Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Győri ''hídépítők'' Erdélyben

Kiskadács. A tavaly augusztusi nagy romániai árvíz kapcsán nem is hallottunk a településről.
Pedig közösségi életük színterét, a százötvennél is több éves fedeles fahidat vitte el az apró patak, a Nyikó, amely azokban a vészterhes napokban szinte folyammá áradt. A Győri Rotary Klub egymillió forintja segít az újraépítésben.

A Győri Rotary Klub a székelyudvarhelyi hasonló jótékony célokat támogató szervezettel már régebbről áp ol jó kapcsolatokat. Szinte természetes volt, hogy tőlük kértek tanácsot, információt, a tavaly megrendezett Republic-koncertből származó jótékonysági pénzzel kit, kiket támogassanak Erdélyben.

„ Sok településnek jutott már segítség a nagy víz után, ám van egy, pontosabban kettő, amely a Nyikó patak partján a hirtelen jött esőzés miatt közösségi életének színterét, a fedeles hidat vesztette el" – meséli a győri elnök, Kákonyi Gábor, aki nemrégiben tért vissza Erdélyből, Kiskadácsról, ahol az ő segítségükkel hamarosan újra felépülhet a fedeles híd.

„ Tavaly rendeztünk jótékonysági Republic-koncertet. Az ebből származó egymillió forintot a székelyudvarhelyi Rotary-szervezetnek utaltuk át, és ők juttatták el Kiskadácsra, hogy ebből építsék fel újra a hidat. Fantasztikus alkotás volt a maga nemében az 1829-ben készült faszerkezetes átjáró. Az eredetileg fazsindelyes hídon bálokat is rendeztek, eső elől oda hajtottak be a szekerekkel, túlzás nélkül állítható, a közösségi életének színterét a falu ott, a recsegő, ropogó deszkákon találta meg."

Aztán jött a váratlan ár. Olyan hirtelen áradt meg a Nyikó patak, hogy az orvosnak, aki menekülni próbált gyermekével, beszaladt az otthonában felejtett orvosi táskájáért, mire kiért a házból, autóját, lányát is elsodorta a víz. (A kicsi sajnálatos módon nem is élte ezt túl, nyolc kilométerre holtan találtak rá.)

Kiskadács sokáig híd nélkül maradt. A temető a túlparton volt, a holtakat csak nagy kerülővel tudták elvinni végső nyughelyükre. Aztán közmunkával, egyházi, állami segítséggel egy vasúti szállítókocsi platóját és fémvázát fektették keresztbe a Nyikón, amely ma már szelíd csörgedezéssel poroszkál medrében. Ez azonban nem az volt, amire az ott lakók vágyakoztak. A víz falujuk egy részét, történelmük egy darabját rombolta le.

A Győri Rotary Klub tagjai ezen segítenek. Nem elégedtek meg azzal, hogy elküldték a pénzt, hanem a helyszínre utaztak. Örömmel fogadták őket, és ahogyan az elnök, Kákonyi Gábor elmondta, sikerült megtalálni a megfelelő mestereket, a kezükbe csapni, ami felér egy szerződéssel, és év végére talán újra állni fog Erdély egyik különlegessége, a Fehér-Nyikó fedeles hídja Kiskadácson. A győriek a mederben megtalálták a régi híd néhány óriásgerendáját is, éppen időben, a helyiek tűzifának akarták felaprítani. Ám kiderült, annál becsesebbek ezek, mementóul, egyben magasságvédő korlátként emlékkapu épül belőlük majd a híd elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen Győrért és a Mosoni-Dunáért

Politikusok és szakemberek is részt vetetk a Beszéljük meg c. kerekasztal-beszélgetésen. A cél az volt, hogy a „régió politikai, önkormányzati, államigazgatási és gazdasági szervezeteinek tisztségviselői, valamint országgyűlési képviselői megállapodásra jussanak a Győr érdekében képviselhető stratégiai kérdésekben, és ennek határozott képviseletét vállalják". Tovább olvasom