Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Győri Jobbik: `kinek az érdekeit szolgálja a Pápai úti gázerőmű?´

A győri Jobbik frakcióvezetője, Vörös Gyula szerint a Pápai úton évek óta működik egy gázerőmű, amely depóniagáz elégetésével állít elő villamos áramot, melyet az E.ON hosszútávú szerződés keretében átvesz a cégtől.

"A 2009 július 16-án bezárt Pápai úti szilárdhulladék-lerakó rekultivációja 2010 végén kezdődött, miután egy konzorcium gyorsított meghívásos közbeszerzési eljáráson megnyerte a projektet, melyet az EU és a magyar állam 85-15%-os arányban KEOP pályázat keretében támogatott.

A kivitelezés első három hónapjában a depóniagáz elvezető rendszer kiépítése is megvalósult.

Tudomásomra jutott, hogy a Pápai úton évek óta működik egy gázerőmű, amely most már a depóniagáz elégetésével állít elő villamos áramot, melyet az E.ON hosszútávú szerződés keretében átvesz a cégtől.

Ebből az is következik, hogy ez az üzemeltető az erőmű létesítésekor már a rekultiváció során keletkező gázok hasznosításával is kalkulált.

A fő gond ezzel az, hogy míg a lakosság szemétszállításhoz kapcsolódó terhei folyamatosan növekednek, addíg az évtizedek alatt begyűjtött szemét kezelésénél felszabaduló gázok elégetéséből magáncég(ek) realizál(nak) óriási nyereséget.

Az üggyel kapcsolatban kérdéssel fordultam a város vezetőihez a legutóbbi közgyűlésen, akik közül - elmondásuk szerint - többen nem is hallottak arról, hogy Győrben működik egy 700 KW beépített kapacitású erőmű az Apor Vilmos iskolától 450 méterre.

A városvezetők azt sem tudták megmondani, hogy az erőmű rendelkezik-e működési engedéllyel, illetve készült-e korábban környezetvédelmi hatástanulmány arról, hogy milyen egészségkárosító hatása lehet a szemétből felszabaduló gázok elégetésének közvetlenül Győr legnagyobb lakótelepe tőszomszédságában.

Véleményem szerint a tisztázatlan üggyel kapcsolatban több jogszabálysértés, sőt a bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerül.

A Jobbik ezért jogászok bevonásával vizsgálja az esetet. Szeretnénk kideríteni, ugyanakkor a lakosságot is tájékoztatni arról, hogy kik a tulajdonosai az üzemeltető cég(ek)nek, milyen érdekcsoport(ok) áll(nak) a háttérben?

Kik voltak a felelős döntéshozók, akik miatt a város polgárainak kárára, magánzsebekbe vándorol a depóniagázból előállított energia ellenértéke?

Miért nem a győri távfűtés javára használták ki ezt a lehetőséget, ha az üzemeltető internetes honlapján található információ szerint 1500 lakás energiaellátását tenné lehetővé a létesítmény?

Vizsgálandó továbbá a Komszol egykori vezetőségének, a korábbi felügyelő bizottságának, a város előző gazdasági és tulajdonosi bizottságainak, valamint magának a városvezetésnek a felelőssége is, hiszen egy ekkora beruházás nem valósulhatott meg a felsorolt döntéshozók tudta és jóváhagyása nélkül.

Végül, de nem utolsó sorban, felmerül, hogy a tulajdonosok rendelkeznek-e egyáltalán érvényes működési és környezetvédelmi engedéllyel arra, hogy erőművet üzemeltessenek 450 méterre a lakott területtől?" - áll Vörös Gyula, a Jobbik győri frakcióvezetőjének közléményében.

Portálunk a közlemény kapcsán megkereste a Győr-Szol Zrt.-t, de a társaság egyelőre nem kívánt reagálni a leírtakra.

Információink szerint szerdán 15 órától a szóban forgó gázerőmű kialakult helyzete kapcsán a győri városházán a gazdasági és tulajdonosi bizottság rendkívüli ülést tart.

Az ülés azonban nem nyilvános, hanem zárt (holott a bizottsági ülés meghívójában nem tüntették fel azt, hogy zárt ülésről lenne szó)-, a kisalfold.hu tudósítáját sem engedték be a bizottsági ülésre.

Úgy tudjuk, hogy a Győr-Szol Zrt. a napokban megkérdezte a gázerőművet üzemeltető céget, miszerint "hogyha felmondják a szerződést, milyen negatív hatásokkal számolhatnak".

Információink szerint a Kft. a szerződésből való kilépés esetén 780 millió forintos kártérítésre tartana igényt, amely elsősorban a megvalósult gázmotoros erőmű és az azt kiszolgáló létesítmények és az elmaradt haszon összegét tartalmazná.

Erre azonban kevés esély van: tudomásunk szerint a Győr-Szol Zrt. nem akarja felmondani a szerződést, mivel a cég jelenlegi anyagi helyzetében nem kíván depóniagáz hasznosításával foglalkozni. 

Olvasóink írták

 • 20. HarconaMarcos 2011. október 07. 00:30
  „6 - vajon ki lehet a hunyó, ha a jelenlegi városvezetés csak zárt ülésen hajlandó tárgyalni? Bár, az önkormányzati választásokon mintha nem azt mondták volna, hogy a győri polgárokra nem tartoznak a város ügyei.
  12 - minek is kellene örülni?
  16 - részletkérdés, de bármit égetünk kevés oxigénnel, akkor lesz belőle CO. Lehet, hogy a főút környezetszennyezőbb, de azért necces.”
 • 19. drlara 2011. október 06. 19:35
  „Ideje lenne már bilit burítani, mert látszik, hogy a fejétől büzlik a hal! Vörös Gyula jobbikos győri frakcióvezetőnek köszönjük, hogy meglépte, és vizsgálat alá tette ezt az ügyet. Várjuk a fejleményeket, hisz kilóg a lóláb ismét a GYŐRSZOL korrupt , törvényt sértő "munkáit" illetően!”
 • 18. tonybacsi 2011. október 06. 10:21
  „Ha itt minden el van rontva,annak mindenki részese!!!Akkor kik is az okozoik???”
 • 17. mstummer 2011. október 06. 09:08
  „Tehát ha jól értem az általunk termelt hulladékból melynek elszállíttatásáért fizettünk, energia készül, amiért szintén fizetünk nem keveset. Ügyes. Gondolom az önkormányzat nem merte meglépni egy ilyen erőmű megépítését. Vagy nem is akarták igazán?
  Kapcsolódik,ha nem is szorosan ehhez hogy fejlettebb helyeken nem kell fizetni a bio hulladék elszállíttatásáért. Mivel abból is állítható elő energia, trágya...stb. De nálunk az önkormányzat a maximális haszonra törekszik, az emberek kárára.”
 • 16. hsanya 2011. október 06. 08:55
  „A depóniagáz összetétele a következő:
  * 45-55% metán,
  * 30-40% szén-dioxid,
  * 0,1-8% szén-monoxid, nitrogén,
  * 0-1% oxigén,
  * kénhidrogén, illékony zsírsavak, merkaptánok, stb. ppm nagyságrendben,
  * ugyanakkor megjelenik kísér?ként a vízg?z is.

  A metán kevés oxigén jelenlétében mérgező szén-monoxiddá ég el.

  Vajon tudják-e a marcalvárosiak, hogy mit égetnek mellettük?”
 • 15. SchmeidlPéter 2011. október 06. 08:14
  „http://www.perkons.hu/index.php?sid=leanyvallalatok&lang=hu”
 • 14. Alfonz23 2011. október 05. 22:55
  „Az "üzemeltető internetes honlapján található információ szerint..." miért nem lehet kiírni melyik weblap? Lehet úgy kiderülne az üzemeltető kiléte?”
 • 13. Infamous 2011. október 05. 21:46
  „de szép, de tipikusan magyar :-(”
 • 12. pancser 2011. október 05. 21:24
  „Örülni kéne nem vádaskodni, de mit is várhat az ember ezektől. Jobbik értelmezésemben a legrosszabb ami jöhet.”
 • 11. urbaniastapista 2011. október 05. 20:51
  „Kérnénk cégneveket, tulajdonosokat, szerződés dátumokat, kedves oknyomozók.”
 • 10. titokgyula 2011. október 05. 20:13
  „Valamitől tönkre ment az ország. Mennyi ilyen dolog jöhet még elő?”
 • 9. apex 2011. október 05. 20:11
  „Győrben minden hónapra jut egy botrányos ügy? Valami nagyon büdös a városházán.”
 • 8. k29680 2011. október 05. 19:28
  „1. enéh 2011.10.05. 16:20
  Utolsó mondatához szeretnék hozzáfűzni egy sort.Esetleg még az is elképzelhető ,hogy csak a munkáját végzi.....”
 • 7. villamosvezető 2011. október 05. 18:05
  „Érdekes téma!
  Miért rendeltek el zárt ülést?
  Egyértelműen a város vagyonának az ellopása, mi fizetünk a szemétért, más vagy mások meg meggazadagodnak!
  Ez a Sukorói dologhoz hasonlít- mi lehet még itt? Mutyi a köbön!
  Ezért valakinek felenie kell!!”
 • 6. embertelen 2011. október 05. 17:51
  „Nem értem a cikket, most ki a hunyó a fidesz és a Borkai, vagy az mszp? Szerintem világosabban is meg lehetett volna írni.”
 • 5. háté 2011. október 05. 17:46
  „Győr-Szolg Zrt- úgy és azt csinálnak, amit parancsolóik elrendelnek(mint egy bűnszövetkezet) ellenőrizhetetlen.
  A hatalmi elit pénzgyűjtője, mi pedig adózunk nekik!

  Itt is kártérítés, ott is kártérítés-itt is lenyúlás-ott is lenyúlás!
  Így működik egy normális narancsos hatalom.”
 • 4. juhit 2011. október 05. 17:15
  „Még jó, hogy legalább a sokat szidott párt egyik tagja észnél van és rávilágít az ilyen tényekre.”
 • 3. urbaniastapista 2011. október 05. 16:35
  „Ha ez igaz, akkor megáll a hűtlen kezelés. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.”
 • 2. reszegenisjozan 2011. október 05. 16:28
  „"Információink szerint szerdán 15 órától a szóban forgó gázerőmű kialakult helyzete kapcsán a győri városházán a gazdasági és tulajdonosi bizottság rendkívüli ülést tart."

  Mi az, hogy a kialakult helyzete kapcsán???
  Most alakult ki vagy most bukott le??

  Magyarország, én így sem szeretlek!”
 • 1. enéh 2011. október 05. 16:20
  „Úgy látszik van abban valami, hogy "új seprű jól söpör". Mert ez egy jó kérdés. A város szemete miért nem a várost szolgálja? Persze benne van az is, hogy az újdonsült pártnak és képviselőiknek még nem jutott a "tortából".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a besurranót Győrben

A győri rendőrök fogták el azt a 15 éves pápai fiút, aki eddig 18 rendbeli besurranásos lopással… Tovább olvasom