszol, hanem törli:)”
 • 31. asvel 2011. április 30. 13:55
  „27. adalfold 2011.04.30. 10:41

  25 asvel, azért
  NAGYON FÉLRELŐTTÉL!!!
  A legnagyobb iskolabezárások Borkai első ciklusának elején voltak....

  AZÉRT A HÜLYESÉGEKET NE TERJESZD, ÚGYSEM HISZI EL SENKI!!!
  Meséld már el mire gondoltál???????????
  A ciklus elejét eltaláltad, de az 2003-ban a Balogh ciklus elején volt!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 30. DON 2011. április 30. 13:02
  „<moderálva, offtopic>”
 • 29. DON 2011. április 30. 13:00
  „Audi jött, osztogatott lóvét, kocsit, zsíros állásokat, most pedig benyújtotta a számlát!”
 • 28. háté 2011. április 30. 11:14
  „<moderálva, offtopic>”
 • 27. adalfold 2011. április 30. 10:41
  „25 asvel, azért
  NAGYON FÉLRELŐTTÉL!!!
  A legnagyobb iskolabezárások Borkai első ciklusának elején voltak....

  másrészt meg havi 1milla luxusaudikra....
  komolyan ...sok győri szemellenzővel jár.... csak ,ha eljut Pécsre,Szegedre akkor sül fel az irigységtől....
  Mocskosul korrupt ez a borkaji éra....”
 • 26. anonymus3 2011. április 29. 23:54
  „Azért mondjuk az sem árt, ha egy iskolában néha(!) tanítanak is. Itt csak a hatalomért folyt a harc, a legfontosabbak (= a gyerekek) érdekei nem számítanak. Számolja már össze valaki hogy hány gyerek hagyta ott hirtelen az iskolát az elmúlt időszakban! Vajon ennek mi az oka?”
 • 25. asvel 2011. április 29. 22:59
  „20. Boli 2011.04.29. 22:33

  Azért óriási a különbség!!!
  Akkor kevesebb iskola lett a megszüntetések miatt, most ugyanannyi marad!!!”
 • 24. asvel 2011. április 29. 22:59
  „20. Boli 2011.04.29. 22:33

  Azért óriási a különbség!!!
  Akkor kevesebb iskola lett a megszüntetések miatt, most ugyanannyi marad!!!”
 • 23. Révfalui-szúnyog 2011. április 29. 22:56
  „Nincs gyerek? Aki akar, jelentkezzen Révfaluban a Torkos kerti Szúnyog ponton! Majd én csinálok neki!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burkolatjavítások a Szent István úton

Burkolatjavítások miatt ideiglenes forgalomkorlátozásra számítsanak április 28-tól május 15-ig a… Tovább olvasom