Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Győri konzultáció a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs stratégiáról

Utolsó állomására érkezett a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs stratégia társadalmi konzultációja. Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára december 4-én Győrben ismertette a NKFI 2020-as stratégia részleteit.

A Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 a nemzetgazdaság és a társadalom számára kiemelt jelentőséggel bíró kutatás-fejlesztési és innovációs erőfeszítések eredményes hasznosulását rögzíti, és kijelöli a hosszútávra szóló főbb stratégiai irányokat.

Egy országos szintű KFI-stratégia kidolgozása és végrehajtása alapvető nemzeti érdek, egyben annak is feltétele, hogy Magyarország a 2014-2020-as Európai Uniós programozási periódusban eredményesen használhassa fel a forrásokat.

A társadalmi egyeztetés célja, hogy a KFI-ben érintett szereplők már a tervezés során megismerhessék a stratégiát, és érdemi hozzászólásaikkal járulhassanak hozzá a stratégiai irányok kialakításához.

A rendezvényen szakértők, kutatók, vállalkozók és egyetemisták is részt vettek. A fórumbeszélgetés során, olyan kérdések merültek fel, mint például hogy mivel segíthető elő a nagyvállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységeinek hazánkba települése vagy hogyan lehetne tovább élénkíteni a vállalkozási és egyetemi szféra közötti együttműködéseket.

Élénk vita bontakozott ki arról, hogy reálisan milyen számszerű célkitűzéseket érdemes tenni a K+F ráfordítások 2020-ra tervezett arányáról és arról, hogy mennyire meghatározója a területnek a kutatói szakember utánpótlás.

Nagyvállalatok képviselői, egyetemi vezetők, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese is mind egyetértettek abban, hogy a terület kitörési pontja lehet Magyarországnak és mindezt a kormányzati szféra is fontosnak tartja, az államtitkár bejelentése szerint ehhez egy fontos lépés lenne a jövőben a kutatók alkalmazáskor igénybe vehető járulékkedvezmény.

A különböző intézményrendszeri szereplők – egyetemek, kutatóintézetek, vállalkozások, regionális innovációs ügynökség – feladatainak megtárgyalásával zárult a mintegy félszáz résztvevő részvételével lezajlott konzultáció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Nagybácsán a jeges felületű úttest miatt - fotók

Győr-Nagybácsán közlekedett csötörtök reggel 6 óra körül egy Toyota személygépkocsi, melynek… Tovább olvasom