Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: akik nem tudják fizetni a bérlakás számláit, 60 napos második esélyt kapnak

A júniusra tolt májusi ülésen szóba került a Győr-Szol munkája és Horváth Csaba győri rendőrkapitány felmentése is.

11.05

A júniusra tolt májusi ülés véget ért.

11.02 - Miért váltották le Horváth Csabát?

Varga Márk (MSZP-Együtt) arról kérdezi Borkai Zsoltot, hogy mit tud Horváth Csaba, győri rendőrkapitány menesztéséről?

Győr polgármestere diplomatikus választ adott ("semmit"), de annyit azért hozzátett: a város új rendőrkapitányának kinevezésébe jogilag nincs beleszólása a Városházának, de az új vezető ettől függetlenül hamarosan a közgyűlésen is be fog mutatkozni. 

10.51 - Ők kapják a Szent László-érmet idén

Az idei Szent László-érmet Németh Attila festőművész, a Révai nyugalmazott tanára, Zsatku József, a Győr-Szol Gazdasági és Pénzügyi Igazgatója és Tájmel Antal plébános veheti át június 27-i díszközgyűlésen.

10.45 - Terítéken a Győr-Szol munkája

Szabó Jenő (Fidesz-KDNP) szerint közterületen dolgozni a nyári kánikula idején rendkívül nehéz, bárki kipróbálhatja, s akkor megtudja, hogy időként piheniük kell a munkásoknak. Tény, hogy ezzel a véleménnyel is nehéz vitatkozni.

A zárszót Neupor Zsolt adja, tapasztalatai szerint vele mindig segítőkészek volt a Győr-Szol munkatársai, ha egy-egy ügyben hozzájuk fordult.

10.39

Győr tisztaságáról, a korábbi évek szúnyoginvázióiról zajlik lájtos, nyár eleji vita. Borkai Zsolt mondandójának lényege: Radnóti Ákos alpolgármester vezetésével az utóbbi hónapokban sikerült kicsit gatyába rázni a Győr-Szol-t, jobban működik a városüzemeltetés, mint előtte, de természetesen van még hova fejlődni.

Utóbbi mondattal mélyen egyet tudunk érteni.

10.34

Neupor Zsolt azt nehezményezte, hogy a 25 millió forintos keretből miért kap támogatást az Egyházmegyei Hivatal is?

Nem nagy összegről van szó (1,5 millió forint), de abban igazat kell adnunk az ellenzéki képviselőnek, hogy a szóban forgó pályázat során elsősorban magánkézben vagy önkormányzati tulajdonban lévő épületeket kellene előnyben részesíteni. 

10.33

A helyi egyedi védelem alatt álló épületek, a belvárosi és a gyárvárosi műemléki jelentőségű területen lévő épületek felújítására 25 millió forintot biztosít a győri önkormányzat idén. 

10.30 - Szobrot kap II. János Pál pápa a Szentlélek téren 

A Szentlélek téren II. János Pál Pápa szobrának elhelyezéséhez a hozzájárulást megadták a képviselők. A vasárnap felavatott több mint kétméteres szoborról ide kattintva olvashatnak bővebben.

10.26

Páternoszter Piroska, a Városháza humánpolitikai osztály vezetője válaszában az állította, hogy a szóban forgó ágazatban jelentős bérfejlesztés várható a kormány jóvoltából.

Hogy mennyi lenne az annyi, vagyis milyen összegű plusz pénzzel számolhatnak mind a szociális szférában, mind az óvodákban dolgozók, konkrétum nem hangzott el.

10.22 - MSZP-Együtt: a szociális szférában 100 ezer forint alatt keresők bérét egészítse ki a Városháza

Juhász István (MSZP-Együtt) azt kérte, hogy akik a helyi szociális szférában, óvodákban nettó 100 ezer forint alatt keresnek, az ő bérüket Győr egészítse ki plusz pénzzel.

10.19 - Szakmai vita a bérlakásokról

Egész korrekt szakmai vita folyik Borkai Zsolt, Neupor Zsolt (DK) és Fodor Roland (Jobbik) között. A téma: van-e annak jogi akadálya, hogy azon győri dolgozóknak, akiknek a lakhatását támogatja a munkaadója, azt a pénzt beszámítsák a bérlakásokhoz szükséges önrészbe?

A disputa vége: az ezzel foglalkozó bizottság alaposan járja körbe a törvényi háttért.

10.15

Szintén fontos változás: akik nem tudják fizetni a bérlakások közüzemi számláit, vagy lakbérhátralékuk van, ők 60 napos második esélyt kapnak.

Vagyis ha a felmondás napjától számított két hónapon belül rendezik a teljes elmaradást, nem mondják fel a bérleti szerződésüket.

10.13

A módosítás lényege eleme a mozgáskorlátozott személyek számára kialakított önkormányzati bérlakások pályáztatásának szabályozása. Jelenleg 12 speciálisan kialakított önkormányzati tulajdonú bérlakás van.

A cél az lenne, hogy ezekbe a lakásokba valóban mozgáskorlátozott emberek költözzenek be. 

10.11

Elkezdődött a győri bérlakások vitája.

10.08

Takács Krisztián (Jobbik) javaslatára egyperces néma csenddel adóztak a képviselők a trianoni békediktátum 95 évvel ezelőtti aláírására is; Borkai Zsolt támogatta az indítványt.  

10.01 - Emlékezés Winkler Gáborra

A pár napja elhunyt Ybl-díjas győri építészprofesszor, Winkler Gábor emlékének egyperces néma csenddel adózott a győri közgyűlés. Borkai Zsolt polgármester tömören méltatta Winkler Gábor munkásságát, életének mérföldköveit.

A megemlékezés azért volt elegáns és szép gesztus, mert Winkler Gábor az utóbbi években többször is bírálta a győri önkormányzat városfejlesztési elképzeléseit, lépéseit.

9.59

Megérkezett Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), pillanatokon belül kezdődik a júniusra tolt májusi közgyűlés.

9.47

A képviselők lassan megtöltik a dísztermet. Szeles Szabolcs (Fidesz-KDNP) nehezen tudta eldönteni, két nyakkendő közül melyiket válassza. Végül jó tanácsok hatására sikerült döntenie.

Előzetes

Arról, hogy a győri Szentlélek téren vasárnap felavatják II. János Pál pápa több mint kétméteres szobrát ide kattintva olvashatnak bővebben.

Az összes májusi napirendi pontot pedig itt tekinthetik meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambol Győrben a belvárosban, az egyik autó felborult

A Kossuth utcát a Petőfi tér közelében a helyszínelés és a műszaki mentés idejére lezárták. Tovább olvasom