Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: kétezer perc beszéd

Győr - Huszonnégy másodperc híján kétezer percig beszéltek a győri képviselők a közgyűlés tavalyi tizenhét ülésén – derül ki a Kisalföld kérésére készített városházi statisztikából. A listavezető a szocialista frakcióvezető, Kun András, aki több mint öt órán át tartotta magánál a szót, 137-szer hosszabb ideig, mint az utolsó Horváth Vilmos. Mindegyik politikus legalább tizennégyszer szólalt fel az óévben.

Csaknem kétezer percet beszéltek a győri képviselők a közgyűlésben tavaly. A listavezető 137-szer hosszabb ideig tartotta magánál a szót, mint a sereghajtó.

Azon kevesek, akik rendszeresen részt vesznek a győri közgyűlésen, tudják, hogy a 36 képviselő között akadnak szószátyárok és hallgatagok egyaránt. A gyakorlati tapasztalatot alátámasztja a statisztika is. A polgármesteri hivatal a Kisalföld kérésére kigyűjtötte, ki mennyit beszélt az óesztendő 17 ülésén. Kiderült, a politikusok – az elnöklő, így rendkívül sok „technikai" megszólalást jegyző Borkai Zsolt polgármestert nem számítva – összesen 33 óra 19 perc 36 másodpercre kapcsolták be mikrofonjaikat, ami 24 másodperc híján kétezer perc. A polgármester összesen 1476-szor adta meg a szót valamelyik képviselőtársának, azaz az átlagos felszólalás nem tartott sokkal tovább egy percnél.

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata egyébként napirendi pontonként 8 perces megszólalási lehetőséget ad minden képviselőnek, amit az előre bejelentett vezérszónokok további négy perccel megfejelhetnek. A ciklus elején szó volt az időkeret megkurtításáról, erre azonban végül nem került sor.

Legtöbbet két szocialista exalpolgármester beszélt tavaly.

A rekorder Kun András, aki 5 óra 11 percig tartotta magánál a szót, míg a második Eredics Imre, aki ennél két órával kevesebbet jegyez. A dobogóra Bárány István, a Pro Urbe Egyesület frakcióvezetője került még fel 2 óra 24 perccel. Egy óra feletti idő további 11 politikus neve mellett szerepel.

Tíz percnél rövidebben hatan fejtették ki véleményüket, de mindenki legalább 14-szer szólt hozzá. A legcsendesebbnek három fideszes – Szabó Erik, Fűke Géza és Horváth Vilmos – bizonyult.

A frakciók közül a szocialista áll a lista élén, képviselőik átlagban 100 percet beszéltek, háromszor többet, mint a fideszesek, és kétszer annyit, mint a kereszténydemokraták. A két-két fős Pro Urbe- és MDF-frakció tagjai átlagban 75, illetve 50 percig tartották maguknál a szót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LEO-kupa Viki gyógykezeléséért

Győr - A Győri LEO Klub idén is megszervezi jótékonysági pénzdíjas, amatőr teremlabdarúgó-tornáját,… Tovább olvasom