Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Győri kincs a tenger mélyén

Egy egyiptomi búvár az életével fizetett, amikor a napokban elsüllyedt luxusjacht 150 ezer dollárt (mintegy 30 millió forintot) érő kincseiért alámerült. A hajón előtte magyar – zömében győri – turisták utaztak, akik a Vörös-tengeren búvárszafarira jelentkeztek.
Kattintson a képre >> Amikor a hajó megdőlt, már nem volt esély a hajó megmentésére
Nyolcvan méter mélyen a Vörös-tengerben nyugszik az a luxusjacht, amely június elején Egyiptom partjaitól indult útnak. A tizenkilenc magyar – többségében győri – turista luxusútra fizetett be. Érthetően abban bíztak, különleges élményben lesz részük a búvárszafarin. Az útra – ami fejenként 250 ezer forintjukba került – szó szerint a gatyájuk is ráment, mire hazaértek, már csak egy póló és a nadrágjuk maradt, amiben utaztak.

Nagy Sándor, a túra egyik szervezője nem sokkal hazaérkezése után, Győrben mondta el, mi történt. – A sokadik ilyen búvárszafarit szervezem, egyébként tizennyolc éve búvárkodom – kezdte.

– Minden rendben indult, Egyiptomban egy hétre béreltünk egy 600 ezer dollárt érő luxusjachtot – mondta el a Kisalföldnek Nagy Sándor, a túra egyik szervezője. „A második napon értünk Brother Islandre, ez egy kis sziget 140 kilométerre az egyiptomi partoktól. Amikor a kapitány – aki a szerződés szerint a hajóért és a személyzetért is felelt – lehorgonyzott, hibát vétett, megsérült a hajó alja. Nem tűnt komolynak a baj, legalábbis nekünk azt mondta, majd elkezdték kiszivattyúzni a beszivárgó vizet. Minket közben arra biztatott a kapitány, merüljünk csak nyugodtan, nem lesz semmi probléma. A csoportból tízen így is tettünk, amikor azonban feljöttünk a víz felszínére, s a hajóra felmásztunk, kiderült, sokkal nagyobb a baj, mint azt korábban mondta."

Három útlevél ázott

Nagy Sándor, az egyik résztvevő
Olyannyira nagy volt a baj, hogy nyilvánvalóvá vált, a jachtot sürgősen el kell hagynia mindenkinek. A part – a sziget – száz méterre volt, akik eddig búvárkodtak, azok a neoprén ruhában kiúsztak. A többieket gumicsónakkal mentették ki a hajóról. „Mikor kiértünk, akkor tudatosodott bennünk, hogy semmink sem maradt, csak amiben éppen vagyunk – folytatta Nagy Sándor. – Keresztapámmal, aki a rangidős búvár közöttünk, megpróbáltunk visszamenni a süllyedő hajóhoz, hátha néhány értéket még ki tudunk menteni. Ugyan kamikazeakciónak tűnt, de a tét sem volt kicsi: utólag összeszámoltuk, körülbelül százötvenezer dollár, mintegy harmincmillió forint értékű búvárfelszerelés és egyéb értéktárgy süllyedt el a tengerbe. Be kellett látnunk azonban, hogy a többméteres hullámokkal és a hajóval nem bírunk. Az elázott személyes holmik közül három útlevelet találtunk csak meg. Ennyink maradt a kapitány hibája miatt, aki ha előbb figyelmeztet, legalább az értékeinket ki tudtuk volna menekíteni."

Nyolcvan méter mélyen

A csoportot egy másik búvárszafaris jacht vitte ki a partra, útjuk innen a rendőrségre és a magyar konzulátusra vezetett, ahol az ideiglenes okmányokat megkapták. Másnap a profi búvárok egyiptomi vízi mentőkkel a helyszínre mentek még egyszer, hátha ki tudják emelni a jachtot. „Nem kis meglepetés ért, amikor alámerültünk, s kiderült, a hajó addigra teljesen elmerült. Az orra ötvenöt méter mélyen, az alja nyolcvannál volt. Az egyik egyiptomi búvár ráadásul hibázott, úgynevezett keszonbetegséget kapott: végtagjai lebénultak, mire a felszínre ért. Mi szóltunk a kollégáinak, adjanak neki oxigént és azonnal vigyék kórházba. Döbbenetes volt, hogy szinte könyörögni kellett nekik, hogy tegyék meg, különben meghal.

Úgy tudom, most is az intenzív osztályon kezelik, végtagjai lebénultak, kérdéses, felépül-e valaha is."
A jachtot azzal a módszerrel, amivel tervezték, nem lehetett a felszínre hozni, azóta is a tenger mélyén fekszik. A helyiek között elterjedt a híre a „mesés kincsnek", amit a hajótest rejt, s úgy tudjuk, egy másik egyiptomi búvár alá is merült, aki nem úszta meg a kalandot, az életével fizetett a mohóságáért. A magyarok azóta hazaértek, de Egyiptomban hagyták kalandos történetüket, amelynek úgy tűnik, lesz még folytatása.

A biztosítóval tárgyalnak

A társaság tagjai jelenleg a biztosítójukkal tárgyalnak a kár nagyságáról, az igényük – mint szó volt róla – körülbelül harmincmillió forint. Tegnap részleges megállapodás született: a biztosítótársaság azt kérte tőlük, írják össze a tételes listát, ami odaveszett.

A szerencsétlenül járt turisták abban maradtak, hogy senki nem „akciózik", tehát együtt nyújtják be a kárigényt, amelynek elbírálása természetesen a biztosító joga. Ami tény, a hajó a tengerfenéken van, bizonyítani ezért képtelenség a lista igazát. Ám úgy tűnik, a felek látnak esélyt a megállapodásra.

Közben az utazási iroda valamennyi résztvevőnek felajánlotta: elhajózhatnak – ezúttal ingyen – az „elátkozott" szigetre. A turisták kétharmada már igent is mondott, megpróbálják még egyszer meghódítani a Vörös-tengert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt vannak a napóleoni seregek

Késve ugyan, de tegnap délután megérkeztek a francia seregek a mai kismegyeri csatára. A 195… Tovább olvasom