Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Győri hegymászók 4000 méter magas hegycsúcsokon - sok-sok fotóval

A győri Csik Tibor Zoltán csak idén hat négyezres hegyet hódított meg. Az amatőr hegymászó munkatársaival közösen indul Európa legmagasabb csúcsaira.

"Bár mindig is szerettem túrázni, különösen hosszabb távokon, csupán néhány éve kezdtem el foglalkozni komolyabban a hegymászással.

Tekintettel, hogy korábban tériszonyom volt, eleinte ez eléggé megnehezítette a dolgom, de szerencsére sikerült leküzdenem a félelmemet" – kezdte portálunknak Csik Tibor Zoltán győri amatőr hegymászó.

A Fehér hegy meghódítása 2008-ban sikerült

"Az Audiban dolgozom, s itt futottam össze három olyan kollégával, akik szintén szeretik a kihívásokat, s ami a legfontosabb: őket is mindig vonzották a magas hegycsúcsok.

2008-ban az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb pontját, a Fehér hegyet (Mont Blanc) hódítottuk meg, mely 4811 méter magas.

Tavaly szintén négyezres hegyet, az Alpok hetedik legmagasabb pontját, az olaszországi Gran Paradisót (4061 méter) vettük célba, míg idén júliusban a 4554 méter magas Signalkuppe volt soron" – folytatta Tibor.


Győri hegymászók a Mont Blanc tetején

"Több ezer méter magasban teljesen másképp látni a felhőket, mint a földről"

"Audis barátaimmal, Erdélyi Attilával, Teiszler Zoltánnál, Török Istvánnal együttvágtunk neki az olasz-svájci határnál fekvő, az Alpok ötödik legmagasabb pontjának számító csúcsnak.

Bár a hegy lábánál különváltunk – ketten a jobb akklimatizáció reményében gyalog indultak útnak, mi pedig Istvánnal a felvonót választottuk 2800 méterig –, s nem is sikerült mindannyiunknak feljutni a csúcsra, elmondhatom: igazán emlékezetes pillanatokat éltünk át Signalkuppén.

Személy szerint nekem az volt a legnagyobb élményem, amikor feljutottam a hegy legmagasabb pontjának számító Margherita menedékházba, s onnan figyeltem a felhőket.

Fenn, több ezer méter magasban teljesen másképp látni egyébként a felhőket, mint a földről. Leírhatatlanul szépek" – mesélte a győri hegymászó.


A Gran Paradiso (2009) és a Signalkuppe (2010) meghódítása (2010)

"A több száz méter mély szakadék újra előcsalta belőlem az egyszer már legyőzött tériszonyom"

"Természetesen rengeteg edzésmunka, elsősorban futás, van egy-egy csúcskísérletben, s számos veszélyes helyzettel találkozunk szembe utunk során. Például a hegygerinc néhol olyan keskeny volt a Signalkuppén, hogy balra és jobbra pillantva is a tátongó szakadék látványával szembesültünk.

Bevallom, a több száz méter mély szakadék újra előcsalta belőlem az egyszer már legyőzött tériszonyom, persze azért szerencsére az ember úrrá lesz a félelmein" – emlékezett a kevésbé kellemes helyzetekre Tibor.

A nagy álom: látni és meghódítani a Kilimandzsaró havát

"Signalkuppe mellett Európában idén hat alkalommal sikerült 4000 méter feletti magasságokba jutnom (Balmenhorn - 4167 méter, Vincent Piramide - 4215 méter, Ludwigshöhe - 4341 méter, Parrotspitze - 4432 méter), de ezek a számok senkit ne tévesszenek meg.

A profi hegymászók csak edzeni járnak ilyen hegyekre, ez még bőven amatőr szintnek számít, igaz, remélem, egyszer lehetőségem lesz próbára tenni az erőmet és kitartásomat egy Európán túli, közel 6000 méter magasságú hegyen is. Egy biztos: a legjobban a Kilimandzsáró meghódítása vonz" – zárta szavait Tibor.

Amennyiben sikerül a Kilimandzsáró havának közelébe férkőznie a győri hegymászónak, természetesen arról is hírt adunk majd.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. november 21. 06:40
    „Vajon, ha oda fagy pár száz év múlva, hogy fogják hívni?”
  • 1. gonzo 2010. november 19. 18:31
    „Ember,szép helyekre jutottatok el,én ilyen havas hegycsúcsokra,ahol akár csak egy pillanat műve lehet a halál,már nem mernék felmenni.Jó nekem a Bakony meg a Soproni-Kőszegi-hegység,ott a túrákon azért nagyobb a túlélés esélye:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütközött két autó az 1-esen - két sérült

Feloldották a teljes útzárat Abda és Öttevény között, ahol korábban három jármű ütközött. Tovább olvasom