Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: Fontos az új híd projekt, de drága

A Jedlik híd költségeiről hosszasan tárgyalt a győri közgyűlés. Újra előkerült a belvárosi parkolás problémája is a Dunakapu tér alá tervezett mélygarázzsal kapcsolatban.


16 óra 55 perc - A zárt ülés végével a közgyűlés is befejeződött.

˝Javaslat önkormányzati hatósági ügyben hozott határozat elleni fellebbezések elbírálására˝- ezt az előterjesztést tárgyalták a képviselők.

16 óra 53 perc - Zárt ülés következik.

16 óra 51 perc - A tájékoztatás az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap 2010. évi eseményeiről a közgyűlés elfogadta.

16 óra 50 perc- Javaslat a győri 279/109 hrsz-ú ingatlanon lévő sportpálya az Utcai Sportok Egyesület számára történő üzemeltetésbe adására a következő napirendi pont.

Neupor Zsolt reméli, hogy egy extrém-sportpálya végre kialakulhat ezen a területen, ami most egy ˝elhanyagolt˝ kézilabda pálya.

A képviselő-testület az előterjesztést támogatta.

16 óra 44 perc - A hajléktalanok elhelyezésének problémája a közgyűlés előtt.

˝Sziget és Révfalu városrészt összekötő Jedlik Ányos híd nyomvonalának kialakítása során szükségessé vált a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat Győr, Stromfeld u-i telephelyének átköltöztetése. Az utcán élő hajléktalanok téli krízisellátásához feltétlen indokolt az Átmeneti Szállás rendelkezésre állása, amely a legnehezebb körülmények között élő, erősen leromlott egészségi állapotban lévő hajléktalan ember életben maradását segíti. Az intézmény által biztosított szolgáltatások: étkeztetés, hajléktalanok nappali melegedője, átmeneti szállás, éjjeli menedékhely.

A Győr, Szarvas u. 26-30. szám alatti épületben felújítását követően megfelelő szakmai színvonalon biztosíthatóvá válik a szállást igénybevevők számára a mentális segítségnyújtás, a szociális ügyintézés, az egyéni esetkezelés, az orvosi, egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás, valamint a csoportfoglalkozásokon való részvétel lehetősége˝ - áll az előterjesztésben, amit a képviselők elfogadtak.

16 óra 36 perc - Emlékérem készítettésének javaslatát elfogadták a képviselők.

Dunakapu tér alá tervezett mélygarázs - ˝Jó lenne végre eldönteni, hogy mit is akarunk˝

16 óra 35 perc -
Borkai Zsolt polgármester szerint ˝minden győrinek, így a képviselőknek is problémája van a belvárosi parkolással˝, s amikor végre felvetődik egy nyugodt parkolási lehetőség: a tér alá tervezett mélygarázs építése, akkor vannak, akik visszanyúlnak a régi rendeletekhez, s ˝meghátrálnak˝. ˝Jó lenne végre eldönteni, hogy mit is akarunk˝-hallhattuk Borkai Zsolt polgármestertől a mélygarázzsal kapcsolatos kérdésre adott válaszát.

Az is elhangzott, hogy az átalakítás után csak őstermelők árulhatnak a Dunakapu téren, a többi árusnak máshol biztosítanak helyet.

Az előterjesztést elfogadták a képviselők, ezzel ötvenmillió forintnyi előzetes kötelezettséget vállaltak a tervezési munkálatok költségének fedezésére.

16 óra 29 perc - A következő napirendi pont az előzetes kötelezettségvállalás a Dunakapu tér, és környezetének átépítéséhez szükséges tervezésekre.

Vörös Gyula (Jobbik) a tér régészeti, történelmi értékeire hívta fel a figyelmet, mert az előterjesztésben erről egy szó sincs.

Borkai Zsolt elmondta, hogy a tervezés során figyelni fognak ezekre az értékekre.

Kun András elmondta, hogy teljes egészében támogatja az előterjesztést, azért is, hogy látni lehessen egy ekkora beruházás ˝minden mozdulatát˝.

˝Műszakilag fontos dolog valósult meg a Jedlik híddal, de gazdasági szempontból nem mondható el a megelégedettség˝

16 óra 19 perc - Napirendi ponton a Jedlik híd projekt. Az első felszólaló Neupor Zsolt, aki a költségeket szeretné jobban átlátni.

˝Képviselőként azt tudom mondani, amikor elhatároztuk ezt a hídat - nagyon helyesen -, akkor 4,1 milliárd forintot fogadtunk el, most 5,7 milliárdnál tartunk, ami a költségeket illeti. Jó lenne, ha hasonló beruházásoknál elsőre is részletesebb tájékoztatást kapnánk arról, hogyan alakulnak majd a kiadások, s annak megfelelően dönthetnénk˝ - mondta Neupor Zsolt.

Borkai Zsolt polgármester egyetért a felvetéssel.

Kun András képviselő elmondta, hogy már a 2008-as döntésnél is gondjai voltak. Akkor 4,1 milliárdos költséget fogadtak el, nyilvánvalóan jól döntöttek, mert fontos volt a projekt, ám most feltette a kérdést: ˝Ha akkor tudjuk, hogy 5,7 milliárdra is felmennek a költségek, vajon megszavazzuk-e?˝ Műszakilag fontos dolog valósult meg a Jedlik híddal, gazdaságilag nem mondható el a megelégedettség - hallhattuk Kun Andrástól.

18 igen, 2 nem , 4 tartózkodással az előterjesztést elfogadta a közgyűlés.

15 óra 58 perc - Vidám hangulatban zajlik a közgyűlés, Németh Árpád képviselő többször is derültséget okozott hozzászólásaival.

15 óra 55 perc - A következő előterjesztést, ˝javaslat a köztisztviselők teljesítmény-követelményeinek alapját képező 2011. évi célokra˝ a közgyűlés elfogadta.

15 óra 52 perc - Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet módosításáról vitatkoznak a képviselők.

A településrészi önkormányzati testület létszáma a településrész lakosságának számától függően: 3000 lakosig - 3 fő, 3000 lakos felett - 5 fő az előterjesztés szerint.

Borsi Róbert elfogadásra javasolja az előterjesztést, véleménye szerint a hatékonyság nem feltétlenül a létszámtól függ.

Kun András meglátása szerint inkább emelhetnének a létszámon, a képviselő-testület ezt a módosító javaslatot nem támogatta.

A rendeletmódosítást az előterjesztés alapján elfogadta a közgyűlés.

15 óra 29 perc - Javaslat térítési díj ellenében igénybe vehető egyes orvosi szolgáltatások térítési díjaira - ezt az előterjesztést, valamint a Javaslat Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata az egyes szabálysértési tényállásokat megállapító helyi rendeleteinek módosítását is elfogadta.

15 óra 23 perc - Tóth Béla pénzügyi osztályvezető részletesen válaszolt a költségvetési rendelettel kapcsolatos kérdésekre. Kun András a válaszok egy részét megértette, de az adó jellegű kifizetésekkel már problémái akadtak. Az MSZP-s képviselő elmondta, sokszor úgy érzi, hogy milliárdos kérdések felett néha egészen hamar elsiklanak.

Kun András felhívta a figyelmet arra, hogy az arányeltolódásokkal gyakran nincsenek tisztában a képviselők.

A közgyűlés az előterjesztést elfogadta.

15 óra 14 perc - A tájékoztatót a kéményseprő-ipari közszolgáltatás 2011. évi feladatellátásáról, s javaslatot helyi adórendeletek felülvizsgálatára a közgyűlés elfogadta.

Önkormányzati beruházások - ˝Jó helyen vannak az uniós pénzek˝

15 óra 10 perc
- Az első fő napirendi pont az önkormányzati beruházások jelenlegi helyzete.

Kun András (MSZP) a belvárosi beléptető rendszer költségeiről kérdezett, egyelőre nem kapott választ.

Neupor Zsolt (MSZP) hozzászólásában elmondta, arra a kérdésre, hogy hol vannak az uniós pénzek, a részletes - 22 oldalas - beszámoló megadja a választ: az önkormányzat jól pályázott a beruházásokra, ez az előterjesztésből egyértelműen kiderül.

A képviselőtestület az előterjesztést elfogadta.
 
15 óra 01 perc - Borkai Zsolt megnyitotta az ülést, a testület határozatképes.

Előzmények:

A győri közgyűlés csütörtökön tartja soron következő ülését, amelyen az első napirendi pont alatt az önkormányzati beruházások jelenlegi helyzetéről hallhatunk tájékoztatást.

Ezalatt szó lesz intézmények, lakóépületek fűtéskorszerűsítéséről, a megújult Széchenyi tér környező utcáinak felújítási terveiről, az AGÓRA Pólus interaktív kiállítási központról, kerékpárutak engedélyezési tervének elkészítéséről, s a Jedlik híd projektről is.

Az utóbbival egyébként külön előterjesztés is foglalkozik, s az MSZP-s képviselők már jelezték: lesz hozzászólásuk a témához.

A közgyűlés tárgyal továbbá a szabálysértési összeghatárok módosításáról: az eltelt 10 évben a pénzbírság felső határán - harmincezer forint- a jogalkotó nem változtatott, így az mára leértékelődött, az elkövetőkre visszatartó ereje erősen csökkent.

Ez az összeg most ötvenezer forintra emelkedhet számos rendeletben.

A főbb napirendi pontok között a helyi adórendeletek - építményadó, iparűzési adó- felülvizsgálata is szerepel.

Az ülés nyilvános, így bárki megtekintheti a Városháza dísztermében csütörtök 15 órától. Amennyiben erre nincs lehetőségük, kövessék online a történéseket!

Olvasóink írták

 • 14. lacivélemény 2010. december 01. 21:47
  „Kedves háté !

  Szoktál te parkolni a belvárosban?

  Szerintem nem, mert akkor nem irogatnál ilyen marhaságokat...ja,és neked bizonyára tetszik a Dunakapu tér jelenlegi állapotában.
  Ez is minősít téged...

  Szerintem te a mélygarázs fogalmával sem vagy tisztában...

  Szerintem kiváló ötlet a FELÚJÍTOTT (4) tér alatt parkolóhelyeket biztosítani( pl.nyáron sem kell 40 fokos autóba beülni, én az árkádnál is a fedett parkolóhelyeket keresem)

  Hajrá városépítők!
  A maradi, kákán is a csomót kereső,kötekedő bunkókkal nem kell foglalkozni, ráadásul úgy is kisebbségben vannak...”
 • 13. kisko666 2010. november 27. 15:36
  „Miért kell mindíg mindent leszólni, ilyenek vagyunk mi győriek! Szégyellem... Végre valami modernizállás történik a belvárosban. Kérdem én mennyivel jobb 1000éves omladozó épületeket nézegetni? Előbb-utóbb leomlik életveszélyesnek nyilvánítják és hopp máris egy szálloda a helyén. Ez az élet rendje. Éljen a modernizáció!!! Végre ne a múlton lovagoljunk, hanem irány előre és ehhez fejlesztések kellenek. Ebből csak előnyünk származhat. Én az új térre szavazok látva a Széchenyi teret, h amióta kész van túristák és kirándulók hada lepei el. Erre van szüksége győrnek. Gratula Borkai Úrnak!!! Egy győri fiatal...”
 • 12. háté 2010. november 26. 13:16
  „MINTHA ISMERŐS LENNE.

  UGYE A GAZDASÁGI VÁLSÁG ANNYIRA MEGVISELTE EZEKET A NARANCSBARÁT-CIONISTÁKAT.

  MÉLYGARÁZZSAL TENNÉK LEHETETLENNÉ A BELVÁROST!
  "Azért jöttek el ilyen sokan, mert unatkoznak" - kezdte cinikusan a mintegy tucatnyi civil részvételével a József nádor térre tervezett mélygarázsról szóló lakossági tájékoztatását Cselovszki Zoltán, az V. kerület főépítésze.

  Egy több mint 500 férőhelyes mélygarázs épülne a Szent Isván bazilika környékén található József nádor téren. A főépítész szerint azért van szükség erre a projektre, mert kevés a parkolóhely a kerületben, s a környék dolgozói igényelnék a mélygarázst. A legfőbb probléma a szennyező gázok elvezetése körül adódott: a parkolóházat egy 4 négyzetméteres kürtőn keresztül szellőztetnék, noha Cselovszki Zoltán szerint ez sem zaj-, sem légszennyezettséggel nem járna.
  A jelenlévők elsőként a mélygarázs szükségességét firtatták Felvetődött a tömegközlekedés szerepének kihangsúlyozása is, de ezekre a felvetésekre a főépítész kitérő válaszokat adott.”
 • 11. dominiim 2010. november 26. 10:23
  „A piaci árusoknak ezennel befellegzett ! Sajnálom Őket !”
 • 10. háté 2010. november 25. 23:25
  „Építsen mélygarázst a narancsos banda, --a városréten --a belvárost meg hagyja meg a Győriek számára.

  Győriek a Dunakapu tér csak a kezdet, a környező házak következnek lebontásra,-- ha már lesz mélygarázs, hogy ki legyen használva-----irodák-szálloda-mellé egy kupi.”
 • 9. háté 2010. november 25. 23:06
  „Dunakapu tér alá tervezett mélygarázs - ˝Jó lenne végre eldönteni, hogy mit is akarunk˝

  Hát jó lenne ha leszállnál a magas lóról, ---nem kell a mélygarázs. cionista gazemberek!--hol a parkolj és gyalogolj.
  Pofázni, azt tudtok.

  Nem a Győriekért-Győrieknek kell a mélygarázs. --a Loydnak és hasonszőrű épületnek,--a Győrieket ki akarják zárni saját városukból.

  Ébresztő Győr <moderálva>”
 • 8. hapala 2010. november 25. 22:57
  „Tényleg felháborító hogy sokkal többe került.
  Ezt talán meg kéne magyarázni .
  aztán majd eldöntjük, hogy elhisszük e vagy sem !”
 • 7. Hedon 2010. november 25. 21:13
  „A Kisalföld ahogy várható volt megint elővette a Széchenyi térnél
  már megismert és már ott is megbukott lejárató kampányát.

  Várhatóan még jó néhány cikket fognak gyártani, hogy ezt a fejlesztés is
  mint valami botrányos építkezés kerüljön át a köztudatba.

  Mások is írták - és valóban nagyon árulkodó- hogy érdekes módon
  a Jedlik híd átadása nem tudott a címlapon vezető helyre kerülni
  a nyomtatott változatban.

  Ennyire savanyú lenne a szőlő??

  Newpor Urat vajon ki vagy mi akadályozta abban hogy párttársaival lobbyzzon annak érdekében hogy állami pénzzel megtámogatható legyen a híd finanszírozása.
  A fejlesztés időszakában éppen molnár csacsi volt közlekedési miniszter,
  aki ,,igazi" lokálpatriótaként leszavazta a romokban lévő - állami kezelésű-
  Baross híd felújítását átépítését is.

  Newpor, Gergely, Eredics, Kun elvtárs akkor hallgattak mint hal a szatyorban.
  Akkor most az a minimum, hogy csendben maradnak.

  A Nádor aluljáró megsüllyedt csatorna fedlapjait vajon mikor fogják szintre emeltetni
  az akkori kivitelezővel, természetesen garanciában. vagy küldjek róla képeket mint ,,tudósító"?

  newpornak nem köpködnie kellene sokkal inkább”
 • 6. Bali01 2010. november 25. 19:27
  „ja,jó helyeken:)
  zsebek mélyén,igaz a nép is élvezi legalább,bár azzal nem foglalkozik a kutya sem,hogy miért kerül egy négyzetméter burkolókő 490.000 ft ba,vagy 800.000 ért hogyan lehet körbeburkolni egy 270.000 ft ba kerülő másfél méteres facsemetét...
  pörög kérem a gazdaság:)”
 • 5. igazszó 2010. november 25. 19:03
  „Jó lenne, ha ezt a közgyülési cikket nem visszafelé kellene olvasni, mert kronológiai sorrendben az események eleje a cikk végén van, a vége meg az elejéni, és ha valaki valóban elakarja olvasni, annak bekezdésenként kell aluról felfelé haladni! Zavaró, nehezen követhető, és komolytalanná válik a cikk is.
  Lehet, hogy ez a cél is vele?

  Bárki-bármit mond, Kun András mindig is alaposan odafigyel a dolgokra, igy a véleménye is fontos, még akkor is, ha Ő nem a nagy, és valótlan szavak embere!Szereti átlátni a dolgokat, és bebizonyosodni, amit minden képviselőnek ajánlani tudok, kövessék ezt a pélát, azért vannak ott!

  Egyébként a pályázati pénzeket érdemes felülvizsgálni, mert ott sok a varázsolás esete, kéz-kezek közötti elmaszatolás, összejátszás, és sajnos korrupt összefonódások is! Komoly végzettséggel, és gyakorlati tapasztalattal rendelkező, nem korrumpálható, gerinces emberre van szükség! A mézesüveg tetejét be kell zárni, mert jönnek a hereméhek, és a darazsak!”
 • 4. szocdem 2010. november 25. 18:12
  „Jó helyen vannak az Uniós pénzek??

  ezt a címet is ki kellett volan találnom...:)

  Az UNiós támogatásokból eredő pénz már nincs meg - elköltötték. Akkor most jó helyen van?? Mert a pénzt el kell költeni??

  ejnye bejnye..”
 • 3. szocdem 2010. november 25. 17:07
  „1. hozzászólás értelem 2010.11.25. 07:21

  "Na vajon mitől lessz sokkal több a végösszeg mint a betervezett? Mert a FIDESZ-KDNP szerveződés minimum annyit, ha nem többet lop a közösből mint az elődeik."

  ez úgy butaság ahogy van!

  Kun András is erről ömlengett majdnem hangosan kiröhögtem. "Értem de nem értem" - iylen sokat sejtető kiszólással akarta megdumálni, hogy két év alatt miért emelkedtek meg a költségek 30%-al.

  Tudjuk volt Áfa emelés, meg a forint is egyre gyengébb vásárlóerőt képvisel, na és ha tetszik ha nem: nem a minimálbérekhez kell hasonlítani a piacot (az nem változik ennyit enyni idő alatt) hanem a valósághoz. HA egy tonna bazalt ára a világpiacon 50%-al emelkedk, itt is annyi lesz az ára. Vagy fizet az önkori, vagy nem lesz hídja Győrnek és kész.
  Megjegyzem: nem tisztem megvédeni a Fideszt, de amit a szocik meg a jobbi kezen az ülésen produkáltak az egyszerüen röhejes.

  Náluk csak az egyik fityesznyik volt röhejesebb, aki Zemberezett, meg a tömeges választói támogatást hivatkozta a részönkorik zsugorításával kapcsolatban (ami egyébként már nincs meg)..

  egyébként egy kurzus, ami több tíz milliárdról szól,. költhetne hangtechnikára, mert egyszerüen botrányos hogy nem müködnek a mikrofonok! (Lehet hogy szándékosan nem?)

  egyébként minden szép minden jó, - egy két kivétellel - minden határozatot 100%-os egyetértéssel fogadnak el a városatyák. Pénz gurul, minek vitatkozni annyit?”
 • 2. annobon 2010. november 25. 16:54
  „Korrupt az egész világ! Nem csak kis hazánk. De ilyen téren nagyon fejlődőképesek vagyunk...”
 • 1. értelem 2010. november 25. 07:21
  „Na vajon mitől lessz sokkal több a végösszeg mint a betervezett? Mert a FIDESZ-KDNP szerveződés minimum annyit, ha nem többet lop a közösből mint az elődeik. Kenőpénz leperkálása, amit zsebre tesznek mindíg csak emeli a bekerülés összegét. Ennélkül viszont nincsenek engedélyek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görög és keresztény mitológia és Barcsayné Németh Hedvig babakiállítása

A Gyirmóti Általános Művelődési Központ Nagytermében megnyílt Kutasi Károly Görög és keresztény… Tovább olvasom