Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Győri közgyűlés - 107 millióba kerültek a szúnyogok

Győr - Elfogadta a csaknem kétmilliárd forintos útfelújítási csomagot a győri közgyűlés. Az ön utcája benne van? - itt megnézheti. Plusz: miért kiabált Eredics Imre? Vagy nem is kiabált?

20.58: Véget ért a közgyűlés. Borkai Zsolt kihirdette a zárt ülésen hozott határozatokat. Eszerint az önkormányzat 85 millió forint működési támogatást biztosít a Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft. részére az idei üzleti évre. A városi sportigazgatóság vezetője Molnár Péter maradt.

19.55: Véget ért a nyílt ülés, zárt ülés kezdődött.

19.45: A testület 21 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett elfogadta az üzletrészvásárlást.

19.30: Dézsi Csaba András bekeményített: szerinte Neupor Zsolt folyamtosan balhézik, a szocialisták mást sem csinálnak, csak fikázzák a polgármestert, Kun András ideje pedig lejárt, nem az órán, hanem a poltikában. Kun András visszautasította ezt a hangnemet.

19.15: Szabó István könyvvizsgáló szerint a cég könyv szerinti értéke 263 millió forint. Leszögezte: a város jó üzletet köt, mert 100 millió forintért a társaság közgyűlésében 41 százaléknyi szavazathoz, továbbá összesen 567 millió forint értékű vagyonhoz jut. Borkai Zsolt polgármester szerint a döntés arról szól, a város hajlandó-e az innovációra költeni. Az ő és az ügyvezető igazgató szavaiból az tűnt ki, hogy a vétel szükséges ahhoz, hogy az Innonet kht. megvalósíthasson egy 400 millió forintos európai uniós projektet. Kun András (MSZP) szerint viszont a pályázat önrészét más, olcsóbb technikával is lehetne biztosítani, mint az üzletrész-vásárlás. Ő is elismeri, hogy a társaság példaszerűen működik.

18.51: A közgyűlés most arról tárgyal, hogy az önkormányzat 100 millió forintért megvegye-e a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Innonet Kht.-ban meglévő 28 százalékos, a társaság közgyűlésében 41 szavazatot biztosító tulajdonrészét. Eredics Imre (MSZP) érthetetlennek nevezi a tranzakciót, többek között azért, mert csupán 9,8 millió forintos törzsbetétről van szó, miközben a megyei önkormányzat az év elején 2 millió forintos törzsbetétét 4 millió forintért adta el éppen az alapítványnak. Úgy érzi, úgy tűnik, mintha az alapítvány feltőkésítéséről lenne szó.

18.45: Rohannak a képviselők. A testület megszavazta, hogy a város ingyen átad a megyei önkormányzatnak egy 14074 négyzetméteres területet, amellyel lehetővé válik, hogy a Petz-kórház 400 ágyas hotelépületet (VIP-szárnyat) építsen.

18.43: A közgyűlés hozzájárult, hogy Borkai Zsolt polgármester november 7. és 10. között Ingolstadtba utazzon a testvérvárosi szerződés aláírására.

18.35: Folytatódik a közgyűlés. A képviselők rögtön döntöttek arról, hogy kezdeményezik a város 5,5 milliárd, illetve 1,6 milliárd forintos fejlesztési hitelkerete rendelkezésre tartási határidejének meghosszabbítását 2010 végéig. Mindez várhatóan nem kerül pluszköltségbe. A két keretből egyébként eddig összesen 4 milliárd 6 millió, illetve 1 milliárd 84 millió forintot hívott le a város, de idén egyetlen fillért sem.

18.08: Borkai zsolt húsz perc szünetet rendelt el.

18.01: A közgyűlés 72 millió forintot adott pluszban a Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-nek, miután a cég a nyáron 107 millió forintot költött szúnyoggyérítésre, és ezért eddig csak 35 millió forintot fizetett a város. Az előterjesztésben az áll, hogy légi biológiai védekezés háromszor volt összesen 300 hektáron, légi kémiai védekezést 36-szor rendeltek el 55.481 hektáron, míg 18-szor meleg ködös védekezést vetettek be 2912 hektáron május 16. és szeptember 7. között.

17.56: A közgyűlés 622,6 millió forintot csoportosított át arra, hogy az idén és jövőre kezdődő nagyberuházásokhoz (például az Új Bácsai út és a Szigetet Révfaluval összekötő híd építéséhez) meg tudják vásárolni a szükséges területeket. Ehhez az idei büdzsé három tucatnyi tételéből csippentettek le, többek között az Újváros rehabilitációjára szánt pénzből 200 milliót, a polgármesteri hivatal működtetésére szánt összegből 35 milliót, a pályázati önerőre félretett keretből 40 milliót, a bankszámla-vezetési és folyószámlahitel-költségekből 35 milliót.

17.37: A testület 5 millió forintos előzetes kötelezettséget vállalt a jövő évi költségvetés terhére a Koroncói úti temető bővítésének tervezésére.

17.36: A közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy a 82-es főút és a Külső Veszprémi út csomópontja kiépítésének felét állja, és erre a jövő évi költségvetésből 50 millió forintot áll. A mésik felét a Hödlmayr Hungária Logistics Kft. biztosítja, amely a terüelten telephelyet hoz létre gépkocsi-tárolási kapacitásának bővítésére.

17.24: A testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést. Kun András javaslata a Liezen-Mayer utca programban tartásáról nem kapott többséget (így az alább megtekinthető táblázatból ezt a beruházást gondolatban kéretik kitörölni).

17.22: Eredics Imre ugyan elismeri, hogy nem hideg fejjel mondta el véleményét, de mindenkit biztosít arról, egészen másként hangzott volna, ha kiabál.

17.20: Neupor Zsolt újra elmondja, dicsérni való az előterjesztés.

17.16: Dézsi Csaba András (Fidesz) megkéri Eredics Imrét, ne kiabáljon. Kijelenti: ennyire igazságos felosztást az elmúlt 12 évben nem látott.

17.12: Kun András nem érti a vitát, mert ők dicsérni jöttek. Borkai korábban azt javasolta, hogy az eredeti javaslatból kerüljön ki a Liezen-Mayer utca dr. Petz utca és Herman utca közötti pályamegerősítése, és az arra szánt 19 milliót Zrínyi utcai parkolóépítésekre fordítsák. Kun azt mondja, maradjon benne a programban a Liezen-Mayer utca is. Eredics Imre (MSZP) indulatosan visszautasítja, hogy ők annak idején ne foglalkoztak volna a lakóutcákkal.

17.07: Kalmár Ákos (Fidesz) történelemhamisításnak nevezte Neupor szavait, és azt mondta, hogy ő négy évig próbálta 2002 és 2006 között beleszuszakolni a Bálint Mihály utca felújítását az éves költségvetésekbe, sikertelenül. Németh Zoltán (Fidesz) szerint az a nagy különbség, hogy 1. nem csak a választási évben adnak át utakat, 2. már ősszel döntenek, és így tavasszal egyszerre kezdődhetnek a munkák.

17.02: Neupor Zsolt (MSZP) szerint az előterjesztés megfelelő, és szerinte ezzel az előző városvezetés munkáját folytatja a mostani. Gangl András (Fidesz) köszönetet mond, és hozzáteszi: a korábbi ciklusban ilyen anyag nem volt a testület előtt.

16.57: Ottófi Rudolf alpolgármester (KDNP) azt mondja, hogy a KIsbácsán-Bácsán vannak rosszabb utcák azoknál, amelyek a programba kerültek, de azokat nem érdemes addig megcsinálni, amíg nem tudnak hozzáfogni a vízelvezetéshez. Ehhez pedig az Új Bácsai út és a hozzá tartozó csapadékvíz-befogadó megépítése szükséges, ezt a beruházást azonban három ember akadályozza egyelőre.

Erről a javaslatról tárgyal a testület. (Nagyobb képért kattintson ide!)
Erről a javaslatról tárgyal a testület. (Nagyobb képért kattintson ide!)

16.54: Sík Sándor (KDNP) szerint az, hogy mindegyik választókerületbe jut pénz, azt mutatja, hogy a város minden polgárról gondoskodni kíván.

16.52: Kun András (MSZP) egyrészt azt mondja, örömet okoz neki az előterjesztés, másrészt nagyobb következetességet kér és azt, hogy az utak minősítése döntsön, mit újítanak fel, és egyfajta arányosságra törekedjenek a választókerületek között. Borkai Zsolt korrekt, szakmailag alátámasztottnak nevezi az anyagot, és nem politikai alapon közelítették meg a kérdést.

16.46: Németh Viktor (Fidesz) hamvába holt kísérletet tett arra, hogy az eredeti javaslathoz hozzátegyen egy pluszutcát.

16.42: A közgyűlés elkezdett tárgyalni az 1,9 milliárd forintos lakóutcaprogramról. Borkai Zsolt előterjesztése szerint minden egyéni választókerületbe több tízmillió forint jutna, a legkevesebb (42 millió forint) Horváth Lászlóéba (Marcalváros II.), a legtöbb (140 millió forint) Simon Róbert Balázs alpolgármesterébe (Szabadhegy egy része, Kismegyer). A győri önkormányzat tulajdonában lévő utak 70 százaléka közepes vagy rosszabb állapotú. A nem megfelelő vagy tűrhetetlen állapotú utak aránya 29 százalék. Az átlagos minősítés erős közepes. A 2008. január 1-jei árszinten egyébként 15 milliárd forint kellene ahhoz, hogy minden út kiváló jelzőt kaphasson. A cél, hogy 2017-re a lakóutcák burkolata a legjobb, a főutaké és a gyűjtőutaké pedig megfelelő minősítésű legyen.

16.24: Nagyszünet lett a kisszünetből, csak most kezdődött újra az ülés.

15.58: Borkai Zsolt a rendezésiterv-módosítási kérelmekről szóló napirendi pont közben úgy döntött, jobb, ha a nagy izgalmak után 10 perc szünetet rendel el.

15.47: A bérlakásrendelet apró módosításáról beszélget a testület. Nem mondhatni, hogy tapintható a feszültség. Németh Zoltán (Fidesz) hosszasan telefonál, Herkely Ákos (KDNP) papírjaiban kutat, Ferenczy Lajos (MSZP) hátraült a nézőtérre, Ottófi Rudolf (KDNP) lement a pulpitusról, hogy Németh Viktorral (Fidesz) diskuráljon.

15.29: A testület elfogadta az önkormányzat jövő évi belső ellenőrzési tervét. A revizorok a legtöbb időt, 35-35 napot a Krúdy- és a Pattantyús-iskolában fogják tölteni.

15.20: A testület megszavazta a mai napirendet. Kun András MSZP-frakcióvezető három témát akart levetetni, mondván, hogy a gazdasági bizottság ma negyed háromkor tárgyalt ezekről, és szerinte ez az előkészítési munka lenézése. Szijjártó Péter, a bizottság elnöke (Fidesz) úgy vélte, a szocialistáknak hol azzal van baja, hogy sokat ülészenek, hol azzal, hogy keveset. Neupor Zsolt (MSZP) az Innonet Kht. üzletrészének megvételét szerette volna elhalasztani, arra hivatkozva, hogy a megyei önkormányzat év eleji hasonló tranzakciójával összehasonlítva túl drága lenne a vásárlás. A testület napirenden hagyta a kérdéses pontokat.

15.09: Borkai Zsolt polgármester néhány pillanatig nem tudta megnyitni a közgyűlés ülését, mert nem működött a monitorja. Rövid restart után minden rendben. Elkezdődött a mai menet, a teremben 27 képviselő van jelen a 36-ból.

Olvasóink írták

 • 18. orsiposta1 2009. január 26. 14:48
  „Tudna valaki többet mondani nekem a arról, hogy a Győri Innovációs és Marketing Centrum mennyiért vette meg a Győri Hetet és a Győri Napot?

  Infókat ide várom: orsiposta1@gmail.com

  gyorihirek.blog.hu - infók, propaganda szöveg nélkül”
 • 17. kontroll1 2008. november 01. 10:50
  „GYIC
  Ez a szervezet vette meg egy hónapja a közéleti kontrollt képviselő győri internetes sajtót, amely azóta az önkényuralomnak és a személyi kultusznak eklatáns orgánuma lett.

  A VIP-kórház építése gazdasági válság idején is csak a hatalomtól megháborodott elmékre bizonyíték. (Imelda Marcos gigantomán kultúrpalotát építtetett, amikor éhezett Indonézia.)”
 • 16. anyucikám 2008. október 31. 22:39
  „Nem kell ide VIP osztály !! A kórházban azt kellene elintézni, hogy dolgozzanak rendesen . Pl. a nőgyógyászati ultrahangon rendszeresen 1 másfél órával később kezdik a rendelést. Addig csak kávézgatás, öltözés és beszélgetés folyik. A kismamák és a betegek pedig várnak és várnak... A többi rendelésen is hasonló intenzitással folyik a munka. Sajnos az utóbbi időben többször is tapasztaltam.”
 • 15. raffy2 2008. október 31. 22:15
  „ma reggel az autósok megint bebizonyították az ostobaságukat.útfelújítás,de ezek a barmok mennek a munkagépek között.sok ostoba ,bunkó ember.ha nem látom nem hiszem el.”
 • 14. városlakó 2008. október 31. 10:20
  „Miért kell zárt ülésen szavazni a Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft. részére szánt pénzekről az idei (!!!) üzleti évre?
  Ez valamilyen titkos szervezet?
  Náluk mettől meddig tart az üzleti év?
  A Győri Közélet kiadásán kívül mivel foglalkozik?
  Hol lehet erről többet megtudni?
  Egy győri polgár hol szerezhet erről infókat?”
 • 13. Gratula 2008. október 31. 07:11
  „Dézsi Csaba András megvilágosodott. Jót tett neki a Kövér László által végzett kezelés. 1 éve még ő fikázta a polgármester urat, no nem nyíltan, sumákban. Következetesen és kitartóan igyekezett Németh Zoltánnal közösen megkeseríteni a polgármester úr életét! Még mindig jobb, ha a balhét Neuporék művelik kedves Csaba, mivel Ők az ellenzék!
  A Németh Zoltán azért elismerést érdemel. A saját költségén készíttetett egy táblát az a felirata: ,,ELNÉZÉST" Ezt a táblát azért készítette, hogy elnézést kérjen azért, mert munka nélkül veszi fel a fizetését! A tábla a megyeháza felöli zebra fölött van, érdemes megnézni. Szép példája a lelkiismeret furdalás leküzdésének!”
 • 12. kövér 2008. október 30. 21:39
  „Gyic feladata például a Győri Közélet kiadása.”
 • 11. kiskiváncsi 2008. október 30. 21:22
  „Írja már meg valaki, úgy őszintén, valójában mivel is foglalkozik az a GYIC?”
 • 10. grent 2008. október 30. 21:12
  „Milyen VIP-részleg, idióták. 11 milliárd forintos uniós forrást szerezhet a város és a megye ehhez a projekthez. Ők legalább próbálnak fejleszteni, nem úgy mint a díszes kormányunk, amelyik csak eladósítja az országot és 25 milliárdos hitelt vesz fel. Azzal, ha a póluskórház létrejön, a régió legszínvonalasabb intézménye valósul meg. Hogy nincs pénzetek a kórházi ellátásra sem már, azt ne a városon, hanem a Gyurcsány fecón kérjétek számon.”
 • 9. 1olvasó 2008. október 30. 20:19
  „Valóban nem a VIP részlegre kellene most költeni, vannak sokkal fontosabb dolgok. Töltsék fel az osztályokat gyógyszerrel, infúziós szerelékkel, cseréljék ki az ágyak matracait stb. Azt viszont nem értem miért kell szidni az előző vezetést? Rengeteg mindent letett az asztalra, gyönyörű lett városunk, az Ő idejük alatt is fantasztikus fejlődést láthattunk. Sőt, amit hiányoltam idén ( és még nagyon sok embertársunk is ) azok a virágok! Hova lettek? Idén miért nem kerültek fel a helyükre? Azt sem értem, hogy miért köpködnek itt is egymásra? Ugyan az megy itt is, mint a Fehérházban. Nagyon szomorú volt ezt olvasni. Miért nem dolgoznak együtt nyugalomban? És megint a Fidesz kötekedett. Szerintem Dézsi Úr maradjon inkább akaptafájánál, bát ott is nayon sok a panasz rá. Politikusnak meg még rosszabb.”
 • 8. raffy2 2008. október 30. 19:56
  „itt nem csak ígérik a kerékpárutat,hanem már nemsokára el is készül.nem kell légbalonnal menni,mindenkinek van 2 pici lába és el tud gyalogolni 10 métert.arról meg már nem is beszélek,amikor az autós rádudál a munkagépre,hogy álljanak már el onnan,hogy eltudjon menni.de ma szóltam az illetékeseknek,hogy csak az mehessen be autóval abba az utcába aki ott lakik,meg aki viszi a boltba az árut,meg a busz.úgyhogy én nyitott szemmel járok mindenhol.azért veszek észre ilyeneket.nekem sincs semmi bajom,hogy abban az utcában nem tudok kerékpározni,csak gyalogolni.itt nincs semmi rizsa.”
 • 7. 235il 2008. október 30. 19:41
  „Neuport Zsolt és Kun András képviselők csókolják szájon Gyurcsány Ferencet. Egy színvonalon vannak - negatív értelemben.
  Ha már el.....szták az orzság gazdaságát már adják meg azt a népnek, hogy letünnek a politikai szinpadról!
  Sokan-de sokan vagyunk akik már ezt várják Tőlük az országon belül és kivül!!”
 • 6. mátyás az igazságos 2008. október 30. 19:35
  „raffi néz már magad elé.
  Szerinted mi a francért igérik a kerékpárutat meg a forgalmas utcák felújítását?Nyizsd már ki a szemed!Nem ezt csinálják egyfolytában vagy szerinted lég balonnal fognak oda közlekedni???Tudod a bűvésztrükk figyeld a bal kezem!Ne mondjátok,hogy itt mindenkit meg tudnak vakítani holmi rizsával?Ez itt baj ebben az országban,hogy mindent elhisztek./sajnos/de majd isszátok a fekete levest.”
 • 5. raffy2 2008. október 30. 19:22
  „nem csak a 400 ágyas VIP kórházról volt szó,hanem az utak,utcák felújításáról is szó volt.én örülök neki,hogy nálunk egy forgalmas utcát felújítanak,kerékpárutat csinálnak.csak az háborít fel,hogy sok ostoba embernek ez nem tetszik,mert 5 métert kell gyalogolni a boltig,és nem állhat meg a bolt ajtójában.”
 • 4. páctivald 2008. október 30. 18:56
  „Na tessék.
  Képviselőinknek csak fontos,hogy legyen 400 ágyas VIP kórházunk.
  Ezeket is el kéne hajtani a bányába 1-2 évre!

  janoska,te meg fejezd be!”
 • 3. IQ 2008. október 30. 15:57
  „A ZRINYI UTI KORHÁZBAN TENNÉNEK RENDET ,FIZRTŐS ÁPOLÁSI OSZTÁLYOKAT ERRE LENNE IGÉNY,TÉBOLYDA ONKOLÓGIA MARADNA 19 ÉVE UJITOTTÁK FEL EMBEREK!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Kórház a kórház szélén 2008. október 30. 15:47
  „Ebben a válságos helyzetben mikor bérre sincs pénz az egészségügyben , rettentő jó dolog ép Vip-szárnyat, mégpedig 400 ágyasat építeni.Biztos hitel sem kell hozzá,( most nagyon alacsonyak a hitelek....,) aztán ha rosszul mennek a dolgok majd az önkormányzat kibérli évi 100- 200 millióért , mert mostanában ez a nagy üzlet.”
 • 1. tisztánlátó 2008. október 30. 15:02
  „Ez kell ide 400 ágyas 5 csillagos kórterem.Aztán kinek kell idióták???A régit tönkretettétek amiben esetleg esélyegyenlőség volt.Nyugodtan ki is írhatjátok az ajtóra,hogy belépés csakis gazdagoknak a szegények meg rohadjanak meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

57 mázsás haltelepítés tíz és fél millió forintból

Győr-Moson-Sopron - A megye legnagyobb taglétszámú horgászegyesülete, a Szigetköz Horgász Egyesület… Tovább olvasom