Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Győri költségvetés: A válság a Városház téren kopogtat

Győr - A csökkenő állami támogatások és a legfeljebb stagnáló helyiadó-bevételek miatt szűkre szabja a jövő évi költségvetést a győri önkormányzat. Hat nagyberuházásról a válság ellenére sem mondanak le a városházán, és ha kell, szociális támogatásokra is többet költenek.
A válság már a Városház téren kopogtat – ez lehetne a rezüméje annak a keddi sajtótájékoztatónak, amelyet Somogyi Tivadar győri alpolgármester, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője, valamint Simon Róbert Balázs alpolgármester, a párt városi alelnöke tartott az önkormányzat 2009-es költségvetésének koncepciójáról. A formálódó anyagot december 18-án tárgyalja a képviselő-testület.

Somogyi Tivadar szavaiból kiderült: az Országgyűlésben elfogadás előtt álló költségvetési törvényjavaslat szerint jövőre 1276 milliárd forint jutna a helyhatóságoknak, szemben az idei 1349 milliárddal. A különbség 73 milliárd forint. A politikus részletesen kifejtette, miként csökkent az önkormányzatoknak juttatni szánt összeg a kormány által most szeptemberben és októberben benyújtott, majd a gazdasági-pénzügyi válság miatt visszavont büdzsétervezetekhez képest a T. Ház előtt lévő legutolsó verzióban. Az elvonás – szemezgetve az adatok között – a közoktatási hozzájárulásoknál 33, a központosított előirányzatoknál 79, az egyes szociális feladatok támogatásánál 8 milliárd forint.
Simon Róbert Balázs nem hagyott kétséget afelől, hogy mindez a győri önkormányzatra is kedvezőtlenül hat, így a városi költségvetés nagy óvatossággal, a takarékos gazdálkodást szem előtt tartva készül. A központi normatíváknál 400 millió forint kiesésével számolnak, miközben úgy kalkulálnak, hogy a helyi adóbevételek – összegük idén várhatóan eléri a 16 milliárd forintot – legfeljebb stagnálni fognak, s az önkormányzat kasszájából az ideihez hasonlóan a megyeszékhely magas adóerő-képessége címén kétmilliárd forintot fölöz le az állam. A pénzügyekért felelős alpolgármester példákat is említett: jövőre a színház, a balett és a bábszínház támogatására 16, a tűzoltóság támogatására 11, a szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokra 71 millió forinttal kevesebb pénz érkezik a városházára az ideinél. Mindennek ellenére sem intézménybezárást, sem létszámleépítést nem terveznek.

A politikus ugyanakkor leszögezte: hat fontos fejlesztésről semmiképpen sem mondanak le, már csak azért sem, mert így is munkalehetőségeket kívánnak biztosítani a városban. Ezek közé a Szigetet Révfaluval összekötő híd építésének, valamint a Széchenyi tér rekonstrukciójának megkezdését, az Új Bácsai út megépítését, a sashegyi hulladékkezelő mű önkormányzati önrészének biztosítását, a Barátság park felújítását, valamint a lakóutcaprogram folytatását sorolta. A beruházásokra 2009-ben több mint hatmilliárd forintot fordítanak. Az Új Bácsai út finanszírozását elképzelhetően a meglévő fejlesztési hitelkeret terhére oldják meg, és az sem zárható ki, hogy új fejlesztési hitelkeretet nyitnak, de működési kiadásokra a város nem vesz fel kölcsönt – jegyezte meg Simon Róbert Balázs. „A fejlődés tehát nem állhat meg. Győrnek, és nekünk, győrieknek erősnek kell lennünk, mert a válságból az erősek tudnak majd leggyorsabban, a legkevesebb áldozattal kilábalni” – tette hozzá.

A Kisalföld kérdésére Somogyi Tivadar elmondta: az önkormányzat felkészült arra, hogy a válság miatt jövőre többen szorulnak a szociális támogatások különféle formáira. „Nem hagyunk senkit ellátatlanul” – szögezte le. A város csaknem 130 ezer lakója közül egyébként évente mintegy 25–30 ezren szorulnak kisebb-nagyobb segítségre, s erre az önkormányzat idén 720 millió forintot költ.

Olvasóink írták

 • 5. Poltergeist 2008. november 27. 09:49
  „Mit tenne a győri önkormányzat semmit,mit foglalkoznak azok ilyenekkel azt sem tudják,hogy milyen ALAP problémák vannak a rendszerben.Azt meg,hogy ez a sügér fletó mit mondott szerintem szavahihetőségét már rég eljátszott.Kicsit meg kellene rázni ezt az országot és fényt gyújtani az emberek agyában,hogy nem jo úton haladunk és ha nem változik sürgössen semmi akkor nagyon nagy problémák lesznek amik már vannak is.”
 • 4. Dew 2008. november 25. 21:23
  „Még szerencse, hogy jattol az Audi.”
 • 3. matriné 2008. november 25. 17:31
  „Gyurcsány is azt mondotta,hogy senki sem maradhat ellátatlan ebben az országban! Ismerek egy fiatalembert Győrben, akit a nyugdíjas édesanyja tart el közel harminc éve kora ellenére.Ugyan is a fiatal embernek, vele született mentálhigiénés gondja van. Nagykorúságáig családi pótlékot kapott.Utána három évig rokkantnyugdíjast. Majd semmi ellátást! Ha csak nem az a börtönkosztot. Ugyan is e rendszerben a közveszélyes beteget a börtönbe tartani olcsóbb mint gyógyintézetbe! A Megyei Munkaügyi hivatal, és volt olyan munkáltató írásba is adta,hogy nem alkalmazzák állapota miatt semmiféle munkára! Ö és az édesanyja e rendszer áldozatai! Vajon mit tesz a Győri Önkormányzat ennek érdekében?”
 • 2. TakácsTamás 2008. november 25. 16:43
  „A polgármester bejelentette, hogy egymilliárd forintból megújul a győri strand. Marcalvárosi uszoda most pihen. Helyes is ez így. Nem az a legfontosabb olyankor, amikor emberek kerülnek az utcára a gazdasági válság és a kormány elnyomorító, hibás politikája miatt.”
 • 1. hidas 2008. november 25. 16:12
  „Nagyon remélem, hogy a választási igéretekben első helyen emlegetett új uszoda nem válik a válság áldozatává! Egyébként is várom a polgármester úr november elejére beigért nagyszabású bejelentését ebben a témában. Remélem nem kell csalódnunk benne és felépül az uszoda! Nálunk sokkal szegényebb városokban is felépítettek már uszodát!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány legjobb győri tanítványa lehet az új miniszter

Még be sem töltötte a 33-at, máris miniszteri székbe ülhet Molnár Csaba közlekedési miniszterjelölt.… Tovább olvasom