Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: senki nem szavazott az Auchan-beruházás ellen

A győri közgyűlés slágertémája az Auchan-beruházás volt: plázastop ide vagy oda, 21 képviselő megszavazta a piros madár leszállásának elvi engedélyét. Nemmel senki nem voksolt; hárman tartózkodtak.

18 óra 35 perc

A novemberi közgyűlés véget ért, a képviselők békében, mosolyogva távoznak az ülésteremből - hiába, jön a karácsony.

18 óra 30 perc

Vörös Gyula (Jobbik) arra kérte Borkai Zsoltot, hogy a november 23-i időjárás számlájára írható baleseteket az utak jobb síkosság-mentesítésével próbálják megelőzni Győrben.

Mint ismert, a megyeszékhelyen az ónos eső és ködszitálás miatt több baleset történt.

Borkai Zsolt ígéretet tett arra, hogy felhívja az útkezelő figyelmét az utak megfelelő biztosítására a téli időjárási körülmények idején is. 
 
18 óra 29 perc

Az utóbbi percekben nonstop gombnyomogatás zajlik; kisebb ügyekre adják áldásukat a győri képviselők.

18 óra 22 perc

Borkai Zsolt szerint "az előterjesztés semmire nem kötelez bennünket, csupán irányelveket rögzít".

Ezzel zárult az Auchan-vita, melyet 21 képviselő igennel megszavazott, míg hárman tartózkodtak. 

18 óra 17 perc

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) szerint a multi vitában el kell mondani, miszerint az emberek szeretik a bevásárlóközpontokat.

"A politikusok többnyire álszent módon állnak ehhez a kérdéshez, pedig ez is az igazság része" - közölte Dézsi képviselő, aki szerint ennél a beruházásnál arra kell figyelni, hogy Gyirmót és Győr között a kerékpárutak fejlesztését szükséges megvalósítani.

18 óra 10 perc

Kun András (MSZP) szerint az Auchan győri beruházását támogatni kell, de az sajnálatos, hogy "Borkai Zsolt nem a polgármesteri szívével szavazott a Parlamentben hétfőn".

18 óra 7 perc

Szabó Jenő (Fidesz-KDNP) képviselő elmondása szerint "nem multi párti", de "az Auchan olyan közlekedési fejlesztéseket hozhat, melyekre szüksége van Győr-Ménfőcsanaknak".

Szabó képviselő hozzátette: "az is az Auchan mellett szól, hogy olcsóbb, mint versenytársai".

Ennél a kijelentésnél derültség lett úrra a képviselőkön, hisz ha Szabó képviselő nem szereti a multikat, akkor honnan ismeri az áraikat?

Kétségkívül jó kérdés. 

18 óra 2 perc

Borkai Zsolt válaszában arról beszélt, hogy "az önkormányzat minden multinacionális cég győri letelepedésekor komoly fejlesztési projekteket kér, vagyis a város lakói jól járnak".

A számok hiányánál igazat adott Borkai, miszerint ő is több adatot látna szívesen az előterjesztésben, de azt is hozzátette: ezen esetben itt csak becsült adatokról beszélhetnénk.

A győri polgármester hozzátette: az Auchan most építhetne áruházat a Széles-földeken, a kérdés az, hogy képviselők megengedik-e majd a telek nagyobb beépíthetőségét.  

17 óra 58 perc

Neupor Zsolt (MSZP) felszólalásában arra emlékezteti Győr polgármesterét, hogy "2007-ben a kis- és középvállalkozó és kereskedők maximális támogatásáról beszélt".

Neupor szerint jelenleg a szép elvekből semmi sem valósult meg, s most sem látni, hogy ebbe az irányba mennének a tervek.

Neupor szerint a rendezési tervek elfogadásáról szóló előterjesztésben sokkal több számnak kellene szerepelnie, főként a téren, hogy mindez hogyan érintheti a kiskereskedők lehetőségeit?

17 óra 53 perc

Borkai Zsolt elmondta, hogy ott volt a plázastop hétfői parlamenti szavazásakor - mint ismert a törvényt a Fidesz-KDNP nyújtotta be az LMP kezdeményezésére -, s szavai szerint "megnyomta a gombot".

Mindez az jelenti, hogy igennel szavazott.

Győr polgármestere amellett érvelt, hogy az Auchan egymilliárd forint értékben végezne el közlekedési fejlesztést a 83-as főút szóban forgó szakaszán, mivel "jelenleg itt így is életveszélyes közlekedés".

Borkai Zsolt a tisztességes piaci versenyhelyzetet szeretné támogatni, s abba az irányba elmenni, hogy a multiknak minél több hazai kiskereskedői árut kelljen a polcokra kimenni.

17 óra 50 perc

Vörös Gyula (Jobbik) azt kérdezte, hogyha 500 munkahelyet teremthet az Auchan a 83-as főút mellett, akkor a belvárosban dolgozó kiskereskedelemben hányan veszíthetik el az állásukat? Készült-e erről hatástanulmány?

Vörös Gyula arra is választ kért, hogy a hétfőn elfogadott plázastop hogyan érintheti az Auchan-beruházás?

17 óra 49 perc

Jön a slágertéma: az Auchan győri beruházásáról mondhatják el véleményüket a képviselők.

17 óra 45 perc

"A háziorvosok és fogorvosok rezsiköltségeit (gáz, villany, szemétszállítás) Győr városa országosan egyedülálló módon támogatja, s ezt a rendszert a jövőben is fenn kívánjuk tartani" - mondta Borkai Zsolt.

Kun András jónak tartja a támogatási rendszert, de szerint sokkal inkább tavasszal kellene erről a kérdésről dönteni, mivel így a költségvetést kevésbé érintené. 

17 óra 39 perc

Ismét terítékre került a győri közoktatási főigazgatóságok témája.

Neupor Zsolt azt kérdezte, hogyha elfogadja az új köznevelési törvényt a parlament, akkor hogyan érintheti mindez az új főigazgatóságokat?

Mint ismert arról van szó, hogy a tervek szerint az általános iskolák fenntartását átvenné az állam az önkormányzatoktól.

Borkai Zsolt szerint valóban téma az Országházban az új köznevelési törvény, de minderről korainak tartja a mostani vitát.

"Várjuk meg, mit hoz az új köznevelési törvény, s után alakítsa ki álláspontját a közgyűlés" - zárta szavait a "Javaslat a közoktatási főigazgatóságok alapító okiratainak módosítására" szóló előterjesztésnél Győr polgármestere.

17 óra 33 perc

Dr. Sík Sándor (Fidesz-KDNP) felszólalásában arra kérte a városvezetést, hogy a csoportmérkőzések során a győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Művelődési Központot se felejtsék el.

Borkai Zsolt elfogadta az ötletet, s azt is elmondta: a Dózsa-sporttelep atlétikai futópályája megújulhat, míg új uszoda is épülhet Győrben.

Kun András az előterjesztés támogatásáról biztosította a győri városvezetést, de hangsúlyozta: a pályázat sikeréhez, s a világjátékok megrendezéséhez rendkívül jól kell gazdálkodni.

Az ifjúsági olimpiának 2017-es rendezését mind a 23 jelenlévő képviselő támogatta szavazatával; az ülés kezdéséhez képest két képviselő megérkezett az ülésterembe.

17 óra 30 perc

Kun András (MSZP) azt kérdezi: mennyi pénzbe fog Győrnek kerülni a világjátékok rendezése, ha sikerül megnyerni a pályázatot?

Borkai Zsolt válaszában leszögezte: a fiatal sportolók szállását a nemzeti szakszövetségek fizetik majd, a rendezésre a kormány pénzgaranciát vállalt, viszont Győrnek a szálláshelyek bővítéséről gondoskodnia kell.

"Ezeket a Széchenyi-egyetemen, kollégiumi rendszerben tudom a leginkább elképzelni" - tette hozzá Borkai Zsolt.

17 óra 28 perc

Borkai Zsolt szerint amennyiben sikeresen pályáznak a 2017-es ifjúsági olimpiára, akkor 10 milliárd forintos fejlesztéseket végezhet el Győr.

A MOB elnöke szerint közel 50 országból 4000 fiatal sportoló érkezése várható a kisalföldi megyeszékhelyre. 

17 óra 25 perc

A 3.-6. napirendi pontokban kisebb horderejű ügyekben van szó, itt villámszavazásra számíthatunk.

Addig is említsük meg, hogy Borkai polgármester most "lazább" öltözékben vezényli a közgyűlést: nyakkendő nincs, helyette van sötét ing és öltöny.  

17 óra 23 perc

Éves szinten 5 százalékkal, háztartásonként 70-100 forinttal emelkedik a kéményseprő-ipari közszolgáltatás díja.

17 óra 21 perc

A Győrben elvégzett, illetve zajló beruházásokról az előterjesztést elfogadta a győri közgyűlés.

17 óra 18 perc

Vörös Gyula a Dunakapu téri régészeti feltárásokat követő várható lépésekről érdeklődött, mire Borkai Zsolt azt válaszolta, hogy mind erre csupán a feltárások végeztével lehet biztosat mondani.

"A Dunakapu térről így is bőven több szó esett idén, mint kellett volna" - tette hozzá győri polgármester.

17 óra 11 perc

Az önkormányzati beruházások jelenlegi állásáról szóló beszámolót Neupor Zsolt (MSZP) korrektnek nevezi, de azért pár kérdése akad.

Neupor Zsolt elsősorban arra kíváncsi, hogy a rakparti út 400 millió forintos költségvetését túl kellett-e lépni, avagy továbbra is ennyiben van az új út?

Borkai Zsolt válaszában azt mondja, hogy örül annak, miszerint képviselőtársa a sajtóból szerez értesüléseket, de ezeket az információkat a közgyűlésen is be lehet szerezni.

Borkai Zsolt ígéretet tett arra, hogy a pontos számokról értesíteni fogják Neupor Zsoltot, míg Fűke Péter, a településfejlesztési osztály főosztályvezetője elmondása szerint nem tud arról, hogy a rakparti útnál az útkezelő szervezet túllépte volna a projektre biztosított keretet.  

17 óra 10 perc

A képviselőtestület az összes napirendi pontot elfogadta.

17 óra 8 perc

A 24 képviselőből 21 képviselő van jelen - a győri közgyűlés tehát határozatképes.

17 óra 2 perc

A képviselők már az ülésteremben várják a kezdést - hamarosan nyit a novemberi közgyűlés, ne menjenek messzire!

Előzetes

Portálunk 17 órától online közvetíti a győri közgyűlés novemberi ülését.

A napirendi pontokat ide kattintva találják meg, az Auchan-beruházással kapcsolatos írásunkat itt olvashatják el, míg az idén megvalósuló győri fejlesztésekről itt találnak információkat.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. háté 2012. január 06. 13:07
  „Eltörölném a tartózkodást, mert az azt jelenti,- a képviselő nem érett arra, hogy szavazóit képviselje!
  - a tartózkodás óvodás korban megfelelő, majd a felnőtt korig elfogadható, utána elfogadhatatlan.
  - a tartózkodással mivel nem szavazott nemmel, az igenek súlyát növelte.
  - csak kimondottan érintettség okán engedném a tartózkodást.
  A magyar jogban, aki döntésképtelen az mellé pártfogót jelölnek ki! - bizony így kell gondolkodni.”
 • 32. háté 2012. január 06. 09:10
  „"A Dunakapu térről így is bőven több szó esett idén, mint kellett volna" - tette hozzá győri polgármester. - , tőled már ez is sok!

  Ezzel zárult az Auchan-vita, melyet 21 képviselő igennel megszavazott, míg hárman tartózkodtak. - akkor minek is volt a vita? - szégyen, hogy ezért még komoly fizetést is kapnak.”
 • 31. pancser 2011. december 01. 21:50
  „30-hoz! senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy a neked tetsző magyar terméket vegye. Vegyél azt ha úgy gondolod, de senkit nem lehet erre kényszeríteni. egyébként én magam azt keresem ami nekem ízlik, nem attól érzem jónak mert magyar! Képzeld el, ha minden ország így gondolkodna, a nyakunkon rothadna a portéka fogjuk már föl végre!”
 • 30. horkri11 2011. december 01. 17:46
  „Én szívesen beengedném a tesco-s madarat de csak akkor ha kizárólag magyar termékeket árulna..”
 • 29. macizoli 2011. december 01. 11:24
  „T Politikusaink!
  Nem kell vigyorogni Szabó képviselő úr kijelentésén. Ő legalább elolvassa a kommenteket!
  Ha egy éve megnyílt volna is késő lenne.
  Köszönjük!”
 • 28. Gab2000 2011. november 30. 20:03
  „Mit akarunk, ma kíváncsiságból megnéztem az "ÚJ CBA-t" hát mit ne mondjak fonnyadt zöldségek, tanácstalan pénztárosok nagy helyen jól széthúzott polcok és ugyebár a hazai multi a legdrágább

  Na ez a magyar módi röviden ez a véleményem nem kell ide plaza stop a piac eldönti, hogy egy üzlet meg él vagy nem ezt kell szem előtt tartani.”
 • 27. pancser 2011. november 30. 19:35
  „Nagyon jól döntöttek a képviselők, gratulálok! Itt egyesek elő akarják írni millióknak, hogy nem menetnek 300nm-nél nagyobb üzletbe. mi demokraták senkinek nem tiltjuk meg, hogy szatócsboltot nyisson vagy oda járjon vásárolni. Nem azért volt rendszerváltás, hogy pártunk és kormányunk megint megszabja, "tudományosan2 felmérje, hogy egy lakótelepnek egy városnak, milyen és mennyi bolt kell. Hajrá Győr, éljen a szabad és korlátozás nélküli vállalkozási szabadság! Hajrá Auchan!”
 • 26. bazsifekete 2011. november 30. 16:33
  „Olcsóbb árú:
  -olcsóbb a munkaerő is, ami ismét a magyar emberek sárbataposásához vezet, mert sokan rákényszerülnek eme munka elvállalására is,
  - silányabb minőséget kapunk kevesebb pénzért.”
 • 25. Patriot 2011. november 30. 16:01
  „Legtöbbet büntetett hazai üzletlánc. Lejárt szavatosságú termékek és mocskos hűtőpultok, a vásárlói átverések meg rendszeresek.”
 • 24. DON 2011. november 30. 15:28
  „<moderálva>”
 • 23. bojtár 2011. november 30. 14:15
  „itt az igazság:
  http://www.youtube.com/watch?v=AqzSmHkcdDE”
 • 22. bojtár 2011. november 30. 14:14
  „21. Guillotine 2011.11.30. 12:22
  és ha helyben lehetne megvenni ugyanazon az áron a magyar terméket az milyen jó lenne ugye.”
 • 21. Guillotine 2011. november 30. 12:22
  „lacrimarosa! Közelebb lett volna Székesfehérvár,ha esetleg Auchanba mentetek.
  Igaz 90km,de még is jobba megérte ott vásárolni mint a helyi Tesco Hipermarketbe még az benzin költséggel is olcsóbban jöttünk ki. Most legalább majd nem kell annyit autókázni.”
 • 20. lacrimarosa 2011. november 30. 10:14
  „Politikai prostitúció? Lehet. De nekünk vásárlóknak csak jó.
  Csak ismételni tudom: Jobb,olcsóbb,szebb,nagyobb a választék.
  Mindig Pestre mentünk bevásárolni,mert még így is megérte .”
 • 19. Guillotine 2011. november 30. 08:15
  „Erre csak azt tudom mondani inkább Auchan mint Tesco.
  Jobb,olcsóbb,szebb,nagyobb a választék.”
 • 18. mozart 2011. november 30. 06:52
  „A Metro melletti lejárónál szándékoznak körforgalmat kiépíteni?”
 • 17. rubeola 2011. november 30. 00:22
  „".... a multiknak minél több hazai kiskereskedői árut kelljen a polcokra kimenni." MI VAN?
  Akkor hol van a p.mester úr, ha egyszerre van győri közgyűlés, MOB gyűlés és parlamenti ülés????”
 • 16. mugen 2011. november 30. 00:14
  „zöld út az Auchan-nak! Na végre!!!”
 • 15. gig 2011. november 29. 23:47
  „A képviselőinknek hála megértettem, miért kell az Auchan Győrnek.

  1. Mert életveszélyes arrafelé a közlekedés.
  2. Mert fejleszteni kell a kerékpárútrendszert Győr és Gyirmót között.
  3. Mert az emberek szeretik a multikat.
  4. Különben is olcsóbb a többi multinál.

  1. Elég érdekes a multikat segítségül hívni a közlekedésfejlesztés ügyében. Egyáltalán, miért is olyan veszélyes arrafelé a közlekedés? Valamit valaki rosszul alakított ki korábban?
  2. Ha Dézsi úr annyira nagy bicajos, mondja már el, mit kell pontosan fejleszteni a Győr és Gyirmót között ma is létező kerékpárúton! Lehetne mondjuk aranyból a sárga csík, tény, de mi múlik a francia madáron, ami nélküle nem adott?
  3. Az emberek soha nem a képviselőiken keresztül beszélnek, ez csak valami politikusi idea. Van nekik saját szájuk. A drága emberek multiszeretete tekintetében eléggé mérvadó az alábbi néhány hozzászólás.
  4. Az Auchan több sokmilliós pert kapott már a nyakába azért, mert aránytalanul olcsón adott bizonyos termékeket. Létezik-e olyan áruház ma Magyarországon, amely a beszerzési ár alatt adja tovább a terméket, csak hogy ezzel becsábítsa a vevőt, aki aztán ott veszi meg a drágább dolgokat is? Úgy tudom, létezik. Amúgy ahol minden olcsó, ott a fizetés sem lehet magas, még a híresen felértékelt multimelós fizetésekhez képest sem. Vagyis 500 leendő sokműszakos rabszolga várja epedve a plázastop nem ortodox módon való értelmezését.

  Rossz látni ezt a szégyenteljes nagy egyetértést a nép állítólagos képviselőinek körében.”
 • 14. balterswil 2011. november 29. 22:23
  „TERMÉSZETVÉDELEM!!!”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloldották az útzárat: három súlyos sérültje van a balesetnek - képgaléria

Ismét teljes szélességében járható a 83-as főút azon győri szakasza, amelyet baleset miatt zártak le… Tovább olvasom