Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Győri inkubátorban egy újszülött - Évike azonnal az új szüleihez kerülhet

Vélhetően a kórházból egyenesen a leendő szüleihez kerül a babamentő inkubátorba tett kicsi baba. S az is biztos, hogy nem Pünkösdi Évaként éli majd az életét.
Mi lesz a babamentő inkubátorba tett kicsi lánnyal, akiről a Kisalföld tegnapi számában olvashattak? A választ máris megadjuk. Segítségünkre a győri járási hivatal gyámhivatalának megbízott vezetője, Szabóné Csizmadia Mariann lesz.

Az első lépés az, hogy a babát anyakönyvezik. Ebben a helyzetben értelemszerűen nem ismert sem a vér szerinti anya, sem az apa személye; nem tudható a születés pontos ideje és a helye sem. A hivatal ad nevet a kicsinek, ami még mindig nem a végleges lesz, hisz az örökbefogadás után a vezetéknév biztosan változni fog. A keresztnevet próbálják úgy megválasztani a hivatal munkatársai, hogy az lehetőleg ne változzon többet – szabály szerint ugyanis azt már nem lehetne cserélni.

A gyermekvédelmi szakszolgálat javaslatára a gyámhivatal gyámot rendel ki a baba mellé, aki az örökbefogadás engedélyezéséig a törvényes képviseletét ellátja; de gyorsított eljárásban már keresik a leendő szülőket is. Nem árulunk el titkot azzal – hisz a Kisalföld is számos alkalommal írt erről a témáról –, hogy a megyében sorban állnak a gyermektelen szülők, örökbefogadásra várva. Vagyis nem lesz nehéz találni valakit. A szóba jöhető családok már minden szükséges „vizsgán" átmentek, a kérdés csak az lehet, hogy az első helyen álló pár körülményei nem változtak-e meg annyira, hogy most azonnal igent tudjanak mondani. Ilyenkor a listán következő család jön szóba.

Évike esetében ha minden szabály szerint történik, akkor rövid időn belül új szüleivel élhet. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Évike esetében ha minden szabály szerint történik, akkor rövid időn belül új szüleivel élhet. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Az örökbefogadás engedélyezése iránti kérelem előterjesztését követően a gyámhivatal „kihelyező határozatának" birtokában a kórházból a kiválasztott pár hazaviheti a most még Évinek hívott babát. Aztán egy hónapig ismerkednek egymással. Ha mindenkinek jó ez az állapot, akkor az örökbefogadás engedélyezése, a végleges anyakönyvezés két hónapon belül megtörténik. A vér szerinti szülő számára a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermek 6 hetes koráig meggondolja magát, ami a gyakorlatban ritkán fordul elő. Vélhetően Évike esetében az anya szándéka egyértelmű volt.

A gyámhivatal dönthet úgy, hogy 6 hétig nevelőszülőkre bízzák a csöppséget, az élet ugyanakkor nagyobb bizonyossággal mondja eddig azt: jobb, ha azonnal a későbbi anyukájához, apukájához kerül.

Pünkösdi Évike esetében ha minden szabály szerint történik, akkor rövid időn belül új szüleivel élhet és az örökbefogadás két hónapon belüli engedélyezését követően új néven folytathatja új, de már anonim életét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már előzetesben a 45 éves nő, aki drogot terjeszthetett Győrben

A rendőrök három huszonéves helyi fiatalt is bevittek a rendőrségre: ők Marcalvárosban fogyasztottak kábítószert. A 45 éves gyanúsítottat előzetesbe helyezték. Tovább olvasom